Pensii 2024. Anunţ de la Avocatul Poporului pentru românii nemulţumiţi de recalculare

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la noua lege a pensiilor, invocând mai multe motive care ar justifica ridicarea unei excepții de neconstituționalitate.
Filip Stan
06 sept. 2024, 20:07
Pensii 2024. Anunţ de la Avocatul Poporului pentru românii nemulţumiţi de recalculare

Pensii 2024. Avocatul Poporului, institutie condusă de Renate Weber, a anunțat că nu are nicio responsabilitate în ce privește recalcularea pensiilor. Instituția anunță că are „în analiză” o posibilă atacare la CCR a legii pensiilor. „Atunci când vom lua o decizie, o vom aduce la cunoștința opiniei publice”, se arată într-un comunicat de presă. Avocatul Poporului le transmite pensionarilor nemulțumiți că pot contesta în instanța decizia de recalculare, dar nu mai târziu de 45 de zile de la data primirii.

Potrivit comunicatului citat, Avocatul Poporului precizează că „nu are conferită prin lege prerogativa calculării ori recalculării pensiilor” și transmite pensionarilor nemulțumiți de recalculări că „dispun de un termen de decădere 45 de zile, de la comunicare pentru a contesta decizia de stabilire a pensiei la instanța judecătorească competentă. În caz contrar, decizia rămâne definitivă.”

„Față de petițiile prin care se solicită atacarea la Curtea Constituțională a dispozițiilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, respectiv petițiile referitoare la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată, facem următoarele precizări:

În ceea ce privește sesizarea Curții Constituționale, informăm petenții asupra faptului că toate criticile de neconstituționalitate formulate și aduse la cunoștința instituției se află în prezent în analiză. Atunci când vom lua o decizie, o vom aduce la cunoștința opiniei publice.

Referitor la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată, răspunderea pentru calculul drepturilor de pensie aparține în exclusivitate caselor de pensii. Avocatul Poporului nu are conferită prin lege prerogativa calculării ori recalculării pensiilor, iar operațiunile sau modalitățile tehnice de calcul, de determinare a punctajului mediu anual etc. sunt de competența caselor de pensii.

Atragem atenția petenților că în conformitate cu legea, dispun de un termen de decădere 45 de zile, de la comunicare pentru a contesta decizia de stabilire a pensiei la instanța judecătorească competentă. În caz contrar, decizia rămâne definitivă.

Precizăm că depunerea unei petiții la instituția Avocatul Poporului sau contestarea acesteia la casa de pensii emitentă, nu suspendă și nu întrerupe termenul în care se poate introduce acțiune la instanța judecătorească competentă”, se arată în comunicatul citat.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la noua lege a pensiilor, invocând mai multe motive care ar justifica ridicarea unei excepții de neconstituționalitate.

Pensii 2024. Daniel Baciu anunţă ce se întâmplă cu cererile de revizuire depuse de pensionarii nemulţumiţi. Când începe noua recalculare

Pensii 2024. Mii de pensionari din România au avut un șoc când au primit deciziile de recalculare. Speriați că li se vor lua banii care li se cuveneau sau că nu vor primi nici măcar un leu în plus, au mers la sediile CNPP și au depus contestații. În actul pe care l-au primit de la poștași scria clar că au acest drept de a contesta, în termen de 45 de zile.

Conform datelor transmise de director, CNPP a primit nu mai puțin de 62.600 de cereri de clarificare, de revizuire și de recalculare. Dintre ele, doar 2.863 au fost analizate și vor fi recalculate. Ceilalți trebuie să mai aștepte sau nu vor primi nimic în plus. Pe de altă parte, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dat asigurări că nu vor avea un venit și mai mic.

„Avem un număr de 62.600 de cereri pe care le-am avut fie prin audienţă, fie prin cale electronică, pe care le-am primit în această perioadă din partea pensionarilor. Din aceste 62.600 avem un număr de 2.853 de decizii de recalculare pe care colegii mei le-au analizat, urmează a fi revizuite în cel mai scurt timp posibil. Este un procent de 0,062 la nivel naţional din numărul total de decizii de recalculare care au fost trimise către toţi pensionarii din sistemul public. Este un procent foarte mic, în perioada imediat următoare aceste decizii vor fi revizuite”, a spus Daniel Baciu, într-o conferință de presă.

În aceeași conferință, Daniel Baciu a precizat că sunt peste 170.000 de pensionari la care nu au ajuns deciziile de recalculare. Situația nu este deloc conform planului, din moment ce până la data de 1 septembrie, autoritățile dădeau
„Mai avem şi nişte situaţii obiective la nivelul fiecărei case teritoriale de pensii cu privire la faptul că este vorba de 170.000 de decizii la nivel naţional care încă nu au fost distribuite. Nu au fost efectiv trimise de către colegii mei de la casele de pensii spre Poştă, pentru că din start le-am oprit, întrucât avem situaţii în care aceşti pensionari au intrat în sistem în luna august. Ei trebuiau să primească întâi o decizie de pensie, conform Legii 263, şi ulterior vor trebui să primească o decizie de recalculare, conform Legii 360 pe 2023”, a explicat Baciu.

Pensii 2024. Daniel Baciu anunţă că începe „mica recalculare” din oficiu. Ce acte se iau în calcul

Pensii 2024. „Este o falsă problemă, pentru că majoritatea acestor adevenințe se află deja la dosarele de pensii. Și dacă doriți, vreți să vă arăt că am luat acum, cu o oră înainte, niște dosare de aici, de la sectorul 5, unde aceste adevenințe sunt la dosare. Noi deja le-am și identificat, odată cu procesul de evaluare.

