Pensii 2024. Angajaţii de la stat şi privat pot primi pensie parţială de la vârsta de 55 de ani!

Noua lege a pensiilor schimbă radical modul de calcul al vechimii, fiind încurajată munca până la adânci bătrâneţi. În alte ţări, se poate ieşi la pensie mai devreme, cu continuarea activităţii parţiale în câmpul muncii.
Filip Stan
06 feb. 2024, 17:09
Pensii 2024. Angajaţii de la stat şi privat pot primi pensie parţială de la vârsta de 55 de ani!
Cine sunt românii care primesc vechime în plus la pensie. De când se aplică noua lege

Pensii 2024. În Germania, se poate ieşi la pensie de la 55 de ani, dar cu un cuantum diminuat, care poate fi completat cu bani din continuarea part-time a activităţii.

Pensionarea parțială presupune că angajații își reduc timpul de lucru la jumătate și se pensionează, dar o fac treptat.

Cât costă să-ți cumperi șase ani de vechime în muncă. Românii se pot asigura retroactiv la pensie până la finalul anului 2024

Atenție, însă, pensionarea parțială înseamnă că veți câștiga mai puțini bani! Salariul și contribuțiile la stat vor fi în continuare plătite de angajator, dar nu la 100%. Mai mult, la limita de vârstă (65 de ani) veți primi și o pensie mai mică. În Germania, angajații pot apela la o asigurare de pensie (Deutsche Rentenversicherung) sau un consilier de pensii ca să afle dacă se califică pentru o pensie parțială.

Sunt câteva cerințe suplimentare care trebuie îndeplinite. „În primul rând, angajatul trebuie să aibă cel puțin 55 de ani”, afirmă avocatul Judith Kerschbaumer, de la Sindicatul „Verdi”, cel mai mare din țară. Apoi, salariatul trebuie să fi avut un loc de muncă asigurabil obligatoriu timp de cel puțin 1080 de zile calendaristice (aproximativ trei ani) înainte de a începe orice pensie parțială. Foarte important de știut: pensionarea parțială nu este un drept! Asta înseamnă că angajatorul poate refuza cererea de pensionare parțială. „Angajații nu au dreptul legal la o pensie parțială”, explică Schipp.

Însă, dacă vorbim de contracte colective, astfel de drepturi pot fi câștigate prin negocierea cu sindicatul. Dacă angajatorul este de acord cu pensionarea parțială, pensia câștigată va fi 50% din salariul anterior, plus o sumă suplimentară. Potrivit legii, contribuția suplimentară trebuie să se ridice la cel puțin 20% din remunerația la pensie parțială.

„Angajatul poate negocia și o subvenție a angajatorului de peste 20%”, mai spune Schipp. Există cazuri în care angajații pensionați parțial au primit până la 90% din salariul lor inițial.

În plus, angajatorul continuă să plătească contribuțiile la fondul de pensii, cel puțin 80% din valoarea anterioară, dar nu mai mult de 90%.

Pensionarea parțială se poate face sub două forme: modelul de distribuție egală și modelul bloc. Când vorbim de distribuție egală, avem în vedere că orele de lucru anterioare sunt imediat reduse la jumătate. Salariul se înjumătăţeşte şi apoi mai crește cu cel puţin 20%. Suma suplimentară este fără taxe și impozite, scrie ziarulromanesc.de.

Dacă avem în vedere modelul bloc, timpul până la vârsta de pensionare este împărțit în două părți, de lungime egală. În prima fază, angajatul continuă să lucreze ca de obicei. În a doua, nu mai lucrează deloc. În modelul bloc, salariul se reduce la 50% pe toată perioada și, la fel, angajatorul trebuie să plătească suma suplimentară de cel puțin 20% din salariul redus.

Pensii 2024. Pensionarea anticipată, fără penalizări, disponibilă până în august 2024. La ce trebuie să se aștepte românii din septembrie

Legea pensiilor 2024 vine şi la noi cu o serie de reglementări în dezavantajul românilor aflați în activitate. Iar unul dintre dezavantaje este acela că pensionarea anticipată va fi sancționată, începând cu 1 septembrie. Drept urmare, cei ce vor să se retragă din activitate înainte de vârsta standard trebuie să o facă până în august.

Începând din septembrie 2024, pensionarea anticipată va fi sancționată de autorități. Concrect, cei care, din diferite motive, se vor retrage înainte de vreme, vor primi mai puțini bani, lunar. Aceasta chiar dacă au stagiul de cotizare complet. Legea pensiilor stabilește că sancțiunile vor fi în vigoare până când pensionarul anticipat va atinge vârsta standard de 65 de ani.

Cu alte cuvinte, ieșirea la pensie fără penalizări mai este disponibilă numai până în august 2024, scrie Evz.

Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii a fost publicată în Monitorul Oficial și se va aplica din septembrie 2024. Atunci noile reglementări le vor înlocui pe cele din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în vigoare.

Pensii 2024. Noile reguli de pensionare anticipată

Eliminarea pensiei anticipate fără penalități este una dintre schimbările importante pe care le aduce legea pensiilor. Concret, pensia anticipată fără penalizare de cuantum o să dispară.

Pensionarea anticipată va fi posibilă cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei legale. Legea pensiilor prevede că, de la 1 septembrie 2024, pensionarea înainte de termen va fi posibilă dacă solicitantul are cel puțin stagiul complet de cotizare. Chiar și așa, el va fi penalizat, urmând să primească, în cei cinci ani, mai puțini bani la pensie.

În prezent, regula celor cinci ani este este valabilă și în cazul pensionării anticipate fără penalizări. Cei care o îndeplinesc și, în plus, au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet, beneficiază de drepturile complete.

Cine sunt românii care primesc vechime în plus la pensie. De când se aplică noua lege

Românii care vor beneficia de avantajul prevăzut de noua lege a pensiilor sunt cei care au lucrat în condiții deosebite de muncă. Conform legislației din multe țări, inclusiv din România, locurile de muncă în „condiții deosebite” se referă la acele locuri de muncă unde angajații sunt expuși la factori de risc sau condiții de lucru care depășesc nivelurile obișnuite de dificultate sau pericol în comparație cu locurile de muncă standard.

Citește și: Pensii 2024. Descarcă actele necesare pentru: pensionare, pensie de urmaş, de invaliditate, recalculare, evaluare

Noua lege a pensiilor: cine sunt românii care primesc vechime în plus

Aceste condiții deosebite de muncă pot include, dar nu sunt limitate la acestea, următoarele aspecte:

  • Expunere la substanțe periculoase: Lucrul cu sau în apropierea substanțelor chimice toxice, radioactive sau alte materiale periculoase;
  • Condiții fizice extreme: Lucrul în condiții de temperaturi extrem de ridicate sau scăzute, presiune ridicată, zgomot intens, vibrații etc;
  • Risc înalt de accidente: Locuri de muncă cu un risc crescut de accidente, cum ar fi lucrul la înălțimi mari, în mine, pe platforme petroliere, în construcții etc;
  • Program de lucru neregulat: Program de lucru cu schimburi care implică lucrul de noapte sau un program extins care depășește norma standard de lucru;
  • Condiții psihologice grele: Locuri de muncă care implică un stres psihologic ridicat, cum ar fi serviciile de urgență, intervenția în situații de criză, lucrul în domeniul securității etc.

În România, aceste condiții și beneficiile asociate lolr sunt reglementate prin legi și norme specifice, care sunt menite să protejeze lucrătorii expuși la riscuri mai mari în activitatea lor profesională. Aceste reglementări sunt esențiale pentru a asigura că angajații care lucrează în astfel de medii sunt adecvat compensați și protejați împotriva riscurilor potențiale la care sunt expuși.

În conformitate cu noua lege a pensiilor, pentru perioadele de cotizare în condiții speciale sau deosebite, se vor acorda perioadele suplimentare care vor fi considerate stagiu de cotizare în condiții normale. Pornind de la acest principiu, pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite se adaugă patru luni în plus la stagiul de cotizare. Pentru fiecare an în condiții speciale, se adaugă șase luni în plus la stagiul de cotizare.

Astfel, unii pensionari vor ajunge mult mai repede la stagiul complet de cotizare și se va ajusta în concordanță și vârsta standard de pensionare, aceasta reducându-se. În condiții ideale, pensionarii pot ajunge la o reducere de șapte ani a vârstei standard de pensionare în urma unui stagiu complet de cotizare de 35 de ani. În ceea ce privește modul de calcul al pensiei, primești în plus 0,25 puncte pentru fiecare lună în care s-au desfășurat activități în condiții deosebite (grupa a II-a de muncă) și 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au lucrat în condiții speciale (grupa I de muncă).

Modificările de mai sus vor intra în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Citește și: Noua lege promulgată de Klaus Iohannis: noua categorie de români care primește pensie de serviciu

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se schimbă harta României. UDMR a anunțat deja
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Proteste la Bratislava împotriva premierului slovac după întâlnirea cu Vladimir Putin
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii