PENSII 2024. Casa de Pensii cere 3 documente pentru o pensie mare la recalculare. Trebuie depuse de urgenţă!

Toate cele aproape 5.000.000 de pensii vor fi recalculate. Procesul este aproape de finalizare și se așteaptă tipărirea deciziilor cu primele pensii recalculate. Primele adeverințe cu pensia recalculată vor merge spre pensionari pe data de 11 iulie.
Filip Stan
30 iun. 2024, 21:01
PENSII 2024. Casa de Pensii cere 3 documente pentru o pensie mare la recalculare. Trebuie depuse de urgenţă!

PENSII 2024. Una din cele mai spinoase probleme pentru pensionari la recalcuarea pensiei sunt eliberarea adeverințelor în vederea recalculării pensiilor. Acestea pot fi de tot felul. Unele dintre cele, cele mai multe, trebuie să facă dovada că respectivul pensionar a avut venituri nepermanente – sporuri, ore lucrate noaptea, în weekend etc.

Casa de Pensii cere 3 documente pentru o pensie mare la recalculare. Unde le depui? Până când?
Acestea NU se iau în calcul la recalcularea pensiilor din septembrie. Ele trebuie obținute de către respectivul pensionar de la firmele la care au lucrat și duse personal la Casa de Pensii. Este vorba doar de pensionarii care s-au pensionat înainte de 2001.

Detalii, mai jos:

Decizia luată de Guvern. Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi distribuite de Poșta Română

Adeverințe trebuie depuse și de pensionarii care au lucrat o vreme în diaspora. Newsweek vă arată un anunț de la Casa de Pensii cu documentele ce trebuie depuse de către pensionarii care vor să obțină ADEVERINȚE pentru recalcularea peisei.

PENSII 2024. Documente pentru a obține adeverințele pentru recalcularea pensiei:

  • cerere
    copie după cartea de identitate
    copie după cartea de muncă.

Adeverințele cu veniturile nepermanente se pot depune până la 1 septembrie. Se depun și între 1 septembrie și 1 martie 2025 când va avea loc mica recalculare. Dacă duci adeverințe cu venituri nepermanenet până la 1 martie anul viitor pensia ta va fi recalculată din nou.

Cererea se depune la șeful compartimentului financiar. Pensiile au fost recalculate, iar zilele acestea se tipăresc. Primele adeverințe cu pensia reclaculată vor ajunge la pensionari după data de 11 iulie.

Ordonanța de Urgență care anunță modul în care adeverințele cu noile pensii vor fi trimise pensionarilor  a fost publicată.

Documentul spune că:

(3) Deciziile de recalculare emise conform art. 1 alin. (2) de către casele teritoriale de  pensii vor fi transmise către subunitățile desemnate din rețeaua Companiei Naționale „Poșta Română” – S.A., însoțite de un borderou.

(4) Ordinea înregistrării deciziilor în borderou trebuie să fie identică cu ordinea deciziilor expediate de casele teritoriale de pensii către Compania Națională „Poșta Română” – S.A..

PENSII 2024. DOCUMENT Guvernul a anunțat ordinea în care trimite adeverințele cu pensiile recalculate

Ordonanața de Urgență care anunță modul în care adeverințele cu noile pensii vor fi trimise pensionarilor a fost publicată.

Pensii 2024. Blocaj masiv pe recalcularea pensiilor. Costul unei adeverinţe anihilează majorarea. Românii care vor beneficia de trei majorări ale pensiilor

Articolul 2 în care se precizează modul în care Poșta Română va trimite adeverințele și ordinea în care vor fi trimise pensiile.

Art. 2
(1) În vederea alocării identificatorilor poștali specifici de către Compania Națională  „Poșta Română” – S.A., Casa Națională de Pensii Publice va transmite către Compania Națională „Poșta Română” – S.A. o bază de date care va conține: identificatorul Casei Teritoriale de Pensii, număr decizie, nume, prenume, CNP și adresa beneficiarului

(2) Datele prevăzute la alin. (1) vor fi aferente lunii de plată iunie 2024.

(3) Deciziile de recalculare emise conform art. 1 alin. (2) de către casele teritoriale de  pensii vor fi transmise către subunitățile desemnate din rețeaua Companiei Naționale „Poșta Română” – S.A., însoțite de un borderou.

(4) Ordinea înregistrării deciziilor în borderou trebuie să fie identică cu ordinea deciziilor expediate de casele teritoriale de pensii către Compania Națională „Poșta Română” – S.A..

(5) Compania Națională „Poșta Română” – S.A. asigură tipărirea plicurilor conform borderourilor prevăzute la art. 2 alin. (3), expediate de casele teritoriale de pensii, și ulterior condiționarea lor ca trimiteri de corespondență cu confirmare de primire.

Pensii 2024. Formula de calcul schimbă taloanele, ce bani pierd pensionarii. DOCUMENTUL care aproape dublează veniturile trebuie depus urgent

(6) Modelul de plic împreună cu elementele de identificare specifice pentru destinatar si pentru expeditor se stabilesc prin convenția încheiată între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin Casa Națională de Pensii Publice și Compania Națională „Poșta Română” – S.A.

Toate cele aproape 5.000.000 de pesnii vor fi recalculate. Procesul este aproape de finalizare și se așteaptă tipărirea deciziilor cu primele pensii recalculate.

Primele adeverințe cu pensia recalculată vor merge spre pensionari pe data de 11 iulie.

PSD sare în ajutorul pensionarilor loviți de specula serviciilor de arhivare: modifică legea în Parlament pentru a reglementa tarifele

Recalcularea tuturor pensiilor din sistemul public, inițiată de PSD și stabilită de Ministerul Muncii pentru luna septembrie 2024, a fost speculată rapid de furnizorii de servicii de arhivare care cer tarife supraevaluate pentru pentru întocmirea dosarului complet de recalculare a pensiilor. PSD a intervenit acum cu un amendament în Parlament, prin care va limita costul la astfel de servicii, tocmai pentru a se evita specula. Tariful anual va fi stabilit de Arhivele Naționale. Între timp, Consiliul Concurenței a pornit o anchetă.

În urma recalculării pensiilor care va avea loc începând cu luna septembrie a acestui an, cererea pentru servicii de arhivare a  crescut foarte mult în ultimele luni. Pentru a putea întocmi un dosar complet, pensionarii doresc să aibă acces la cărțile de muncă din trecut și alte documente de la angajatori. Astfel, furnizorii de servicii de arhivare din mediul privat au generat o practică speculativă care a crescut artificial tarifele pentru astfel de servicii, lucru acuzat recent și de premierul Ciolacu ca fiind “ilegal și imoral”.

Posibile fraude cu banii pensionarilor, cum s-a ajuns la sume exorbitante pe documentele din arhive. Consiliul Concurenţei a intrat pe fir

“Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preț maximal, aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. Așa ceva este ilegal și imoral și cei responsabili trebuie sancționați cu toată severitatea prevăzută de lege”, a declarat Marcel Ciolacu la ședința de Guvern din 21 iunie.

Ministrul și deputații PSD modifică legea serviciilor de arhivare

Astfel, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, inițiator, alături de Adrian Solomon, președinte al Comisiei de muncă din Camera Deputaților, au amendat legea în vigoare. Practic, competența de stabilire a prețului serviciilor de arhivare se mută de la Casa de Pensii, unde este în prezent, la Arhivele Naționale. În urma modificării legii, Arhivele Naționale vor stabili anual limite maximale de preț pentru astfel de servicii prestate în mediul privat.

Firmele private de arhivare, în vizorul Consiliului Concurenței

Conform unor informații transmise chiar de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Consiliul Concurenței a demarat o investigație amplă, care îi vizează pe prestatorii de servicii de arhivare din mediul privat.

Această investigație are la bază suspiciuni conform cărora o serie de firme din acest domeniu și-ar fi coordonat comportamentul comercial prin acces la informații sensibile, precum tarife, cheltuieli indirecte și marje de profit, cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER). În urma acestei situații, au fost demarate inspecții inopinate la sediul Patronatului, dar și la mai multe firme.

Pensii 2024. Noua formulă de calcul

Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25, iar numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.
În termen de șase luni vor fi recalculate toate pensiile aflate în plată pentru care există la dosar documente cu sporuri/venituri contributive nepermanente. La calculul pensiei va fi avut în vedere venitul brut pentru care s-a reținut contribuția de asigurări sociale.

În situația în care, din diverse motive, nu se poate face dovada acestor venituri brute cu documente, la calculul punctajelor se utilizează, ca și in prezent, salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.
Formula de majorare are în vedere rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior. Procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și va fi stabilit în funcție de veniturile la BASS și inflația estimată de INS din anul precedent, potrivit proiectului.

Începând cu data intrării în vigoare a noii legi, cuantumul indemnizației va fi majorat anual cu același mecanism de majorare a pensiilor publice.

Tipurile de pensie prevăzute de proiectul de lege

  • Pensie pentru limită de vârstă – condiționată de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contributiv;
  • Pensie de invaliditate – se mențin cele trei grade (grav, accentuat sau mediu) care vor fi redefinite:
  • gradul I – deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută;
  • gradul II – deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată partial
  • gradul III – deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată;
  • Pensie anticipată – condiționată de un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani. ( Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare, cu o penalizare maximă de 24% față de 30% cât este în prezent. /Nu vor fi luate în calcul perioadele necontributive: șomaj, spor de grupă, etc.)
  • Pensie de urmaș – se mențin prevederile actuale.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2024. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2024 în urma notelor obținute
Capital.ro
Vin direct la tine acasă! Toți românii vor fi notificați. Sunt obligați să plătească
Playtech.ro
OOPS! Lidia Buble, aproape GOALĂ! Se vede TOT prin costumul ăsta de baie MINUSCUL
DailyBusiness
Ultimele informații cu privire la data alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024!
Adevarul
Cum ne dă statul român foc la valiză. Un cunoscut economist explică de ce avem o viața mai scumpă de la 1 iulie
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Decizie de ultimă oră pentru acești elevi. Vești de la Ministerul Educației
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
O mai știți pe Adriana Muraru, cea care o înlocuia pe Andreea Esca la PRO TV? Jurnalista s-a retras de ani buni din presă. Cu ce se ocupă acum
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
România se pregătește să scrie istorie în fața naționalei Țărilor de Jos. La ce oră se dispută partida „Generației de Suflet” din optimile EURO 2024
Capital.ro
Telefoanele mobile, INTERZISE. Decizie în România. Nu ai voie să îl folosești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Hernie de disc lombară tratată cu succes la Spitalul Clinic SANADOR
MediaFlux
COPIL MUȘCAT de o FEMEIE! Incident ȘOCANT la MARE VIDEO
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?