Pensii 2024. Anunţ de ultimă oră pentru seniorii cu pensii mici, ce se întâmplă cu indemnizaţia socială

Ministerul Muncii: Indemnizaţia socială pentru pensionari nu scade sub 1.281 de lei. În cazul care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferenţa se suportă de la bugetul de stat.
Filip Stan
21 aug. 2024, 16:53
Pensii 2024. Anunţ de ultimă oră pentru seniorii cu pensii mici, ce se întâmplă cu indemnizaţia socială

Pensii 2024. Ministerul Muncii vine miercuri cu precizări, arătând că ”Indemnizaţia socială pentru pensionari nu scade sub 1.281 de lei iar începând cu 1 septembrie 2024, toţi pensionarii beneficiari de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării. În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferenţa se suportă de la bugetul de stat.

”Indemnizaţia socială pentru pensionari nu scade sub 1.281 de lei! Începând cu 1 septembrie 2024 toţi pensionarii beneficiari de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării”, precizează Ministerul Muncii.

Instituţia mai arată că, în cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferenţa se suportă de la bugetul de stat.

Primele victime ale noi legi a pensiilor: „Mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. Am leşinat când a venit. E posibil aşa ceva?”

”Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puţin de 1.281 de lei”, mai spune Ministerul Muncii.

În plus, ca şi până acum, în cazul indemnizaţiei sociale pentru pensionari drepturile se evidenţiază distinct pe talonul de pensie, astfel: cuantumul rezultat în urma recalculării şi ⁠suma de plată care nu poate fi mai mică de 1.281 de lei.

”Indemnizaţia socială rămâne 1.281 de lei până la sfârşitul anului 2024. Dacă pensia recalculată este sub cuantumul minim garantat, diferenţa se va suporta de la bugetul de stat. Indemnizaţia socială pentru pensionari creşte anual prin legea bugetului de stat”, subliniază ministerul.

Citeşte şi: Pensii 2024: Daniel Baciu explică ce se întâmplă dacă, în urma recalculării, cuantumul pensiei scade

”Indemnizaţia socială pentru pensionari a fost instituită prin Ordonanţa 6/2009 sub forma unei pensii sociale minime garantate. A fost aprobată prin Legea 196/2009. Aceasta prevede o sumă fixă pentru indemnizaţia socială pentru pensionari care a fost majorată în fiecare an, ajungând de la 300 de lei în 2009 la 1.281 de lei în acest an. În indemnizaţia socială sunt în acest moment 1.044.668 de pensionari, iar în urma recalculării bazate pe contributivitate rămân în indemnizaţia socială 953.776 de pensionari (începând din septembrie)”, se mai arată în comunicatul Ministerului Muncii.

Pensii 2024. Premierul Marcel Ciolacu a cerut ministrului Muncii şi preşedintelui Casei de Pensii o informare legată de recalcularea pensiilor care să conţină date privind numărul deciziilor care au ajuns deja la pensionari, procesul de contestări şi stadiul recalculării acolo unde au existat erori. De asemenea, a cerut ca pensionarilor să li se trimită un document oficial din care să rezulte că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade.

”Vreau să încep prin a-i cere Ministrului Muncii şi preşedintelui Casei de Pensii să trimită, până la sfârşitul săptămânii, o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor. Câte decizii au ajuns deja la pensionari, care este procentul de contestări şi cum se desfăşoară procedura de refacere a deciziilor de recalculare unde se constată erori”, a declarat Ciolacu.

El a mai cerut ca pensionarii să primească un document oficial prin care să fie informaţi despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade.

”Vreau de asemenea ca tuturor pensionarilor să li se trimită zilele viitoare un document oficial prin care să fie informaţi despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade!  Românii trebuie să aibă garanţia că nu scade nicio pensie şi orice greşeală se poate repara! Şi orice sumă se recuperează.  3,8 milioane de pensii cresc, adică 83% din total, ăsta este un fapt cert!

Spynews
Autoritățile au descins în această dimineață la frații Tate! Ce caută DIICOT și cine a venit de urgență alături de milionari
Bzi.ro
Doina Teodoru este noua iubită a lui Cătălin Bordea! Partenera lui chef Scărlătescu a confirmat
Fanatik.ro
Superalimentul pe care să-l consumi în fiecare zi. E bogat în vitamina C și fier și costă mai puțin de 20 de lei
Capital.ro
Halep e furioasă. Cu cine a înlocuit-o Toni Iuruc. E diferență mare
Playtech.ro
Dumnezeule, cât era de frumoasă și cum a ajuns să arate acum. Gabriela Spanic este de nerecunoscut
DailyBusiness
S-A AFLAT ACUM! Data la care intră MAI MULȚI BANI PE CARD pentru milioane de români
Adevarul
Pesticidele, la fel de periculoase ca fumatul. Riscul ascuns de cancer din spatele agriculturii moderne
Spynews
Imagini sfâșietoare cu nepoata lui Silviu Prigoană, la mormântul bunicului ei! Cristina Prigoană, îndurerată, după ce bătrânul ar fi fost îngropat fără știrea familiei | PAPARAZZI
Spynews
Anunț ANM! Instabilitate atmosferică și val de căldură în România. Cele mai noi informații despre vreme
Evz.ro
Țeapa care i-a băgat pe români în faliment. Mulți și-au pierdut toată agoniseala de-o viață
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
Cât costă să petreci 7 zile în vila unde se filmează Insula Iubirii. Românii au crezut că nu văd bine! 😲
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Premierul Marcel Ciolacu vine cu lămuriri despre scăderea pensiilor: „Oricare ar fi calculul, pensia lor nu scade”. Pensionarii vor primi un document care va clarifica întreaga situație
Capital.ro
PUTIN a dat ordinul ISTORIC. Toată lumea se temea de asta: Îi vom pedepsi fără niciun dubiu
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin, în timpul cursului de înot
substantial.ro
Atac masiv cu drone asupra Moscovei raportat de primarul Serghei Sobianin
MediaFlux
AJUTOR pentru TRUMP! LOVITURĂ pentru KAMALA. SE RETRAGE din cursa pentru CASA ALBĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...