Pensii 2024. Ce bani vor încasa cei născuţi în anii 60-70. Cum vor arăta taloanele noi şi când se tipăresc. Noul calendar al majorărilor

În cazul bărbaţilor pensionari, în schimb, majorarea va fi aproape dublă faţă de femei. Vor avea creștere zero (nu vor primi nicio majorare la recalculare) la pensie românii născuți între octombrie 1958 și iunie 1961. Ei au ieșit la pensie la 61 sau 62 de ani.
Filip Stan
10 mart. 2024, 19:56
Pensii 2024. Ce bani vor încasa cei născuţi în anii 60-70. Cum vor arăta taloanele noi şi când se tipăresc. Noul calendar al majorărilor
Surpriza neplăcută din noua Lege a Pensiilor. Cum vor fi influențate sumele primite de bătrâni

Pensii 2024.  Aproximativ 3 milioane de români vor beneficia de a doua majorare a pensiei, conform calendarulzui stabilit de normele noi legi a pensiilor.  Cu publicarea în Monitorul Oficial a noului calendar al recalculării pensiilor, a fost deschis un capitol important în sistemul de pensii din România. Pe data de 1 mai 2024, începe procesul de recalculare a aproximativ 5 milioane de dosare de pensii. Această acțiune va aduce modificări semnificative în nivelul și distribuția pensiilor pentru milioane de români.

PENSII 2024. Recalcularea pensiilor va începe pe data de 1 mai 2024

Recalcularea pensiilor este un proces deosebit de important și așteptat în rândul pensionarilor din România, având un impact semnificativ asupra nivelului de trai al acestora.  Potrivit calendarului, recalcularea pensiilor va începe pe data de 1 mai 2024, marcând un moment crucial pentru aproximativ 5 milioane de dosare de pensii care vor fi supuse acestui proces. Din acest număr imens, aproximativ 3 milioane de români vor avea parte de a doua majorare a pensiei, în timp ce 1,6 milioane de pensionari vor rămâne cu aceeași sumă a pensiei. Un aspect important este că persoanele care au muncit mai puțin de 25 de ani nu vor primi puncte de stabilitate în cadrul recalculării, ceea ce poate afecta nivelul pensiei lor.

Odată cu începerea procesului de recalculare, pensionarii vor fi informați cu privire la detaliile recalculării și la modul de calcul al noii pensii.

Astfel, la 1 august va avea loc retipărirea cupoanelor de pensie și distribuirea deciziilor de recalculare, iar pe talonul de pensie vor fi detaliate informații importante precum numărul de puncte acumulate și punctele de stabilitate.

Cu privire la data la care pensionarii vor începe să primească noile pensii recalibrate, acest lucru va avea loc începând cu 1 septembrie. Primele pensii vor fi virate pe data de 2 septembrie de către poștași, iar plățile prin card bancar vor fi efectuate între 12 și 14 septembrie, conform calendarului oficializat în Monitorul Oficial.

A doua etapă a noii legi a pensiilor va aduce vești bune pentru unii pensionari, care pot ajunge la pensii de peste 6.500 de lei. Aproximativ 3 milioane de pensii vor crește, în timp ce restul vor rămâne la același nivel. Aceste modificări vor influența semnificativ nivelul de trai al beneficiarilor, oferindu-le o mai mare siguranță financiară și oportunități sporite în ceea ce privește cheltuielile și necesitățile lor.

Pentru a înțelege mai bine implicațiile acestei recalculări și cine sunt pensionarii norocoși care vor beneficia de aceste majorări, putem analiza câteva exemple concrete.

De exemplu, un pensionar cu un stagiu de cotizare considerabil și cu condiții de muncă speciale poate ajunge să primească o pensie brută de peste 6.680 de lei, în timp ce un alt pensionar, cu un stagiu de cotizare și un număr mare de puncte, poate vedea o creștere semnificativă a pensiei sale, de la 7.471 de lei la 8.216 lei pe lună.

Vești bune pentru pensionari! Cât mai au de așteptat pensionarii până să le intre pensiile pe card

Astfel, recalcularea pensiilor reprezintă un pas important în direcția asigurării unui trai decent pentru pensionarii din România și în corectarea unor inechități care au putut exista în sistemul de pensii. Prin aceste modificări, se urmărește să se ofere o mai mare echitate și să se recunoască munca și contribuția fiecărui pensionar la dezvoltarea societății.

Recalcularea pensiilor. Venituri mai mari, în funcție de anul nașterii

La majorarea din septembrie, în funcţie de stagiul de cotizare, grupele de muncă şi anul naşterii, românii vor primi mai mulți bani la pensie.După indexarea pensiilor cu 13,8% în ianuarie 2024, veniturile bătrânilor se majorează din septembrie, odată cu recalcularea pensiilor. Fiecare pensionar va avea pensia recalculată în funcţie de mai mulţi factori, astfel că procentele de creştere diferă, însă există nişte tabele orientative.

