Pensii 2024. 5.900 de lei la recalculare pentru cineva care a ieşit din câmpul muncii la 57 de ani. Ce puncte bonus se primesc

La recalculare vor crește aproximativ 3.000.000 - 3.500.000 de pensie cu o medie de 40%. Restul de 1.500.000 de pensii rămân la valoarea de azi.
Filip Stan
23 iun. 2024, 16:58
Pensii 2024. 5.900 de lei la recalculare pentru cineva care a ieşit din câmpul muncii la 57 de ani. Ce puncte bonus se primesc
Marcel Ciolacu, semnal de alarmă pentru diectorul Poștei Române! Ce se întâmplă dacă întârzie pensiile din cauza grevei: „Le-am spus să rezolve problema rapid”

Pensii 2024. În România, există doar 141.000 de pensionari care au pensia peste 5.000 de lei. Este vorba de doar 3% din totalul de 5.000.000 de pensionari. La recalculare, numărul celor care au peste 5.000 de lei pensie va crește cu câteva zeci de mii de lei, nu foarte mult.

Este de înțeles, dat fiind că pensia medie este de 2.300 de lei în România.

La recalculare vor crește aproximativ 3.000.000 – 3.500.000 de pensie cu o medie de 40%. Restul de 1.500.000 de pensii rămân la valoarea de azi.

S-a pensionat la numai 57 ani și va lua pensie de 5.900 lei la recalculare. Câte puncte bonus are?
Regula de la recalculare spune că la un număr mare de ani primește o creștere mare de pensie. Acest lucru se aplică în cazul nostru, scrie Newsweek.

Pensionara la care ne referim azi se poate declara fericită. Ea s-a pensionat anul acesta în februaie cu o pensie frumoasă de 4.700 de lei net. Surpriza și mai plăcută vine în septembrie când va primi în jur de 1.000 de lei în plus net.

Este o creștere de 1.000 de lei în doar 7 luni.

Pensionara are un punctaj mediu anual de 2,36 în condițiile în care punctul de pensie este de 2.054 de lei. Pensia este de 4.724 de lei.

Chiar dacă a ieșit la pensie la vârsta de 57 de ani are un stagiu de cotizare foarte mare de 43 de ani. De aceea, va primi și un număr mare de puncte bonus sau de stabilitate.

 

Puncte de stabilitate sau bonus = 5X0,5 + 5X0,75 + 8 = 14,25 puncte de stabilitate.

Pensionara are și un număr mare de puncte de contributivitate și anume 59

Total puncte = puncte contributivitate + Puncte stabilitate = 59 + 14,25 = 73,25 de puncte

Pensie recalculată = total puncte X VPR (81 de lei) = 73,25 X 81 de lei = 5,933 de lei

Se aplică un impozit de 10% din ce depășește 2.000 de lei. Impozitul av fi de 393 de lei

Pensie netă la recalculare = 5,540 de lei

Recalculare formulă

VPR (valoare punct de referință – 81 de lei) X numărul de puncte.

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: punctajul realizat.

Puncte stabilitate:
– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct pentru anii peste 35 munciți

Pensii 2024. Important
„Nu se dau puncte de stabilitate în plus pentru pensionarii care au muncit la grupe de muncă. Puncte de stabilitate se dau doar pentru anii efectiv munciți, indiferent de grupă”.

Pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 în care o persoană a desfășurat activitate în grupele I şi a II-a de muncă se acordă doar un spor la vechimea în muncă de:

3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II a de muncă.

6 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa I  de muncă.

Recalculare pensii 2024. Ce se întâmplă dacă poştaşul nu te găseşte acasă cu noul talon

Recalculare pensii 2024. Președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP), Daniel Baciu a anunţat miercuri că pensionarii urmează să primească acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei.

El a precizat că plicurile vor fi trimise cu Poșta Română, circa cinci milioane de pensionari urmând să le primească la domiciliu. Oficialul a explicat și ce trebuie să facă pensionarii dacă nu sunt acasă când vine poștașul.

Când vor primi toți pensionarii din România deciziile de recalculare. Noile sume vor fi virate de la 1 septembrie 2024

Decizia de recalculare a pensiei va fi trimisă în plic, prin Poșta Română, fiecărui pensionar, pentru ca procesul de recalculare să se poată finaliza până în luna septembrie, a declarat președintele CNPP la Digi24. 

„Mai avem un pas până la trimiterea deciziilor”, a mai menționat Daniel baciu, referindu-se la un act normativ care să stabilească această procedură.

Recalculare pensii 2024. Deciziile privind recalcularea pensiilor se lasă aşteptate. Noile taloane sunt importante pentru completarea dosarelor cu adeverinţele de vechime lipsă. Daniel Baciu: „90% dintre ei trebuie să le primească înainte de 1 septembrie, suntem în grafic”

După ce guvernul va emite actul normativ, plicurile vor fi tipărite și expediate prin Poșta Română, cu confirmare de primire, a precizat Daniel Baciu, precizând că este vorba despre aproximativ cinci milioane de plicuri.

Recalculare pensii 2024. Pensionarii trebuie să fie acasă când vine poștașul, a mai spus președintele CNPP, pentru a primi decizia. Însă, a mai explicat Daniel Baciu, în cazul în care un pensionar nu este acasă când vine poștașul, plicul cu decizia sa va rămâne o perioadă de câteva zile la oficiul poștal la care este arondat, iar apoi, dacă pensionarul tot nu merge să-l ridice, va putea fi preluat de la sediul casei județene de pensii.

Recalculare pensii 2024. Documentul pe care pensionarii urmează să îl primească. Daniel Baciu a prezentat deciziile de recalculare

Daniel Baciu, președinte al Casei Naționale de Pensii Publice, a venit cu un anunț pentru pensionari. Acesta a prezentat și documentul care va fi primit de oameni, iar deciziile de recalculare ar trebui să ajungă în cel mai scurt timp la pensionari, mai ales având în vedere că luna septembrie vine cu bani în plus pentru 70% dintre pensionari.

Daniel Baciu, anunț pentru pensionarii din România

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice a anunțat, recent, că pensionarii nu trebuie să-și facă griji în privința întârzierilor și a confirmat că toate datele sunt în grafic.

„Este vorba despre această formă; așa vrem să trimitem deciziile către pensionari. Trebuie să adoptăm un act normativ. Se lucrează la Casa de Pensii pentru ca aceste decizii să ajungă în timp util, astfel încât, cu prima zi lucrătoare din septembrie, oamenii să își primească drepturile de pensie.

Noi trebuie să ne încadrăm în acest timp pentru ca oamenii să primească până în septembrie, astfel încât să știe care sunt drepturile ce li se cuvin prin noua lege a pensiilor. Nu suntem în întârziere, suntem în grafic, astfel încât oamenii să își primească drepturile care li se cuvin.”, a spus șeful Casei de Pensii, pentru Realitatea.

Mai mult, oficialul a prezentat documentul pe care pensionarii urmează să îl primească și a oferit detalii despre recalcularea pensiilor și despre banii în plus pe care oamenii îi vor primi de la data de 1 septembrie.

Citește și: Efectul politicilor PSD de sprijin al românilor vulnerabili: pensiile au crescut cu 13,8%

„Anul acesta avem două majorări ale pensiilor. Una la 1 ianuarie, când s-a majorat cu 13%, și mai avem ce-a de-a doua în septembrie, când vorbim de recalcularea celor 5000 de dosare. În jur de 70% din pensionari vor avea majorări ale pensiilor.În momentul de față, avem o prevedere clasă, un act normativ pentru cumpărarea retroactivă. Această posibilitate era valabilă și în noua lege a pensiilor și a fost un real succes. Cine are această posibilitate, să o facă”, a mai spus președintele Casei Naționale de Pensii.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Lidl aduce pe rafturi, de luni, 28 aprilie 2025, produsele pe care toți românii le caută în această perioadă. Se vor da precum pâinea caldă
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Apelul telefonic la care dacă ai răspuns îți poate goli contul bancar și provoca alte pagube. Noua înșelătorie care ia amploare
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
S-a răzbunat pe Antena 1. Vedeta a bătut palma cu Pro TV
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit unul dintre cei mai mari jucători din istoria lui Inter Milano și ai Braziliei
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Amendă de 800 de lei pentru românii care stau la casă și au grădină. Valabil și pentru cei care locuiesc la parter
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării