Pensii 2024. Actul cu care poţi să încasezi şi pensie, şi salariu. Ce se întâmplă cu grupele de muncă după 1 septembrie

Angajații pot să continue activitatea la locul de muncă până la vârsta de 70 de ani, dacă obţin aşa numita adeverința de continuare a activității.
Filip Stan
08 mart. 2024, 18:46
Pensii 2024. Actul cu care poţi să încasezi şi pensie, şi salariu. Ce se întâmplă cu grupele de muncă după 1 septembrie
Anunț de ultimă oră pentru pensionari făcut de Marius Budăi! Ce se întâmplă suprataxarea pensiilor: „Vreau să liniștim oamenii din start”

Pensii 2024. Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative privind pensiile, un aspect esențial devine evident: posibilitatea angajaților de a continua să lucreze până la vârsta de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului. Această schimbare aduce cu sine și necesitatea unor documente noi, printre care și o adeverință eliberată de angajator.

În contextul intrării în vigoare a noilor prevederi legislative referitoare la pensii, unul dintre aspectele semnificative îl reprezintă posibilitatea ca angajații să continue raportul de muncă până la vârsta de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului. Această schimbare vine cu cerințe și documente noi pentru cei care doresc să solicite pensia pentru limita de vârstă sau anticipată conform normelor legale.

Printre documentele necesare se numără și o adeverință eliberată de angajator, care să ateste faptul că solicitantul nu a optat pentru continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 de ani, așa cum prevede articolul 46 (2) din Legea 360/2023. Această cerință a fost impusă de casele de pensii în ultimele două luni și a stârnit controverse.

Mulți dintre solicitanții deschiderii dreptului de pensie au fost nemulțumiți de această cerință, considerând că ea nu este prevăzută de lege și, prin urmare, nu ar trebui să fie necesară. Într-adevăr, la 1 ianuarie, se aplica vechea lege a pensiilor și vechile norme de aplicare, iar documentul cerut nu era prevăzut de lege printre cele ce trebuie să însoțească cererea de pensionare.

 

Vești bune pentru pensionari! Cât mai au de așteptat pensionarii până să le intre pensiile pe card

Potrivit avocatnet.ro, începând cu 1 ianuarie 2024, prevederea conform căreia angajații pot continua activitatea la locul de muncă până la 70 de ani a devenit efectivă. Astfel, normele de aplicare ale noii legi a pensiilor, apărute în Monitorul Oficial și aplicabile deja, au reglementat explicit necesitatea acestei adeverințe eliberate de angajator.

Este important de subliniat că această adeverință nu reprezintă o limitare a dreptului la muncă. Pensionarul are dreptul să cumuleze pensia cu salariul, conform Codului muncii. Cu toate acestea, pensionarea înseamnă în mod automat încetarea raportului de muncă, iar dacă persoana dorește să continue să lucreze, este necesar să încheie un nou contract de muncă.

Astfel, documentul cerut de casele de pensii este doar o formalitate menită să ateste opțiunea părților de a nu continua raportul de muncă după pensionare, conform prevederilor legale.

Acest lucru este necesar pentru a procesa cererea de pensionare și pentru a asigura conformitatea cu noile reglementări legale în materie de pensii.

Cine sunt pensionarii care vor primi 1.500 de lei în plus la pensie! Anunț de ultimă oră din partea șefului Casei de Pensii
Astfel, normele noi ale legii pensiilor aduc schimbări semnificative în ceea ce privește posibilitatea de a continua activitatea până la vârsta de 70 de ani.

Documentele necesare pentru solicitarea pensiei pentru limită de vârstă sau anticipată au fost actualizate în conformitate cu aceste modificări legislative, iar adeverința eliberată de angajator reprezintă acum unul dintre aceste documente obligatorii.

 

Pensii 2024. Viitorii pensionari, care acum au grupe de muncă, nu vor fi afectați de noua lege a pensiilor. Marius Budăi: Sunt trei beneficii care decurg din această lege

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, susține că procentele pentru condițiile deosebite și speciale de muncă se păstrează și în noua lege a pensiilor. Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a explicat care sunt beneficiile pe care le vor primi cei care lucrează în condiții deosebite și speciale de muncă și care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024, data la care va intra în vigoare noua lege a pensiilor, Legea 360/2023.

”Pentru lucrul aferent pentru condiții deosebite sau în condiții speciale, grupa 1 de muncă sau grupa a 2-a de muncă, sunt trei beneficii care decurg din această lege: reducerea vârstei de pensionare, stagiul suplimentar conform perioadei de muncă deosebite sau speciale, cel pecuniar, care vine dintr-un punctaj, care atât înainte cât și după intrarea legii în vigoare va fi de 0,5% pentru grupa 1, respectiv de 0,25% pentru cei care au lucrat în grupa a 2-a, condiții deosebite.

Deci aceste procente se păstrează atât în legislația care este acum, cât și în legislația viitoare”, ne-a declarat Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, adăugând că ”persoanele care vor ieși la pensie după 1 septembrie nu vor fi afectate de noua lege a pensiilor”.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Creatura deosebit de rară care a fost surprinsă în România. E o ființă unică în lume, din păcate este pe cale de dispariție
Capital.ro
Interdicție impusă PRIN LEGE în România. Toți cei cu animale trebuie să respecte: SANCȚIUNE maximă
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Vești bune pentru fermierii români! Aceștia vor primi mai mulți bani de la stat!
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Planuri pentru independența financiară în 15 ani. Niciodată nu e prea târziu
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
TESTARE pentru șoferii din România. NOILE REGULI se vor aplica în toată țara
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Farsele pe TikTok pun în pericol viața oamenilor prin ocuparea liniilor de urgență 112
MediaFlux
JOE BIDEN, ÎNLOCUIT! Cine îi IA LOCUL
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!