Pensii 2024. Calendarul oficial al majorărilor: când vin deciziile, când sunt aduse noile taloane şi când cinstiţi poştaşul pentru pensia mărită

A mai rămas doar o lună până când peste trei milioane de vârstnici urmează să primească pensiile majorate. Din păcate, un milion de seniori rămân cu aceleaşi sume, cert este că nicio pensie nu va scădea.
Filip Stan
01 aug. 2024, 11:15
Pensii 2024. Calendarul oficial al majorărilor: când vin deciziile, când sunt aduse noile taloane şi când cinstiţi poştaşul pentru pensia mărită
Câţi bani câştigă pe lună un poştaş în România. Salariul s-a majorat în 2023

Pensii 2024. Avem calendarul majorării pensiilor, când vin deciziile de pensionare şi când sunt distribuiţi banii. Între 15 şi 31 august, Casa Naţională de Pensii a anunţat că vor fi livrate deciziile de recalculare, prin care românii vor afla dacă vor primi sau nu bani în plus la pensie. Acestea sunt primite doar de titulari, nu de terţe persoane din familie.

Aşadar, deciziile vor fi livrate personal de poştaşi şi dacă seniorii nu vor fi acasă, le pot ridica de la sediile poştale şi, ulterior, de la casele teritoriale de pensii. Nimeni în afară de titular nu poate primi decizia de recalculare. Ulterior, timp de două săptămâni, adică de pe 2 până pe 15 septembrie urmează livrarea pensiilor.  În această perioadă, cei care vor beneficia primii de noua recalculare sunt cei care primesc pensia prin poştă.

Guvernul caută bani pentru recalcularea pensiilor. Impactul bugetar a crescut mai mult decât se aștepta

Din 12 septembrie încolo, vor fi alimentate şi cardurile pentru vârstnicii care încasează pensiile prin bancă. După recalcularea din septembrie, urmează şi „mica recalculare” care va fi gata până în februarie 2025.

De aceste majorări vor beneficia pensionarii care înainte de 2001 au avut sporuri, venituri în acord global, ore suplimentare sau alte beneficii extrasalariale.

De asemenea, pe 1 ianuarie 2025 va avea loc o indexare automată a pensiilor cu rata inflaţiei. Noua lege prevede, pe lângă această indexare cu rata inflației, şi un plus de 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

Pensii 2024. Cum arată calendarul majorării pensiilor:

  • 15-31 august – Casa Naţională de Pensii a anunţat că vor fi livrate deciziile de pensionare după recalculare
  • 2-15 septembrie – distribuirea prin poștă a pensiilor în noul cuantum
  • 12 septembrie – virarea pensiilor pe card
  • 1 ianuarie 2025 – indexarea pensiilor cu rata inflației
  • februarie 2025 – finalizarea celei de-a doua recalculări.

Pensii 2024. Noua formulă de calcul i-a bulversat pe mulți pensionari deși la prima vedere pare simplă. Cel mai important lucru la recalculare îl reprezintă numărul de ani munciți.

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.  Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi au intrat în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe vor fi din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Pensii 2024. Formula pentru plata pensiei:

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Citește și: Vouchere sociale 2024. Alţi 250 de lei pe card în august, imediat după plata pensiilor. Din 2025, se taie!

„Mica recalculare”, cum este cunoscută a doua recalculare a pensiilor, va începe după 1 septembrie. Actele necesare vor putea fi depuse pe parcursul a șase luni, dar termenul ar putea fi prelungit din cauza dificultății obținerii adeverințelor.

După data de 1 septembrie, când va intra în vigoare marea recalculare a pensiilor, va urma o doua majorare. Numită „mica recalculare”, aceasta are rostul de a introduce în formula de calcul veniturile nepermanente de care au beneficiat pensionarii.

Pensii 2024. Conform Legii 360/2023, lista veniturilor nepermanente de care casele de pensii județene vor ține cont la noua recalculare a pensiilor include:

– formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale.

– premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite.

– recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate.

– al treisprezecelea salariu.

– formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru.

– sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor.

– indemnizaţiile de muncă nenormată.

– alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

 Când este nevoie de adeverințe

Potrivit prevederilor legii, pentru a fi luate în calcul la noua recalculare a pensiilor, veniturile nepermanente trebuie să poată fi dovedite prin adeverințe. Modelul lor este prevăzut în Anexa 6 a actului normativ.

Casa Națională de Pensii Publice a venit recent cu precizări referitor la adeverințele care trebuie aduse de către seniorii care vor să beneficieze de a doua recalculare a pensiilor. „Noua lege a pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024”, a precizat CNPP.

Conform sursei citate este nevoie de o adeverință dacă se dorește valorificarea veniturilor nepermanente (prime, sporuri, acord global, plata cu ora, al 13-lea salariu etc.). Dacă nu există venituri nepermanente nu este necesar niciun document. De asemena, dacă adeverințele au fost depuse deja, ele nu trebuie prezentate din nou. Dacă veniturile nepermanente sunt după aprilie 2001, nu e nevoie de adeverințe pentru că acestea sunt preluate deja din sistemul informatic.

Unde se depun adeverințele

Potrivit precizărilor președintelui CNPP, Daniel Baciu, adeverințele pot fi depuse începând după data de 1 septembrie. Termenul de depunere al acestora este de șase luni, însă ar putea fi prelungit.

Actele pot fi depuse la casele de pensii județene de care aparțin solicitanții. „Nu trebuie să bată nimeni drumul până la București dacă este din Botoșani sau din Satu Mare. Trebuie să se adreseze Caselor Județene de Pensii de care aparțin. În județele mai mari sunt și case teritoriale pentru a fi mai aproape de seniori. Nu trebuie să vină nimeni la București. Nu trebuie să punem oamenii pe drumuri.”, a precizat fostul ministru al Muncii Marius Budăi, citat de newsweek.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Începe de mâine. Iadul alb pune stăpânire pe România
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Viktor Orbán promovează parteneriate globale cu lideri controversați
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători