Pensii 2024. Un document inițiat de Ministerul Muncii a fost votat de Parlament și face ca un număr mare de pensionari să rămână cu mult mai mulți bani la pensie.
Este vorba despre cazul pensionarilor care ar fi trebuit să dea înapoi o parte din bani, după ce Casa de Pensii le-a recalculat greșit pensia. Prin această modificare, ei nu vor mai trebui să îi returneze.
Proiectul de lege a fost adoptat marți în Plenul Camerei Deputaților, iar prin acesta nu se vor mai recupera sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor.
Citește și : Ora de iarnă 2024. Dormim mai puţin de când a umblat Ceauşescu la ceasuri
Prin această inițiativă, Ministerul Muncii a dorit să evite posibile abuzuri ale Caselor de Pensii, făcute asupra pensionarilor, mai ales că unii dintre ei au fost chiar chemați în instanță de Casa de Pensii.
Documentul adoptat astăzi arată cum pensionarii cărora li s-a calculat greșit cuantumul pensiei nu vor mai trebui să dea niciun ban înapoi. Astfel, mulți vor rămâne cu sute sau chiar mii de lei în buzunar. În plus, pe viitor, pensiile ce vor fi recalculate greșit, în favoarea pensionarilor, nu vor mai trebui să fie înapoiate.
Articolul 1 al proiectului de lege prevede următoarele lucruri:
„Debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor sistemului public de pensii, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează.”, se precizează în primul articol al documentului adoptat de parlamentari.
Citește și : Se taie voucherele de alimente. Românii sărmani vor primi tot anul cât primesc acum o singură dată
Totuși, dacă recalcularea s-a făcut în favoarea pensionarului din cauza faptului că acesta a declarat date neconforme realității, aceasta nu va face obiectul scutirii de la plată.
„Art.2.- Debitele care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității, care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei, nerespectarea obligațiilor care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venituri salariale, asimilate salariilor sau, după caz, cu venituri din activități independente, nu fac obiectul scutirii de la plată, potrivit prevederilor prezentei legi.”, se arată în document.