Pensii 2024. Angajaţii de la stat şi privat pot primi pensie parţială de la vârsta de 55 de ani!

Noua lege a pensiilor schimbă radical modul de calcul al vechimii, fiind încurajată munca până la adânci bătrâneţi. În alte ţări, se poate ieşi la pensie mai devreme, cu continuarea activităţii parţiale în câmpul muncii.
Filip Stan
06 feb. 2024, 17:09
Pensii 2024. Angajaţii de la stat şi privat pot primi pensie parţială de la vârsta de 55 de ani!
Cine sunt românii care primesc vechime în plus la pensie. De când se aplică noua lege

Pensii 2024. În Germania, se poate ieşi la pensie de la 55 de ani, dar cu un cuantum diminuat, care poate fi completat cu bani din continuarea part-time a activităţii.

Pensionarea parțială presupune că angajații își reduc timpul de lucru la jumătate și se pensionează, dar o fac treptat.

Cât costă să-ți cumperi șase ani de vechime în muncă. Românii se pot asigura retroactiv la pensie până la finalul anului 2024

Atenție, însă, pensionarea parțială înseamnă că veți câștiga mai puțini bani! Salariul și contribuțiile la stat vor fi în continuare plătite de angajator, dar nu la 100%. Mai mult, la limita de vârstă (65 de ani) veți primi și o pensie mai mică. În Germania, angajații pot apela la o asigurare de pensie (Deutsche Rentenversicherung) sau un consilier de pensii ca să afle dacă se califică pentru o pensie parțială.

Sunt câteva cerințe suplimentare care trebuie îndeplinite. „În primul rând, angajatul trebuie să aibă cel puțin 55 de ani”, afirmă avocatul Judith Kerschbaumer, de la Sindicatul „Verdi”, cel mai mare din țară. Apoi, salariatul trebuie să fi avut un loc de muncă asigurabil obligatoriu timp de cel puțin 1080 de zile calendaristice (aproximativ trei ani) înainte de a începe orice pensie parțială. Foarte important de știut: pensionarea parțială nu este un drept! Asta înseamnă că angajatorul poate refuza cererea de pensionare parțială. „Angajații nu au dreptul legal la o pensie parțială”, explică Schipp.

Însă, dacă vorbim de contracte colective, astfel de drepturi pot fi câștigate prin negocierea cu sindicatul. Dacă angajatorul este de acord cu pensionarea parțială, pensia câștigată va fi 50% din salariul anterior, plus o sumă suplimentară. Potrivit legii, contribuția suplimentară trebuie să se ridice la cel puțin 20% din remunerația la pensie parțială.

„Angajatul poate negocia și o subvenție a angajatorului de peste 20%”, mai spune Schipp. Există cazuri în care angajații pensionați parțial au primit până la 90% din salariul lor inițial.

În plus, angajatorul continuă să plătească contribuțiile la fondul de pensii, cel puțin 80% din valoarea anterioară, dar nu mai mult de 90%.

Pensionarea parțială se poate face sub două forme: modelul de distribuție egală și modelul bloc. Când vorbim de distribuție egală, avem în vedere că orele de lucru anterioare sunt imediat reduse la jumătate. Salariul se înjumătăţeşte şi apoi mai crește cu cel puţin 20%. Suma suplimentară este fără taxe și impozite, scrie ziarulromanesc.de.

Dacă avem în vedere modelul bloc, timpul până la vârsta de pensionare este împărțit în două părți, de lungime egală. În prima fază, angajatul continuă să lucreze ca de obicei. În a doua, nu mai lucrează deloc. În modelul bloc, salariul se reduce la 50% pe toată perioada și, la fel, angajatorul trebuie să plătească suma suplimentară de cel puțin 20% din salariul redus.

Pensii 2024. Pensionarea anticipată, fără penalizări, disponibilă până în august 2024. La ce trebuie să se aștepte românii din septembrie

Legea pensiilor 2024 vine şi la noi cu o serie de reglementări în dezavantajul românilor aflați în activitate. Iar unul dintre dezavantaje este acela că pensionarea anticipată va fi sancționată, începând cu 1 septembrie. Drept urmare, cei ce vor să se retragă din activitate înainte de vârsta standard trebuie să o facă până în august.

Începând din septembrie 2024, pensionarea anticipată va fi sancționată de autorități. Concrect, cei care, din diferite motive, se vor retrage înainte de vreme, vor primi mai puțini bani, lunar. Aceasta chiar dacă au stagiul de cotizare complet. Legea pensiilor stabilește că sancțiunile vor fi în vigoare până când pensionarul anticipat va atinge vârsta standard de 65 de ani.

Cu alte cuvinte, ieșirea la pensie fără penalizări mai este disponibilă numai până în august 2024, scrie Evz.

Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii a fost publicată în Monitorul Oficial și se va aplica din septembrie 2024. Atunci noile reglementări le vor înlocui pe cele din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în vigoare.

Pensii 2024. Noile reguli de pensionare anticipată

Eliminarea pensiei anticipate fără penalități este una dintre schimbările importante pe care le aduce legea pensiilor. Concret, pensia anticipată fără penalizare de cuantum o să dispară.

Pensionarea anticipată va fi posibilă cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei legale. Legea pensiilor prevede că, de la 1 septembrie 2024, pensionarea înainte de termen va fi posibilă dacă solicitantul are cel puțin stagiul complet de cotizare. Chiar și așa, el va fi penalizat, urmând să primească, în cei cinci ani, mai puțini bani la pensie.

În prezent, regula celor cinci ani este este valabilă și în cazul pensionării anticipate fără penalizări. Cei care o îndeplinesc și, în plus, au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet, beneficiază de drepturile complete.

Cine sunt românii care primesc vechime în plus la pensie. De când se aplică noua lege

Românii care vor beneficia de avantajul prevăzut de noua lege a pensiilor sunt cei care au lucrat în condiții deosebite de muncă. Conform legislației din multe țări, inclusiv din România, locurile de muncă în „condiții deosebite” se referă la acele locuri de muncă unde angajații sunt expuși la factori de risc sau condiții de lucru care depășesc nivelurile obișnuite de dificultate sau pericol în comparație cu locurile de muncă standard.

Citește și: Pensii 2024. Descarcă actele necesare pentru: pensionare, pensie de urmaş, de invaliditate, recalculare, evaluare

Noua lege a pensiilor: cine sunt românii care primesc vechime în plus

Aceste condiții deosebite de muncă pot include, dar nu sunt limitate la acestea, următoarele aspecte:

  • Expunere la substanțe periculoase: Lucrul cu sau în apropierea substanțelor chimice toxice, radioactive sau alte materiale periculoase;
  • Condiții fizice extreme: Lucrul în condiții de temperaturi extrem de ridicate sau scăzute, presiune ridicată, zgomot intens, vibrații etc;
  • Risc înalt de accidente: Locuri de muncă cu un risc crescut de accidente, cum ar fi lucrul la înălțimi mari, în mine, pe platforme petroliere, în construcții etc;
  • Program de lucru neregulat: Program de lucru cu schimburi care implică lucrul de noapte sau un program extins care depășește norma standard de lucru;
  • Condiții psihologice grele: Locuri de muncă care implică un stres psihologic ridicat, cum ar fi serviciile de urgență, intervenția în situații de criză, lucrul în domeniul securității etc.

În România, aceste condiții și beneficiile asociate lolr sunt reglementate prin legi și norme specifice, care sunt menite să protejeze lucrătorii expuși la riscuri mai mari în activitatea lor profesională. Aceste reglementări sunt esențiale pentru a asigura că angajații care lucrează în astfel de medii sunt adecvat compensați și protejați împotriva riscurilor potențiale la care sunt expuși.

În conformitate cu noua lege a pensiilor, pentru perioadele de cotizare în condiții speciale sau deosebite, se vor acorda perioadele suplimentare care vor fi considerate stagiu de cotizare în condiții normale. Pornind de la acest principiu, pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite se adaugă patru luni în plus la stagiul de cotizare. Pentru fiecare an în condiții speciale, se adaugă șase luni în plus la stagiul de cotizare.

Astfel, unii pensionari vor ajunge mult mai repede la stagiul complet de cotizare și se va ajusta în concordanță și vârsta standard de pensionare, aceasta reducându-se. În condiții ideale, pensionarii pot ajunge la o reducere de șapte ani a vârstei standard de pensionare în urma unui stagiu complet de cotizare de 35 de ani. În ceea ce privește modul de calcul al pensiei, primești în plus 0,25 puncte pentru fiecare lună în care s-au desfășurat activități în condiții deosebite (grupa a II-a de muncă) și 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au lucrat în condiții speciale (grupa I de muncă).

Modificările de mai sus vor intra în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Citește și: Noua lege promulgată de Klaus Iohannis: noua categorie de români care primește pensie de serviciu

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Admitere liceu 2024, rezultate repartizarea computerizată. Află la ce liceu ai intrat – Update
Capital.ro
Doliu în muzică. A murit un zeu al muzicii. A fost un „războinic al drumurilor”
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata în 20 de minute
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Decizie pentru cine transferă bani. Noua regulă din 23 iulie pentru cei care folosesc bani cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Locuitorii din Tulcea avertizați de Ro-Alert privind posibile căderi de obiecte din spațiul aerian
MediaFlux
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!