Pensii 2024. Când vor afla pensionarii dacă au pensia mărită cu 110% sau nu vor primi nimic la recalculare. Calculează singur ce pensie majorată vei primi după noua lege

Recalcularea pensiilor vine cu creșteri zero pentru 2.000.000 de români, dar și cu creșteri însemnate pentru ceilalți 3.000.000.
Filip Stan
28 mai 2024, 21:55
Pensii 2024. Când vor afla pensionarii dacă au pensia mărită cu 110% sau nu vor primi nimic la recalculare. Calculează singur ce pensie majorată vei primi după noua lege

Pensii 2024. O serie de români vor primi pensii mărite de la 1% la 110 % după recalcularea care va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024. Media creșterilor va fi de 40%. Vor avea măriri importante, în principal, despre acei români care au muncit pe salariu minim pe economie.

Creșterea pensiei se va depinde foarte mult de numărul de ani pe care i-ai muncit peste cei 25 necesari ieșirii la pensie. Cine are minim 35 de ani munciți poate spera la o creștere consistentă.

„S-au dat ieri normele de aplicare pentru majorarea pensiilor. S-au publicat în transparență. Publicarea în transparență este un pas premergător aprobării.

Ce se întâmplă cu cei peste un milion de români care nu vor primi pensiile majorate în septembrie 2024. Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, a făcut anunţul oficial!

În această perioadă, toți cei interesați, mă refer aici la Sindicatele Pensionarilor, chiar la patronate vor avea posibilitatea ca în această perioadă de transparență să vină cu opinii a ceea ce scrie acolo.

Pensii 2024. Următorul pas important este determinarea acestui Guvern ca legea să intre în vigoare, practic este un pas foarte important pentru ca să ajungem efectiv la emiterea primelor decizii de pensie, ca ulterior, începând cu data de 1 septembrie banii chiar să intre în conturile cetățenilor”, a declarat fostul ministrul al Muncii și al Solidarității Sociale, Marius Budăi, la Antena3.

„Se lămurește acum ce înseamnă perioadă contributivă, ce înseamnă perioadă necontributivă, ce înseamnă sporuri cu caracter sporuri cu caracter permanent care au fost luate și pe legislația veche. Pensiile se vor recalcula din oficiu, cetățenii nu trebuie să se deplaseze la Casele Naționale de Pensii.Primele decizii de recalcularea vor veni înainte de perioada de 1 septembrie, cu recalcularea în plată începând cu 1 septembrie. Cei care primesc pensia pe 1 septembrie, în funcție de calcul, vor avea pensia majorată”, a concluzionat Marius Budăi

Primele înștiințări cu noile pensii vor avea loc în lunile mai-iunie, a confirmat şi daniel baciu în direct la România TV.

 

EXCLUSIV. Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, anunţul aşteptat de 5 milioane de români: „Gata, de luna viitoare!”

Şeful Casei Naţionale a Pensiilor, Daniel Baciu a vorbit, în exclusivitate la România TV, despre ultimele modificări referitoare la noul formular al deciziilor de pensionare.

Potrivit acestuia, o decizie a fost deja trimisă la Monitorul Oficial și urmează să fie respectat un grafic strict în ceea ce privește modificările din sistemul de pensii.

Totodată, oficialul mai spune că speră ca pensiile recalculate să înceapă să fie plătita anul acesta. „Prin ordin de președinte am stabilit noul formular al deciziei de pensionare, care respectă întocmai prevederile legii 360/2023. Urmează, probabil, zilele acestea să fie deja publicat în Monitorul Oficial. Am trimis la Monitorul Oficial acest nou format al deciziilor de pensionare. Suntem în linie dreaptă, avem un grafic foarte strâns, de care ne ținem, știm exact ce avem de făcut, nu avem absolut nicio întârziere, astfel încât în septembrie beneficiarii noștri pensionari să își primească deja pensiile recalculate. Nu pot să spun exact un termen fix când începem, undeva în vară. Este în funcție de cât de repede ne mobilizăm cu softul care recalculează aceste pensii. Vom trece imediat la tipărirea acestor decizii. Până în luna septembrie. Ele trebuie emise, tipărite și expediate către pensionari. Este vorba despre acele adeverințe pe care ei trebuie să le prezinte, pentru că o parte din ei deja le au la dosarul de pensie”, a spus acesta în exclusivitate la România TV

Ce perioadă se ia în calcul la recalcularea pensiilor. Anunț de ultimă oră făcut de Daniel Baciu, șeful CNPP: „Înlăturăm aceste inechități”

Potrivit șefului Casei de Pensii, Daniela Baciu, procesul oficial de recalculare a pensiilor a început încă de la sfârșitul lunii martie, iar acesta este finalizat în proporție de 99,9%.

Citește și: Poșta Română, anunț despre distribuirea pensiilor în luna mai. Veste bună pentru pensionari, înainte de Paște

”Noi deja avem procesul de evaluare finalizat 99,9 la sută. 150 de mii de dosare mai avem din 1,4 milioane. Procesul de evaluare se va finaliza. Colegii fac softul, emitem taloanele.

Avem un calendar foarte clar. Nu avem întârzieri. De la 1 septembrie vor primi pensiile calculate”, a spus Daniel Baciu.

Pensii 2024. Pensiile acestor români se recalculează de două ori. Daniel Baciu: „Vor primi încă o creștere a veniturilor!”

Pensii 2024.  Pensiile românilor au crescut, la 1 ianuarie, cu 13,8%, în raport cu rata inflației. Însă veniturile acestora vor crește încă o dată, la 1 septembrie 2024, după recalculare. Potrivit guvernanților, aproximativ trei milioane de români vor primi bani în plus.

Pensii 2024. ”La contributivitatea egală va trebui să avem pensii egale în plată”

”Pensia minimă a crescut de la 1 ianuarie și are același principiu de majorare, de indexare, la fel cu valoarea punctului de pensie. În prezent este la valoarea de 1281 RON, a crescut și ea cu 13,8% la 1 ianuarie, exact cum a crescut și punctul de pensie. Noi urmărim prin această lege, cu noua formulă de calcul, pentru că acel număr de puncte care este același pentru toți, recalculat strict pe contributivitate, se înmulțește cu o valoare fixă, valoarea punctului de referință, rezultând aceleași pensii. Practic la același număr de puncte avem aceeași pensie. La contributivitatea egală va trebui să avem pensii egale în plată.

Ce trebuie să ştii despre recalcularea pensiilor. Ce se va întâmpla cu banii pensionarilor, anunţul lui Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii

Faptul că unii au beneficiat de niște condiții mai favorabile și au un cuantum al pensiilor mai mare, efectiv când aplicăm această formulă de calcul este posibil ca acest cuantum să fie mai mic decât cuantumul în plată. Dar nu este nicio problemă, pentru că în urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea. Am pus foarte clar o prevedere ca oamenii să nu sufere și să rămână în continuare cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a explicat Daniel Baciu.

Șeful Casei Naționale de Pensii susține însă că mai există o noutate în legea pensiilor care va conta mult la calculul veniturilor. ”Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.

”Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie”

Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată.

EXCLUSIV Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, detalii de ultim moment despre recalcularea pensiilor: „Absolut toate pensiile se vor recalcula. Veți vedea că este o lege bună, care îi va mulțumi pe români”

Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a mai spus șeful CNPP la Antena 3.

Pensii 2024. Cine sunt românii ale căror pensii vor fi calculate de două ori

Potrivit lui Daniel Baciu, românii ale căror pensii vor fi recalculate a doua oară sunt chiar cei care au beneficiat de astfel de sporuri sau venituri cu caracter nepermanent.

”Este vorba despre sporurile pentru care s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale. Pentru acele sporuri avem termen de șase luni, începând cu 1 septembrie, pentru a le recalcula.

Noi îi spunem a doua recalculare, care se va face numai pentru persoanele care au avut astfel de sporuri, pentru acele sporuri se va beneficia de o altă creștere opțională, în raport cu valoarea lor, dar și cu nivelul de contribuție plătit”, a explicat șeful Casei Naționale de Pensii.

Pensii 2024. Calculează singur ce pensie majorată vei primi după noua lege. Formula simplă pe care orice român o poate înţelege

Calculează singur ce pensia majorată vei primi după noua lege. Începând cu 1 ianuarie 2024, noua lege a pensiilor a adus cu sine creșteri substanțiale și modificări esențiale. Una dintre acestea este introducerea unei formule de calcul noi, care îți permite să afli cât vei primi la următoarea majorare. Tot ce ai de făcut este să te uiţi pe decizia de pensie şi să aplici formula de calcul din noua lege a pensiilor.

Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023, se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie. Astfel, de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie.

Citeşte şi: Vești bune pentru vârstnici! Pensiile care cresc cel mai mult după recalculare. Ce sa ia, de fapt, în calcul, pentru o pensie mai mare

Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei. Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual. Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Noua lege a pensiilor vine cu o nouă formulă: calculul pensiei = VPR x numărul total de puncte.

  • VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei;
  • număr total de puncte = puncte contributivitate (anii în care ai contribuit la sistemul de pensii, un punct pentru fiecare an) + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive (anii din armată, șomaj sau facultate, 0,25 puncte de fiecare an).

Care sunt categoriile de români care vor beneficia de puncte în plus:

  • cei care au terminat facultate, masterat;
  • cei care au făcut armata;
  • cei care au luat sporuri, prime, premii;
  • cei care au făcut ore suplimentare;
  • mamele cu un copil până la vârsta de 16 ani sau adoptă un copil sau are un copil adoptat de care se ocupă până la 14 ani;
  • cei care au peste 25 de ani contributivi.

Citeşte şi: Anunț de ultimă oră pentru pensionari făcut de Marius Budăi! Ce se întâmplă suprataxarea pensiilor: „Vreau să liniștim oamenii din start”

Iată un exemplu de calcul al pensiei majorate, explicat der Anton Hadăr, liderul Federației Naționale Sindicale Alma Mater, la Antena 3:

  • în cazul unui pensionar care nu a mai avut recalculări, se uită pe decizie. Să zicem că acolo are 50 de puncte. Acesta va rămâne nemodificat, pentru că aici se poate îngloba dacă a avut facultate. Tot aici intră și armata, sporuri sau ore suplimentare, pentru ultimele doar în cazul în care au fost plătite dări.
  • în afară de cele 50 de puncte pe contributivitate, mai vine numărul de puncte pe stabilitate, care este noutate din lege.
  • dacă cumva are și perioade practicate după ce a ieșit la pensie și și-a făcut recalcularea, anii aceia nu se pun la stabilitate. Deci, trebuie să ia anii de când s-a angajat până când a ieșit la pensie. Să presupunem că are 39 de ani. Dar, aici, el poate să aibă și perioade asimilate pe care trebuie să le scadă. Se scad anii de facultate, se scade armata ca an, pentru că aceștia sunt ani necontributivi. Din cei 39 de ani, ar putea scădea vreo cinci şi rămâne cu 35. De la 35 de ani de muncă are 10 ani care se iau în seamă și are 6,25 puncte în plus.

„Deci, pensia va fi 81 înmulțit cu suma dintre 50 de puncte pe contributivitate plus cele 6,25 puncte adăugate în plus, de stabilitate. Rezultatul arată o pensie de 4.556 de lei. Pensia = 81 (Vpr) x (50+6,25) = 4.556 de lei”, a explicat Anton Hadăr.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță se căsătoresc! Dana Budeanu a spus când va avea loc nunta
Fanatik.ro
Lista localităților care vor primi apă potabilă doar câteva ore pe zi. Limitările durează până pe 31 august
Capital.ro
NOUL Cod Rutier. Îți pierzi permisul auto. În 3 ZILE trebuie să-l predai
Playtech.ro
ȘOC! Ce spune Emily Burghelea despre ACCIDENTUL cumplit care a DESFIGURAT-O
DailyBusiness
Val de scumpiri în piețe! Care este cea mai scumpă piață din Capitală
Adevarul
Armata lui Kim Jong Un era să-și distrugă propria Capitală. Ce s-a întâmplat cu o rachetă trasă de la 100 de km de Phenian
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Elena Udrea, strigăt de disperare. Urmărită încă de Kovesi și Coldea
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Scandal monstruos la o nuntă! Florin Salam l-a dat afară pe Bogdan de la Ploiești chiar în timp ce cânta
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Tichetele de masă și indemnizația de hrană nu vor fi incluse calculul pragului de 4.000 de lei. Anunțul făcut de Guvernul României
Capital.ro
Nu ai voie să tai acest copac! Interzis prin lege pentru românii care au casă la curte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Furtună devastatoare în Maramureș: zeci de copaci doborâți și acoperișuri smulse de vânt
MediaFlux
ATENȚIE! Anunț pentru toți elevii care dau bacul de la edu.ro
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?