EXCLUSIV Pensii 2024. Daniel Baciu anunţă o nouă majorare a pensiilor mici: „Este în procedură accelerată în Parlament”

Am identificat toate aceste dosare la nivel național, iar începând din această lună, noi vom face deja recalcularea din oficiu acestor dosare, unde avem aceste adevenințe în dosar, pentru că oamenii, când au depus dosarul de pensii, și-au depus absolut toate adevenințele, indiferent că erau cu sporuri permanente sau cu sporuri nepermanente. Legislația până la 31 de august nu ne-au permis să le luăm în calcul, dar începând de luna septembrie, legislația permite”, a spus Daniel Baciu.

Pensii 2024.  Preşedinte Casei Naţionale de Pensii: Avem un număr de 62.600 de cereri fie prin audienţă, fie prin cale electronică din partea pensionarilor/ Din acestea, 2.853 de decizii vor fi recalculate/ 170.000 de decizii la nivel naţional nu au fost distribuite

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a afirmat că au fost primite 62.600 de cereri din partea pensionarilor, care fie au solicitat clarificări, fie au cerut revizuirea sau recalcularea pensiilor. Dintre acestea, 2.853 de decizii au fost analizate şi vor fi recalculate. El a menţionat că, la nivel naţional, 170.000 de decizii nu au fost încă distribuite.

”Avem la nivel naţional 49.000 de audienţe acordate de către conducerea caselor teritoriale de pensii pentru clarificări asupra deciziilor de recalculare. Pe lângă aceste audienţe, mai avem cereri de revizuire sau cereri de recalculare transmise în format letric, cât şi în format electronic la casele teritoriale de pensie, în număr de 13.600. Deci avem un număr de 62.600 de cereri pe care le-am avut fie prin audienţă, fie prin cale electronică, pe care le-am primit în această perioadă din partea pensionarilor. Din aceste 62.600 avem un număr de 2.853 de decizii de recalculare pe care colegii mei le-au analizat, urmează a fi revizuite în cel mai scurt timp posibil. Este un procent de 0,062 la nivel naţional din numărul total de decizii de recalculare care au fost trimise către toţi pensionarii din sistemul public. Este un procent foarte mic, în perioada imediat următoare aceste decizii vor fi revizuite”, a declarat Daniel Baciu, marţi, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că acestea vor fi revizuite în urma unor erori materiale făcute la recalculare în mai multe judeţe.

De asemenea, Daniel Baciu a transmis că 170.000 de decizii nu au fost încă distribuite.

Cine sunt românii care vor rămâne cu sute de lei în plus după mărirea pragului de impozitare a pensiilor. Ce se întâmplă din octombrie

”Mai avem şi nişte situaţii obiective la nivelul fiecărei case teritoriale de pensii cu privire la faptul că este vorba de 170.000 de decizii, la nivel naţional, care încă nu au fost distribuite şi nu au trimise de către colegii mei de la casele de pensii spre Poştă. Din start noi aceste decizii le-am oprit pentru că avem situaţii în care fie că aceşti pensionari au intrat în sistem în luna august, trebuiau să primească întâi o decizie de pensie, conform legii 263 şi ulterior trebuiau să primească o decizie de recalculare, conform legii 360/2023. Avem cerere de recalculare, câteva mii de cereri de recalculare pe fiecare an, unde pensionarii lucrează, fie că lucrează după pensionare, fie că îşi adăugă diverse sporuri cu caracter permanent de data aceasta, care sunt prevăzute de legea 263/2010.

Acestea cereri trebuie întâi soluţionate, conform vechii legislaţii care a fost în vigoare până la 31 august şi după ce vor fi soluţionate aducându-se numărul total de puncte de aceste adeverinţe, ulterior va trebui să emitem şi decizii de recalculare conform noii legii. Avem decizii ale Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie, în general în zona mineritului, judeţele Gorj şi Hunedoara, pe care colegii mei trebuie să le pună în aplicare şi asta fac în momentul de faţă”, a afirmat preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.

Pensii 2024. Cum se calculează pensia după noua lege și ce aduce nou

  • Pensie = valoare punct de referință (81 lei) x număr total de puncte
  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive

Cum se acordă punctele de stabilitate

  • 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26 – 30 de vechime, inclusiv
  • 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv
  • 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 etc

Pensionar cu o vechime în muncă de 25 ani

  • Salariu mediu pe durata activității: 2.000 lei net sau 3.550 lei brut
  • Puncte de contributivitate: 25 X 0,52= 13
  • Puncte de stabilitate: 0
  • Pensie acum: 1.281 lei (pensie minimă)
  • Pensie după recalculare: 1.281 lei (pensie minimă)

Pensii 2024. Pensionar cu o vechime în muncă de 35 ani

  • Salariu mediu pe durata activității: 2.000 lei net sau 3.550 lei brut
  • Puncte de contributivitate: 35 X 0,52 = 18,2
  • Puncte de stabilitate: 5 x 0,50 + 5 x 0,75 = 6,25
  • Pensie acum: 1.474 lei
  • Pensie după recalculare: 1.980 lei

Pensionar cu o vechime în muncă de 40 ani

  • Salariu mediu pe durata activității: 2.000 lei net sau 3.550 lei brut
  • Puncte de contributivitate: 40 X 0,52 = 20,8
  • Puncte de stabilitate: 5 x 0,50 + 5 x 0,75 + 5 X 1 = 11,25
  • Pensie acum: 1.660 lei
  • Pensie după recalculare: 2.596 lei

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Cea mai rea veste pentru șoferi. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Papa Francisc condamna atacul aerian israelian în urma morții unor copii din Gaza
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?