Pensii 2024, a doua recalculare costă enorm. O adeverinţă de vechime ajunge la 2.700 de lei, fără TVA, acuză BNS

Prima recalculare, care aduce venituri mai mari pentru 3,8 milioane de pensionari, s-a făcut fără a fi nevoie de documente suplimentare. Urmează "mica recalculare", care ia în calcul sporurile, ale 13-lea salariu etc., pentru care seniorii trebuie să prezinte adeverinţe justificative. Acestea costă enorm pentru a fi scoase din Arhivele statului.
Filip Stan
20 aug. 2024, 17:13
Pensii 2024, a doua recalculare costă enorm. O adeverinţă de vechime ajunge la 2.700 de lei, fără TVA, acuză BNS
Românii vor putea plătii vechimea în muncă până la 31 august

Pensii 2024. Până la 1 septembrie se va finaliza recalcularea pensiilor şi se vor distribui deciziile de pensionare, iar de la 1 septembrie, pensionarii care au avut venituri contributive, cum ar fi sporurile, vor avea parte de o nouă recalculare. Documentele care nu se află la dosare trebuie depuse la Casele de Pensii.

Este o noutate în plus care vine în Legea 360. Există un termen de 6 luni în care pensionarii vin să îşi depună acele documente, vorbim de acele adeverinţe cu sporuri, care, în momentul de faţă, pe actuala legislaţie, nu fac parte din baza de calcul a pensiilor. Noi am considerat că, asupra acestor sporuri, dacă s-a achitat contribuţia de asigurări sociale, ele trebuie să fie luate în calcul, respectând principiul contributivităţii. Vorbim în principal de acordul global, care era o formă de remunerare înainte de Revoluţie, vorbim de premii, prime şi alte sporuri la care s-a contribuit. Noi o numim mica recalculare”, declara recent preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Pensionarii ar trebui să aducă până la toamnă aceste documente, dacă nu le au la dosare.

Pensii 2024. Se caută tarife accesibile pentru pensionarii care aleargă după adeverinţele de venit. BNS solicită consultări cu Arhivele Naţionale

Blocul Naţional Sindical (BNS) lansează prin intermediul unui comunicat de presă „un apel public către Arhivele Naţionale ale României pentru a iniţia de urgenţă consultări cu operatorii economici autorizaţi, în vederea stabilirii unor tarife accesibile pentru accesarea serviciile de arhivare destinate pensionarilor din sistemul public de pensii”.

Potrivit comunicatului, începând cu 1 septembrie 2024, va intra în vigoare Legea nr. 360/2023, care le permite pensionarilor recalcularea pensiilor pe baza veniturilor brute realizate de-a lungul activităţii desfăşurate. În acest context, BNS atrage atenţia că tarifele actuale, stabilite prin Ordinul nr. 299/2023 al Preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, sunt mult prea ridicate şi depăşesc posibilităţile financiare ale pensionarilor, în special ale celor cu pensii minime sau medii.
În plus, conform noilor dispoziţii introduse prin Legea nr. 237/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 712 din 22 iulie 2024, competenţa de a stabili anual limitele maxime ale tarifelor pentru serviciile arhivistice prestate de operatorii economici autorizaţi revine acum Arhivelor Naţionale ale României. Prin urmare, această schimbare legislativă oferă Arhivelor Naţionale responsabilitatea directă de a negocia şi stabili tarife care să fie echitabile şi accesibile, ţinând cont de situaţia social-economică a categoriilor vulnerabile, cum sunt pensionarii,mai susţine BNS.

Sindicaliştii consideră că este „inacceptabil ca pensionarii din România, care deja se confruntă cu dificultăţi economice, să fie împiedicaţi să îşi valorifice drepturile legale din cauza unor tarife uriaşe pentru eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor”.

Ministrul Muncii face anunţul aşteptat de toţi pensionarii! Peste 82% dintre pensii au crescut după recalculare, creşterea medie va fi în luna septembrie de peste 500 de lei

„De exemplu, tariful pentru obţinerea unei adeverinţe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăşi 2.800 lei fără TVA (tarif administrativ fix = 101 lei, tarif cercetare 81 lei /an x 25 ani=2.025 lei, tarif eliberare certificat venituri = 27 lei/an x 25 ani= 675 lei, Total = 2.801 lei fără TVA). Această sumă este inaccesibilă pentru majoritatea pensionarilor. Cei mai afectaţi vor fi însă, pensionarii care câştigă doar pensia minimă socială de 1.283 lei. Concret, peste 1,1 milioane de români vor fi puşi într-o situaţie extrem de dificilă întrucât situaţia financiară în care se află nu le permite să facă demersurile necesare pentru obţinerea adeverinţelor de vechime. Aceste costuri exorbitante nu doar că le vor îngreuna accesul la recalcularea pensiilor, dar vor submina şi dreptul constituţional al vârstnicilor români la un trai decent! Dacă 1 din 5 pensionari ar plăti această sumă medie pentru accesarea documentelor de vechime discutăm la nivel naţional de o afacere de jumătate de miliard de euro”, scrie în comunicatul de presă.

