Pensii 2024. Toate cele 4.750.000 de pensii au fost recalculate, iar Casa de Pensii trimite documentele cu pensiile recalculate la Poșta Română.
Poșta Română le sortează, triază și apoi trimit aceste dovezi cu pensia recalculată pensionarilor. Adeverințele cu pensia recalculată vor fi trimise pensionarilor între 15 și 31 august. Din ele pensionarii vor afla ce pensie iau de la 1 septembrie. Reamintim că procedura este mult întârziată. Primele adeverinșe trebuiau trimise la final de mai, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Pensiile cresc cu 33%. De când creşte punctul de pensie şi ce valoare va avea
În urmă cu o săptămână erau trimise 1.000.000 de adeverințe de la Casa de Pensii la Poștă. Daniel Baciu spune că, în 8 zile s-au mai trimis 1,75 milioane de adeverințe la Poșta Română, o medie de 200.000 pe zi.
„În momentul de față am o situație la zi. Avem în peste 50% din numărul dosarelor la nivel național au fost deja finalizate, cu calcul corect și decizie de pensie.
Urmează să le trimitem către Compania Națională Poșta Română, suntem în grafic, știm exact ce avem de făcut, nu avem întârzieri și sperăm cu toții ca pe data de 15 august, care este termenul limită, aceste decizii să fie transmise integral către colegii de la Compania Națională Poșta Română, ei să aibă timpul necesar între 15 august și 1 septembrie să transmită, vorbim de aproximativ 5 milioane de decizii, către beneficiarul final – pensionarul.
Chiar în prima zi lucrătoare din luna septembrie, pensionarii își voi primi deja drepturile bănești recalculate” a declarat Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii. Până acum, adeverințele în care este trecută valoarea pensiei recalculate nu au ajuns la niciun pensionar.
Formula de recalculare pensie
VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.
VPR =81 lei
Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.
Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: punctajul realizat.
Puncte stabilitate
– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
1 punct / an pentru fiecare an muncit peste 35 de ani
Pensii 2024. Avem calendarul majorării pensiilor, când vin deciziile de pensionare şi când sunt distribuiţi banii. Între 15 şi 31 august, Casa Naţională de Pensii a anunţat că vor fi livrate deciziile de recalculare, prin care românii vor afla dacă vor primi sau nu bani în plus la pensie. Acestea sunt primite doar de titulari, nu de terţe persoane din familie.
Aşadar, deciziile vor fi livrate personal de poştaşi şi dacă seniorii nu vor fi acasă, le pot ridica de la sediile poştale şi, ulterior, de la casele teritoriale de pensii. Nimeni în afară de titular nu poate primi decizia de recalculare. Ulterior, timp de două săptămâni, adică de pe 2 până pe 15 septembrie urmează livrarea pensiilor. În această perioadă, cei care vor beneficia primii de noua recalculare sunt cei care primesc pensia prin poştă.
Din 12 septembrie încolo, vor fi alimentate şi cardurile pentru vârstnicii care încasează pensiile prin bancă. După recalcularea din septembrie, urmează şi „mica recalculare” care va fi gata până în februarie 2025.
De aceste majorări vor beneficia pensionarii care înainte de 2001 au avut sporuri, venituri în acord global, ore suplimentare sau alte beneficii extrasalariale.
De asemenea, pe 1 ianuarie 2025 va avea loc o indexare automată a pensiilor cu rata inflaţiei. Noua lege prevede, pe lângă această indexare cu rata inflației, şi un plus de 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie.
Pensii 2024. Noua formulă de calcul i-a bulversat pe mulți pensionari deși la prima vedere pare simplă. Cel mai important lucru la recalculare îl reprezintă numărul de ani munciți.
Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023. Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi au intrat în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe vor fi din septembrie.
Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.
Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.
La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.
În sfârșit, vești bune vin pentru o parte din pensionari. Veniturile acestora o să beneficieze de o majorare considerabilă, astfel că pensiile se vor mări cu 1.000 de lei la recalculare, iar cei norocoși vor beneficia chiar de o creștere cu 2.000 de lei. Cine sunt cei care se aleg cu bani mai mulți?
Oficialii au anunțat o creștere medie de pensie de 40%. Pensionarii care au iești la pensie la limită de vârstă au șansele cele mai mari să ia această creștere. Concret, pensionarii cu peste 25 de ani de muncă primesc puncte bonus, denumite puncte de stabilitate. Aceste puncte se adaugă la pensia recalculată, oferind astfel o creştere suplimentară.
Se anunță creșteri de pensie, în medie, cu 1.000 de lei pentru pensionarii care au ieșit la termen. Este vorba despre seniorii care au ieșit la 65 de ani la sau dacă au ieșit pe baza unor legi mai vechi au stagiul obligatoriu complet. Însă, unii pensionari pot spera la o creștere mai consistentă a pensiei de la 1 septembrie. Cei care au ieșit la termen sunt avantajați pentru că ei au muncit mulți ani.
De exemplu, în cazul unei persoane care are stagiu complet și a ieșit la pensie la 65 de ani poate avea o vechime și de 45 de ani. Astfel, suma de bani bonus pe care o primește este de peste 1.300 de lei. În România numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.811.057 de persoane, dintre care 2.187.806 femei. Însă, cei care au avut un stagiu de cotizare de sub 25 de ani vor rămâne cu aceeași pensie.
„Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri mari. Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii.