Pensii 2024. Actul cu care poţi să încasezi şi pensie, şi salariu. Ce se întâmplă cu grupele de muncă după 1 septembrie

Angajații pot să continue activitatea la locul de muncă până la vârsta de 70 de ani, dacă obţin aşa numita adeverința de continuare a activității.
Filip Stan
08 mart. 2024, 18:46
Pensii 2024. Actul cu care poţi să încasezi şi pensie, şi salariu. Ce se întâmplă cu grupele de muncă după 1 septembrie
Anunț de ultimă oră pentru pensionari făcut de Marius Budăi! Ce se întâmplă suprataxarea pensiilor: „Vreau să liniștim oamenii din start”

Pensii 2024. Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative privind pensiile, un aspect esențial devine evident: posibilitatea angajaților de a continua să lucreze până la vârsta de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului. Această schimbare aduce cu sine și necesitatea unor documente noi, printre care și o adeverință eliberată de angajator.

În contextul intrării în vigoare a noilor prevederi legislative referitoare la pensii, unul dintre aspectele semnificative îl reprezintă posibilitatea ca angajații să continue raportul de muncă până la vârsta de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului. Această schimbare vine cu cerințe și documente noi pentru cei care doresc să solicite pensia pentru limita de vârstă sau anticipată conform normelor legale.

Printre documentele necesare se numără și o adeverință eliberată de angajator, care să ateste faptul că solicitantul nu a optat pentru continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 de ani, așa cum prevede articolul 46 (2) din Legea 360/2023. Această cerință a fost impusă de casele de pensii în ultimele două luni și a stârnit controverse.

Mulți dintre solicitanții deschiderii dreptului de pensie au fost nemulțumiți de această cerință, considerând că ea nu este prevăzută de lege și, prin urmare, nu ar trebui să fie necesară. Într-adevăr, la 1 ianuarie, se aplica vechea lege a pensiilor și vechile norme de aplicare, iar documentul cerut nu era prevăzut de lege printre cele ce trebuie să însoțească cererea de pensionare.

 

Vești bune pentru pensionari! Cât mai au de așteptat pensionarii până să le intre pensiile pe card

Potrivit avocatnet.ro, începând cu 1 ianuarie 2024, prevederea conform căreia angajații pot continua activitatea la locul de muncă până la 70 de ani a devenit efectivă. Astfel, normele de aplicare ale noii legi a pensiilor, apărute în Monitorul Oficial și aplicabile deja, au reglementat explicit necesitatea acestei adeverințe eliberate de angajator.

Este important de subliniat că această adeverință nu reprezintă o limitare a dreptului la muncă. Pensionarul are dreptul să cumuleze pensia cu salariul, conform Codului muncii. Cu toate acestea, pensionarea înseamnă în mod automat încetarea raportului de muncă, iar dacă persoana dorește să continue să lucreze, este necesar să încheie un nou contract de muncă.

Astfel, documentul cerut de casele de pensii este doar o formalitate menită să ateste opțiunea părților de a nu continua raportul de muncă după pensionare, conform prevederilor legale.

Acest lucru este necesar pentru a procesa cererea de pensionare și pentru a asigura conformitatea cu noile reglementări legale în materie de pensii.

Cine sunt pensionarii care vor primi 1.500 de lei în plus la pensie! Anunț de ultimă oră din partea șefului Casei de Pensii
Astfel, normele noi ale legii pensiilor aduc schimbări semnificative în ceea ce privește posibilitatea de a continua activitatea până la vârsta de 70 de ani.

Documentele necesare pentru solicitarea pensiei pentru limită de vârstă sau anticipată au fost actualizate în conformitate cu aceste modificări legislative, iar adeverința eliberată de angajator reprezintă acum unul dintre aceste documente obligatorii.

 

Pensii 2024. Viitorii pensionari, care acum au grupe de muncă, nu vor fi afectați de noua lege a pensiilor. Marius Budăi: Sunt trei beneficii care decurg din această lege

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, susține că procentele pentru condițiile deosebite și speciale de muncă se păstrează și în noua lege a pensiilor. Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a explicat care sunt beneficiile pe care le vor primi cei care lucrează în condiții deosebite și speciale de muncă și care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024, data la care va intra în vigoare noua lege a pensiilor, Legea 360/2023.

”Pentru lucrul aferent pentru condiții deosebite sau în condiții speciale, grupa 1 de muncă sau grupa a 2-a de muncă, sunt trei beneficii care decurg din această lege: reducerea vârstei de pensionare, stagiul suplimentar conform perioadei de muncă deosebite sau speciale, cel pecuniar, care vine dintr-un punctaj, care atât înainte cât și după intrarea legii în vigoare va fi de 0,5% pentru grupa 1, respectiv de 0,25% pentru cei care au lucrat în grupa a 2-a, condiții deosebite.

Deci aceste procente se păstrează atât în legislația care este acum, cât și în legislația viitoare”, ne-a declarat Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, adăugând că ”persoanele care vor ieși la pensie după 1 septembrie nu vor fi afectate de noua lege a pensiilor”.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Cine este patronul 5 to Go. Lanțul de cafenele a împânzit România și a devenit cel mai mare din Europa Centrală și de Est
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
„Îngerul morții copiilor s-a întors”. Dr. Mihai Craiu, avertisment sumbru despre o boală gravă care face prăpăd: „Nu este glumă!”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Trei rețete de pâine dietetică. Nu te-ai fi gândit că poate fi preparată din aceste ingrediente
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Mercenarii români ajunși în siguranță acasă după misiunea din Congo
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte