Pensii 2024. Ce bani poți să primești de la 1 septembrie în funcție de numărul anilor munciți. Cuantumul exact al veniturilor tale după recalculare

Pensii 2024. De luni bune se vorbește despre recalcularea pensiilor, care va aduce noi venituri pentru seniori începând cu 1 septembrie. Totuși, noua formulă de calcul este străină pentru cei mai mulți dintre cei vizați. Iată cum se vor calcula pensiile în funcție de numărul anilor de muncă.
Alina Costache
10 aug. 2024, 08:31
Pensii 2024. Ce bani poți să primești de la 1 septembrie în funcție de numărul anilor munciți. Cuantumul exact al veniturilor tale după recalculare

Pensii 2024. Recalcularea veniturilor pentru seniori, anunțată pentru luna septembrie a acestui an, reprezintă un subiect extrem de important pentru bătrânii româniei, care așteaptă cu sufletul la gură să vadă cu cât le vor fi majorate pensiile. Noua lege a pensiilor propune o formulă de calcul, în care un aspect important este vechimea în muncă. Numărul anilor munciți are impact direct asupra banilor pe care un pensionar îi primește.

Un tabel propus de Realitatea arată modul în care vechimea în muncă influențează valoarea pensiei. Conform acestuia, fiecare an de contribuție aduce o creștere semnificativă a punctajului total, esențial pentru calculul final al pensiei.

Citește și: Gina Chirilă suferă după despărțirea de Vlădău. Ce mesaj a postat pe rețelele sociale: „Inimile noastre pot fi ‘antrenate’”

Nouă lege a pensiilor propune un nou mod prin care pensiile sunt calculate, pornind de la punctul de stabilitate. Punctul de stabilitate este un concept nou introdus, care ar trebui să reflecte contribuțiile pe care un om le-a avut la bugetul de stat parcursul carierei. Acesta va determina în mod direct suma pe care o primește fiecare pensionar. Cu alte cuvinte, cu cât este mai lungă vechimea în muncă, cu atât mai mari sunt șansele de a acumula mai multe puncte de stabilitate, crescând astfel cuantumul pensiei.

Ministrul Muncii le-a explicat pensionarilor, în exclusivitate la România TV, cum să își calculeze singuri majorarea pensiei. „Pensionarii se uită la punctul G din decizie şi pot calcula punctele de stabilitate pe care le au. Înmulțim totalul punctelor cu 81 de lei, fiindcă noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade lungi în care s-a lucrat. Legea stipulează că nicio pensie nu scade, dacă la recalculare e mai mică, ea rămâne la valoarea de dinainte recalculării. Prin urmare pe noua lege, indiferent de când ai ieșit la pensie, formula prin care se regăsesc punctele de contributivitate, de stabilitate și valoarea punctului de pensie ne va duce la un sistem de echitate”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, în direct la emisiunea România la raport, moderată de Andreea Creţulescu.

Pensii 2024. Care este formula de calcul

VPR x Număr total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie (2.032 lei) împărțit la 25 = 81 lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.

Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani).

Astfel: 0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv; 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv; 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

Ce înseamnă puncte asimilate/necontributive: Se acordă pentru perioada în care persoana a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale cu excepția pensiei de limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial sau pensie de urmaș; Se acordă dacă persoana a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor, cu condiția absolvirii acestora; Se acordă dacă persoana a realizat stagiul militar, ca militar în termen ori ca militar cu termen redus, concentrat, mobilizat sau în prizonierat; Se acordă pentru perioada concediului de creștere copil.

Mai multe categorii care se încadrează ca perioade asimiliate stagiului de cotizare poți găsi pe site-ul Casa Națională de Pensii Publice.

Citește și: Plan Roșu de intervenție în Sibiu. Mai mulți copii cazați la o pensiune în Păltiniș acuză simptome de enterocolită

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!