Pensionarii vor avea veniturile majorate de la 1 septembrie şi nicio pensie în plată nu va scădea. Va intra în vigoare și legea pensiilor prin care va fi implementată o nouă formulă de recalculare a pensiilor.

Noua formulă de recalculare va oferi pensii mărite celor care au lucrat mulți ani (peste 35), va face grupele de muncă mai puțin importante financiar, dar nu îi va favoriza pe pensionarii care au lucrat sub 25 de ani.

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Aceasta se aplică deja începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi 2.032 lei.

Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual. Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

România înregistra, la finalul lunii ianuarie 2024, un număr de 4,75 milioane pensionari, inclusiv agricultori, pensia medie la nivel național fiind de 2.289 lei, cu 14% mai mare față de prima lună din 2023, potrivit Ministerului Muncii, care citează datele Casei Naționale de Pensii Publice.

Potrivit statisticilor oficiale, un număr de 156.100 pensionari provin din domeniul agricol, unde pensia medie lunară este de doar 917 lei.

În cazul pensiilor anticipate, media lunară este de 3.166 lei, fiind înregistrați în sistem 5.400 de pensionari în această categorie. De asemenea, din numărul total, 454.200 reprezintă pensii de urmaş, cu o medie de 1.191 lei pe lună.

 

Pensii 2024. Mai mulți bani la pensie, în funcţie de anul naşterii

Românii vor primi o sumă de bani diferită la pensie, odată cu majorarea, iar procentul este diferit şi în funcţie de anul naşterii sau cel al pensionării. Banii primiţi mai diferă şi în funcţie de sex, astfel că bărbaţii vor primi mai mulţi bani decât femeile, având în vedere vârsta de pensionare şi stagiul complet de cotizare.

De asemenea, este important şi anul naşterii, dar şi cel al pensionării, a explicat fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu, recent.  Potrivit calculelor şi tabelelor prezentate la Antena 3 de Doina Pârcălabu, cele mai mari procente de creştere se văd la românii născuţi în perioada ianuarie 1939-decembrie 1944 şi ianuarie-martie 2008, cu majorări de 20-27%. În cazul lor, şi stagiul de cotizare este mare, de 30 sau peste 30 de ani, iar vârsta ieşirii la pensie în jur de 62-63 de ani.

Şi la românii născuţi în perioada aprilie 1945-septembrie 1946, creşterile sunt de până la 30%, la fel ca şi în cazul pensionarilor născuţi în perioada mai-septembrie 1948.

În cazul lor, şi stagiul de cotizare este mare, de 31-21 de ani, iar vârsta ieşirii la pensie în jur de 63 de ani. Creşteri mari ale pensiei vor avea şi românii născuţi în perioada octombrie 1948-martie 1950.

La ei se mai observă stagii de cotizare de 34-35 de ani şi vârsta ieşirii la pensie, 64-65 de ani. „Vor beneficia toți de această recalculare pentru că se aplică tuturor pensionarilor, iar celor care urmează să se înscrie la pensie li se va determina numărul total de puncte și li se va calcula pensia după această regulă. Deci toţi vor beneficia de recalculare”, a explicat Doina Pârcălabu, fosta președintă a Casei de Pensii.

 

„Dacă muncești, primești”. Pensionarii vor primi bani mai mulți, în funcție de anul nașterii 

Fiecare pensionar va avea pensia ajustată în funcție de mai mulți factori specifici, iar procentele de creștere vor varia de la caz la caz, însă există tabele orientative pentru a ghida acest proces. Începând cu data de 1 septembrie, oficialii au oferit asigurări că pensiile vor fi majorate și nicio pensie existentă nu va fi redusă.

În același timp, va intra în vigoare o nouă lege a pensiilor care aduce cu sine o metodă nouă de recalculare a acestora.

Această nouă formulă îi va favoriza pe cei cu o experiență îndelungată în muncă (ideal peste 35 de ani), va reduce importanța categoriilor de muncă din punct de vedere financiar, dar nu va avantaja pensionarii cu o experiență de muncă sub 25 de ani.

„Totul se întâmplă datorită punctelor de stabilitate, fiindcă pentru un român care a muncit peste 25 de ani se va obține un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă.

Astfel, între 25 și 30 de ani: 0,5 puncte pe an, între 30 și 35 de ani: 0,75 de puncte pe an și după 35 de ani, un punct pe an.

Cu alte cuvinte, dacă muncești, primești. Rămânerea sau nu în muncă este opțiunea celui care muncește. Noi vrem doar să facem o diferență în sens pozitiv între cel care muncește mai mult față de cel care a muncit mai puțin”, a explicat ministrul Muncii, Sorina Bucura Oprescu.

Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, a declarat recent că este important şi anul naşterii, dar şi cel al pensionării

Ministrul muncii a lăsat să se înțeleagă că 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie, la recalculare.  „Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei, şi avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţie plus jumătate din câştigul salarial mediu brut”, a spus ministrul muncii Bucura-Oprescu.

Ministrul a mai spus un principiu al recalculării pensiilor. Dacă la recalculare o pensie scade, pensionarul rămâne cu pensia în plată. Ea a admis că doar 3 milioane de pensionari vor avea creșteri de pemsie. 2.000.000 de pensionari rămân cu pensia în plată și nu vor beneficia de măriri.

Creșterea salariilor din martie 2024. Majorări salariale semnificative pentru angajații din sectorul public

„Din luna septembrie 2024 pensionarii din România vor beneficia de cea de-a doua majorare a pensiilor. După estimările noastre, peste trei milioane dintre români. De asemenea, este foarte important ca lumea să ştie că nicio pensie nu va scădea. Va fi menţinut cuantumul cel mai favorabil în urma recalculării. Litera legii este foarte clară, în legea 363/2023 avem stipulat clar faptul că se menţine cuantumul cel mai favorabil, nicio pensie nu va scădea”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.

Recalcularea tuturor pensiilor pentru români, moment cheie în septembrie 2024
Totodată, ministrul Muncii a explicat că, în acest moment, încă, nu a început recalcularea efectivă a pensiilor. Pașii procedurali sunt:

„Elaborarea normelor, promovarea de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a hotărârii de guvern prin care se aprobă, aprobarea în guvern a normelor, soft-ul pentru recalculare, instruirea colegilor din casele teritoriale de pensii, procesul efectiv de recalculare şi, sigur, începând cu luna septembrie, pensiile recalculate ale românilor care vor aduce ceva extrem de important pentru fiecare dintre noi”, a spus ministrul. În luna august, toți pensionarii vor primi decizia cu pensia recalculată.

Calendarul recalculării pensiilor.

1 mai 2024
Începe recalcularea efectivă a peste 4,7 milioane de pensii. Un număr de 3.000.000 de pensii vor crește. Restul pensiilor vor rămâne la valoarea actuală. NU vor crește pensiile celor care au muncit sub 15 ani și chiar ale celor care au muncit sub 25 de ani. Aceștia nu primesc puncte de stabilitate.

„Fiecare pensie va fi recalculată. Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid”, a mai spus ministrul.

1 august – 1 septembrie 2024
Retipărirea cupoanelor de pensii. Ministrul muncii a anunțat că taloanele vor fi colorate și pe ele va fi scris modul de calcul al pensiei, dar și punctele de stabilitate/ bonus obținute de pensionari. „După finalizarea lor la minister, dorim să le discutăm cu societatea românească, cu partenerii sociali, cu Comisia Europeană cu care avem acest agreement pe jalonul 214 – reforma sistemului public de pensii, după care să fie finalizat soft-ul pentru recalculare, instruiţi colegii noştri din casele teritoriale de pensii şi apoi românii vor începe, noi estimăm că undeva în luna mai a anului 2024, să îşi primească până la sfârşitul lunii august deciziile cu pensiile recalculate”, a mai completat Simona Bucura-Oprescu.

1 septembrie 2024
Intră pensiile recalculate. Oficialii spun că pensiile cresc, în medie, cu 40%. Dar, creșterile pot varia, de la 110%, la pensii care nu vor crește deloc. „Şi fiindcă pensiile se plătesc lună pe lună, din luna septembrie 2024 pensionarii din România vor beneficia de cea de-a doua majorare a pensiilor. După estimările noastre, peste trei milioane dintre români. De asemenea, este foarte important ca lumea să ştie că nicio pensie nu va scădea. Va fi menţinut cuantumul cel mai favorabil în urma recalculării. Litera legii este foarte clară, în legea 363/2023 avem stipulat clar faptul că se menţine cuantumul cel mai favorabil, nicio pensie nu va scădea”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.

O a doua creștere se va face pe baza noii legi a pensiilor care va intra în vigoare în septembrie 2024. Ministrul muncii spune că taloanele de pensii vor avea culori diferite și, mai ales, pe ele se vor regăsi modul de calcul al pensiei pe care Newsweek îl prezintă la final de articol.

Ea a spus că va exista o indexare cu 13,8% în ianuarie și o recalculare a pensiilor, care vor crește în medie cu 40%. Vor exista și creșteri de 110%, dar și pensii care vor rămâne la aceeași valoare.

Pensii 2024. Formula de recalculare a pensiilor pentru toţi românii

Este VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei potrivit noii legi a pensiilor.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an contribuit.

Punctele de stabilitate

Se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 ş.a.m.d.

Aceste puncte de stabilitate sunt cheia creșterii pensiilor.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

 

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă, dar necesită eforturi diplomatice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina