Pensii 2024. Blocaj masiv pe recalcularea pensiilor. Costul unei adeverinţe anihilează majorarea. Românii care vor beneficia de trei majorări ale pensiilor

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor arhivistice destinate pensionarilor
Filip Stan
22 iun. 2024, 18:31
Pensii 2024. Blocaj masiv pe recalcularea pensiilor. Costul unei adeverinţe anihilează majorarea. Românii care vor beneficia de trei majorări ale pensiilor

PENSII 2024. Blocaj în recalcularea pensiilor. Unii români sunt nevoiţi să plătească mii de lei pentru adeverinţe.

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere pentru fixarea preţurilor de către companiile care furnizează servicii arhivistice cetăţenilor care solicită eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor. Autoritatea de concurenţă are indicii că mai multe companii şi-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informaţii sensibile (tarife, cheltuieli indirecte şi marje de profit) cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică şi Electronică din România (PIAFER).

 

A apărut astfel un blocaj în recalcularea pensiilor, iar pensionarii sunt nevoiţi să plătească mii de lei pentru a le fi eliberare adeverinţele care dovedesc că au avut venituri suplimentare în timpul muncii.

În plus, premierul a cerut sancţionarea firmelor care au perceput taxe mari pentru pensionarii care trebuie să dovedească faptul ca au avut venituri suplimentare, mai ales că situaţia a dus la un blocaj în recalcularea pensiilor.

Însă Guvernul, până în prezent, nu a venit cu o soluție pentru ca tarifele practicate de firmele de arhivare să fie reduse.

Posibile fraude cu banii pensionarilor, cum s-a ajuns la sume exorbitante pe documentele din arhive. Consiliul Concurenţei a intrat pe fir

Sunt vizați de acest blocaj românii care au muncit înainte de 2001. Ei trebuie să meargă la firmele de arhivare și să obțină aceste adeverințe prin care să dovedească faptul că au avut venituri pentru care au plătit impozit.

Este vorba, de exemplu, despre sporuri, despre prime sau, de exemplu, despre al 13-a lea salariu.

Firmele de arhivare care trebuie să elibereze aceste venituri au fixat costuri mari. De exemplu, doar pentru înregistrarea unei cereri, un pensionar trebuie să plătească aproximativ 120 de lei.

Pentru fiecare an de muncă analizat de aceste firme trebuie să plătească alți 75 de lei cu aproximație, iar pentru un document original pe care trebuie să-l obțină de la firmele de arhivare trebuie să plătească alți 120 de lei.

Tarifele sunt mari, iar Consiliul Concurenței a demarat deja o anchetă pentru a verifica modul în care s-au format aceste prețuri. Ancheta de la Consiliul Concurenței durează aproximativ un an, iar în tot acest timp, cei care trebuie să dovedească faptul că au muncit sunt nevoiți să plătească aceste tarife fixate de firmele de arhivare.

Pensii 2024. Cum iei peste 6.000 de lei pensie la recalculare, după doar 22 ani lucraţi. Detaliul mai important ca punctele de stabilitate acumultate

Noua lege a pensiilor presupune două etape pentru recalcularea pensiilor.  Mai exact, este recalcularea anunțată la 1 septembrie, cea care este făcută de stat pe baza documentelor pe care statul le are, şi mai există și o nouă recalculare în termen de șase luni de la 1 septembrie.

Cei care au adeverințe prin care dovedesc că au venituri suplimentare pot să ducă la casele de pensii din teritoriu acestea acte și pe baza lor să primească pensii mai mari.

Pensionarii care nu reușesc să facă acest lucru până la 1 septembrie pot duce aceste adeverințe în momentul în care le obțin, iar pensiile mai mari vor fi plătite începând cu luna următoare.