Pensii 2024. Ministrul Muncii, sfaturi pentru românii care cred că li s-a recalculat greşit pensia: „Se poate face revizuirea”

Ca urmare, Blocul Naţional Sindical solicită Arhivelor Naţionale „să prioritizeze această problemă şi să negocieze noile tarife cu operatorii economici autorizaţi la un nivel corect, care să asigure acoperirea costurilor pentru companiile-administrator de arhivă, dar şi un nivel suportabil pentru pensionari”.

 

Pensii 2024. Cine sunt pensionarii care vor avea parte de dublă recalculare și dublă majorare a pensiei din septembrie. Șeful Casei de Pensii: Avem termen 6 luni să facem cea de a doua recalculare

Toate cele 5 milioane de pensii vor fi recalculate în baza noii formule de calcul a pensiilor. Însă doar aproximativ 3 milioane de pensionari vor avea parte de bani în plus la pensii din septembrie 2024, când începe plata pensiilor recalculate.

În unele cazuri, majorările vor ajunge la 80 – 90%. Vizați de noile modificări sunt persoanele care au un stagiu foarte mare de cotizare, adică între 35 – 40 de ani. Această categorie de pensionari va beneficia de puncte de stabilitate pentru fiecare an în plus de muncă, în care au cotizat, peste cei 25 de ani, care reprezintă stagiul mediu.

Citește și: Pensii 2024. S-a dat legea care te poate lăsa făra pensie: cine e în pericol să rămână fără bani de întreținere și jucării la nepoți

Însă aceasta nu este singura creștere. Unii pensionari vor avea parte de o dublă recalculare și implicit o dublă majorare. Cei care au avut venituri extraordinare, adică prin acord global sau prime și sporuri pentru care s-au plătit contribuții, trebuie să depună actele doveditoare la casele de pensii și să solicite această recalculare.

Astfel, începând cu 1 septembrie, timp de 6 luni, angajații de la casele de pensii vor trebuie să facă această a doua recalculare. Însă în tot acest timp, plata pensiilor majorate este la mâna liderilor europeni. Potrivit unor surse guvernamentale, ministrul de Finanțe negociază la Bruxelles o prelungire de până la șapte ani a perioadei în care România să iasă din procedura de deficit excesiv în contextul în care toate aceste majorări de pensii pun o presiune uriașă pe buget.

”Noi avem termen 6 luni din luna sept sa facem cea de a doua recalcualre care se va face din oficiu pentru ca noi am identificat dosarele si adeverintele clar, stim exact carea au avut pensionarii cu venituri nepermanente al 13 lea salariu si va urma a doua recalcalculare. Va primi o decizie pe formula de calcul, iar dupa aceea mica recalcularea care au beneficiat de aceste sporuri. Nu toti au avut asta in termen de 6 luni de zile cu caracter nepermanet. Este o noutate, s-a datorat contributie de asigurari sociale.

Citește și: Schimbare majoră în sistemul de pensii. Românii care ar putea ieși la pensie cu până la trei ani și jumătate mai devreme

Prin ordin de presedinte am stabilit noul formular de pensionare, zilele astea il publicam in MO. Suntem in linie dreapta, avem grafic strans, stim ce avem de facut. In septembrie o sa isi primeasca pensiile. Mai intai deciziile, apoi taloanele și in septembrie isi primesc deja pensiile, pe noua lege.

Nu pot spune insă un termen fix cand incepem. In vară, in functie de soft, cand recalculeaza, trecem apoi la tiparire, pana in septembrie trebuie emise si expediate. Snt discutii zilnice cu specialistii care fac softul, ei tot pun intrebari pe lege si trebuie sa raspundem, asta facem zilnic, sa se finalizeze softul in timp util. Sa mergem la urmatoarea etapa. Softul e impartit in doua, calcularea celor 5 milioane si etapa a doua, noii pensionari care ies dupa 1 septembrie. Intrarile noi in sistem. Suntem mobilizati cu totii. Termenele sa fie respectate. ”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, în exclusivitate la Romania TV.

DailyBusiness
Este OBLIGATORIU pentru proprietarii de terenuri. Altfel nu pot vinde!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a îmbogățit peste noapte
Capital.ro
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Avocații lămuresc situația. Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească
Adevarul
Putin încearcă lovitura de grație. Ar putea lovi Ucraina cu o rachetă intercontinentală ce ajunge la Kiev în 8-10 minute
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”
Cancan.ro
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Planul lui Traian Băsescu. A explodat bomba despre fostul președinte al României: Diabolic!
StirileBZI
Banii au intrat deja pe carduri: Cine primește tichete în valoare de 500 de lei
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Rusia lansează rachetă balistică cu rază intermediară asupra Ucrainei
MediaFlux
Alertă MAXIMĂ lângă România! Rusia a pus O ȚARĂ NATO pe LISTA ȚINTELOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?