 

Pensii 2024. Românii care vor beneficia de trei majorări ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră

Daniel Baciu a explicat care sunt sporurile luate în calcul pentru noile pensii ale românilor. Guvernul pregăteşte a doua recalculare a pensiilor în anul cu patru rânduri de alegeri. Va fi a treia creștere a pensiilor în doar șase luni. Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a explicat în cadrul emisiunii News Hour la ce trebuie să se ştepte românii.

Prima recalculare, care aduce bani în plus pentru mai bine de trei milioane de oameni, trebuie să fie gata până la 1 septembrie. De la 1 ianuarie 2025, toate pensiile vor crește, odată cu indexarea cu rata inflatiei. Iar în februarie anul viitor, de noile măriri vor beneficia pensionarii care au primit prime, sporuri sau diverse bonusuri care nu erau luate în calcul până acum.

După marea recalculare a pensiilor, care trebuie să fie gata până la 1 septembrie, când peste trei milioane de pensionari vor primi bani în plus, autorităţile se pregătesc de mica recalculare.

„De a doua recalculare beneficiază numai cei care au avut acele sporuri cu caracter nepermanent. Vreau să fac precizarea că nu toată lumea a avut, sunt sectoare care nu au asemenea sporuri și nu au ce adeverințe să mai prezinte în plus față de ceea ce au prezentat odată, când au depus dosarul de pensie”, susţine Daniel Baciu, preşedintele CNPP.

Ce pensie va avea un român cu 37 de ani vechime
Dacă luăm, de exemplu, cazul unui pensionar care a lucrat timp de 37 de ani în industria textilă, el are în prezent o pensie de aproximativ 2.600 lei pe lună, cu cele aproape nouă puncte de stabilitate. De la 1 septembrie va primi o pensie de 3.800 lei pe lună. Însă dacă dovedește că a avut parte și de aceste bonusuri sau prime, ar putea, începând cu luna februarie, să primească mai mulți bani în plus.

Până la toamnă, pensionarii care se află în această situaţie şi nu au actele la dosar trebuie să le depună. Atenţie de unde obtineţi documentele. Deja Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă, după ce pensionarilor li s-au cerut sume colosale pentru documentele arhivate.

„Toate adeverințele, care o mare parte din ele sunt deja la dosarele de pensii ale pensionarilor aflați în plată, colegii mei au termen șase luni de zile să facă cea de a doua recalculare și lucrul acesta se va întâmpla începând cu 1 septembrie până în luna februarie 2025.”, a mai subiniat Daniel Baciu.

Veniturile a peste 3.500.000 de pensionari vor creşte de la 1 septembrie, restul de peste un milion de pensionari vor rămâne cu pensia în plată, după recalculare, până la 1 ianuarie 2025, când toate pensiile se vor indexa cu rata inflaţiei.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Animalul crescut de români, dar care ajunge mai mereu la export. Statul îți dă 100 de euro pe exemplar dacă îl ai în curte. Puțini oameni cunosc schema financiară
Capital.ro
Ajutor pentru românii de la BLOC. Statul plătește 750 lei. Banii până la 31 decembrie
Playtech.ro
ȘOC! Familia Ciolacu, nași de cununie pentru Anda Adam. Rochia nașei a atras TOATE privirile
DailyBusiness
Statul face concurență băncilor! Ce randament au în 2024 titlurile de stat
Adevarul
EXCLUSIV. Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale: „Nu mai pot fi spectator și să văd cum se duce țara-n cap“
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc
Cancan.ro
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată pe sora ei geamănă
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
EXCLUSIV: Imagini cu Alexandra în rochie de mireasă. Părinții au decis să o înmormânteze în rochie albă pe fata care a fost ucisă cu sălbăticie de propriul iubit
Capital.ro
ILEGAL pentru proprietarii de teren din România. Nu poți crește asta. Te arestează pe loc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
substantial.ro
Kristen Michal, desemnat prim-ministru al Estoniei după demisia Kajei Kallas
MediaFlux
Putin AMENINȚĂ România! Pregătește o CONFRUNTARE DIRECTĂ
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?