Pensii 2024. Ce este „pensia de leneş”, cât primeşte pe card un român după doar 5 ani de muncă

Există pensionari care nu vor fi fericiți după ce vor vedea fluturașii cu noile pensii, dar există seniori cărora veniturile li se vor dubla. Sunt mai multe criterii care se aplică în noua lege a pensiilor.
Filip Stan
13 iul. 2024, 22:07
Pensii 2024. Ce este

Pensii 2024. Un număr mare de pensionari – estimați la peste un milion – primesc pensia minimă (socială), de 1.280 de lei. Noul calcul al pensiei se bazează atât pe perioada de cotizare, cât și pe veniturile pe care le-a avut angajatul.

O persoană cu doar cinci ani de vechime în muncă primește, în prezent, o pensie de 1.285 de lei, în urma unei creșteri de 180 de lei, aplicate de la 1 ianuarie 2024. Stagiul minim de cotizare necesar este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani. Cei care au contribuit doar 5 ani la sistemul de pensii intră în categoria pensiei minime sociale, o indemnizație oferită de stat oamenilor aflați în situații vulnerabile.

Ce pensie primeşte Ion Ţiriac. Suma este colosală, ce face miliardarul cu banii primiţi de la statul român

Pensii 2024. Un pensionar care ar trebui să primească o pensie de 1.000 de lei, beneficiază acum de 1.281 de lei, întrucât diferența de 281 de lei va fi acoperită de statul român.

Casele Teritoriale de Pensii sunt responsabile pentru determinarea indemnizației sociale pentru pensionari. Aceasta va fi calculată ca diferență între cuantumul stabilit prin lege și valoarea pensiei cuvenite, conform Legii nr. 263/2010, în care se vorbește despre sistemul unitar de pensii publice.

Pentru a beneficia de indemnizația socială, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

– Să fie pensionar al sistemului de pensii publice, indiferent de data la care s-a pensionat.

– Pensia cuvenită sau aflată în plată să nu depășească 1.281 de lei.
– Să fie domiciliat în România.

 

Ce pensie primește Serghei Mizil de la statul român. Suma este una extrem de mică: „Am avut contract de muncă toată viața!”

Pensii 2024. Pensiile au fost majorate ultima dată pe 1 ianuarie 2024, printr-o indexare de 13,8%, proporțional cu rata inflației din anul precedent. De această majorare au beneficiat, în special, cei care au avut o vechime în muncă de un an, cinci ani sau deloc. Deși au primit doar 180 de lei, pentru pensionarii care se confruntă zilnic cu dificultăți financiare, orice sumă în plus este de mare ajutor.

Prin noua lege a pensiilor, autoritățile urmăresc să încurajeze munca și să recunoască eforturile celor care au cotizat mulți ani. După recalcularea din 1 septembrie, sumele primite de pensionari se vor stabili pe baza punctelor de stabilitate (bonusuri).

Fiecare punct de stabilitate valorează 81 de lei. Astfel, un pensionar cu 35 de ani de muncă poate primi un supliment cu o valoare cuprinsă între 500 și 900 de lei la pensie, doar din punctele de stabilitate.

Ce pensie va avea după majorare un român care acum primește 1.281 de lei şi are 36 de ani stagiu de cotizare

Spre exemplu, un pensionar care, în noiembrie 2023, avea o pensie de 1.125 de lei și un stagiu de cotizare de 36 de ani, va primi, după majorarea din ianuarie 2024, suma de 1.281 de lei pe lună, aplicându-se o creștere de 13.8.

Citește și Asigurarea RCA va fi obligatorie și pentru trotinete și biciclete electrice. Ce vehicule sunt exceptate de la obligativitatea asigurării RCA

Pensii 2024. Ce pensie va avea după majorare un român care acum primește 1.281 de lei şi are 36 de ani stagiu de cotizare

Pensionarul are şi 21,62745 număr de puncte realizate. Ulterior, după recalcularea din septembrie 2024, românul va avea o pensie de 2.340 de lei pe lună, ceea ce înseamnă o majorare de circa 1.200 de lei faţă de pensia iniţială de acum.

Nu în toate cazurile se întâmplă această dublare a venitului, a spus Daniel Baciu, șeful Casei Naţionale de Pensii, la Antena 3.

Românii care au muncit mulți ani pe salariul minim și au un stagiu de cotizare complet sunt cei mai avantajați.

Pensia minimă este 1.281 de lei

Stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani. Mai jos 2 exemple de pensionari cu pensia minimă care nu vor primi niciun leu la reclaculare.

Exemplul 1

Potrivit unei simulări, un pensionar care a muncit la întreținerea utilajelor dintr-o fabrică timp de 15 ani și 3 luni are un total de 15,3 puncte și un punctaj mediu anual de 0,61. El a avut, în decembrie 2023, pensie de 1.125 de lei.

Citește și: Câți bani iei în plus la pensie la recalculare dacă ai muncit peste 40 ani? Care e formula de calcul

La 1 ianuarie a beneficiat de o creștere de 13,8%, adică de 151 de lei. El a ajuns la o pensie de 1.276 de lei la 1 ianuarie 2024. Statul a „rotunjit-o” la 1.281 lei.

La 1 septembrie, pentru că nu are grupe și niciun fel de puncte de stabilitate, va primi 15,3 X 81 = 1.239 de lei la 1 septembrie 2024. Va rămâne cu pensia minimă de 1.281 lei.

Exemplul 2

Un pensionar are pensie de 912 lei.

Dar, pentru că a cotizat peste 15 ani, statul i-a crescut pensia până la 1.281 de lei, cât este indemnizația minimă socială în România.

La recalculare, pensionarul ar trebui să primească o sumă cu 350 de lei mai mică decât pensia de azi.

Respectivul pensionar a muncit 27 de ani, deci are doar 2 X 0,5 puncte de stabilitate care se adaugă la cele 10,66 de pe talon = 11,6 puncte X 81 de lei punctul de referință = 930 de lei pensie după recalculare.

Pensii 2024. Cele mai importante modificări din noua lege a pensiilor:

  • introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;
  • stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;
  • stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;
  • reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;
  • stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;
  • normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035;
  • acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni;
  • luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

Citește și Șeful CNPP anunță ce pensii vor crește cel mai mult în 2024: ”Oamenii aceia au contribuit o perioadă lungă de timp, dar au avut salariul minim pe economie”

Pensii 2024. Cine va primi pensii aproape dublate chiar de anul acesta

Pensii 2024. Milioane de pensionari primesc banii pe card azi sau mâine. Şeful casei de Pensii: „Facem viramentul”

Pensii 2024. Creșteri mari pentru unii pensionari, nicio pensie nu scade

Cât despre majorarea netă a pensiilor, președintele Casei de Pensii a precizat că se vor aplica creșteri spectaculoase pentru anumite categorii de pensionari. Vorbim aici de persoanele care au cotizat cel puțin 25 de ani și care obțin pensii în zona indemnizației sociale minime. Astfel, persoanele care au lucrat pe salariul minim pe economie și care au contribuit la CASS minim 25 de ani vor beneficia de majorări între 20 și 90%.

„Vor creşte în special pensiile mici care unele din ele sunt chiar în zona indemnizației sociale minime prevazute de Ordonanța 6/2009 unde au o contributivitate superioara celor 25 de ani care reprezinta stagiul mediu de cotizare de-a lungul ultimei legislații in domeniul pensiilor. Din simulările pe care le-am avut, vor fi creșteri spectaculoase de 70%, 80%, chiar 90% pentru cei care au realizat acele stagii superioare si au avut contribuții mici la sistem, adică au lucrat pe salariul minim pe economie”, a mai spus preşedintele Casei de Pensii.

Pensii 2024. Care este noua formulă de calcul a pensiei prezentată de șeful Casei de Pensii!

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat că există schimbări majore în formularea calculului pensiilor în România.

Potrivit noii legi, unele pensii pot crește cu până la 90%, oferind astfel un sprijin financiar semnificativ pentru pensionari. Baciu a prezentat un exemplu concret, în care o femeie care a lucrat la o țesătorie timp de 40 de ani va primi o creștere de aproximativ 1.000 de lei în plus la pensie.

Bilete tratament 2024. „Primul venit, primul servit” în prima serie. Cât costă un sejur cu soţia prin Casa de Pensii în acest an

Pentru a exemplifica modul de calcul, Baciu a evidențiat numărul de puncte acumulate de această femeie de-a lungul vieții active. Având în vedere formula de calcul introdusă prin Legea 360/2023, care presupune înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință, pensia acestei persoane va crește cu 35,35%, ajungând la suma de 3.534 de lei.

Cu toate acestea, există și o parte a populației care nu va beneficia de majorări în pensii începând din septembrie. Analiza către anumiți cetățeni români va contribui la creșterea inechităților, iar unii pensionari ar putea înregistra pierderi financiare, în funcție de anul nașterii și cel al pensionării.

Printre categoriile de persoane afectate se numără cei născuți între octombrie-decembrie 1958, care s-au pensionat între ianuarie-martie 2020 și vor suferi o reducere de 11%. De asemenea, persoanele născute între ianuarie-martie 1959, pensionate între mai-iulie 2020, vor avea o scădere de 11%, iar cei născuți între ianuarie-martie 1960, pensionați între septembrie-noiembrie 2021, vor înregistra o diminuare de 10%.

Cu toate acestea, autoritățile au subliniat că în cazul în care recalcularea pensiei ar duce la o sumă mai mică decât pensia actuală, beneficiarul va continua să primească pensia la nivelul anterior.

Astfel, schimbările aduse de noua formulă de calcul a pensiilor pot aduce beneficii semnificative pentru anumiți pensionari, în timp ce alții pot fi afectați negativ. Este important ca autoritățile să fie transparente în privința acestor modificări și să ofere sprijin și informații adecvate pentru a asigura o tranziție lină în noul sistem de calcul al pensiilor.

Recalcularea tutror pensiilor are loc la 1 septembrie 2024. Potricit autorităților, anul acesta pensionarii primesc majorări de pensie, în medie, de 40%.

Una dintre creșteri a avut loc la 1 ianuarie, cu 13,8%.  Însă nu toți pensionarii vor primi bani în plus. Se estimează că două milioane de pensionari nu vor avea mai mulți bani după recalculare. Unele dintre acestea vor scădea dar guvernanții au promis că vor rămâne la nivelul celor aflate în paltă. Principalul motiv pentru care multe pensii nu vor crește îl constituie faptul că pensionarii au 25 de ani de muncă sau sub această cifră.

Una din cele mai „avantajate” categorii de pensionari sunt profesorii care au avut toți banii pe cartea de muncă și care au avut un stagiu lung de cotizare.

Dacă au intrat în sistem la 22-23 de ani ei pot să fi au muncit chiar și 45 de ani. Ei adună astfel multe puncte de stabilitate (vezi formula de clacula la final)

Pensii 2024. Cine sunt pensionarii care pot primi 8.000 lei pensie la recalculare

Șeful Casei de Pensii a și prezentat cazul unui profesor care va primi peste 8.000 lei pensie. Profesorii sunt avantajați dacă stau peste 40 de ani la catedră deoarece primesc puncte bonus consistente.

Un profesor, cu stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni și 22 de zile, cu 91 de puncte realizate: pensia a ajuns la 7.471 de lei/lună la 1 ianuarie 2024, iar de la 1 septembrie va ajunge la 8.216 lei/lună. Noua pensie va fi mai mare cu 25,18% decât cea actuală.

EXCLUSIV Ministrul Muncii asigură că există bani în buget pentru creşterile pensiilor: „Cum s-au găsit sute de milioane de euro pentru vaccinuri aruncate la coş, trebuie să găsim şi bani pentru pensii. E o chestiune de priorităţi”

Aceste puncte bonus acordate sunt foarte importante, sunt substanțiale și cresc foarte mult pensia. Newsweek a realizat o simulare pentru alți profesori care au avut o activtate de 44 de ani ca în exemplul de mai sus pe 2 salarii medii brute diferite.

Cum se realizează punctajul anual
Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (este 6.789 lei) din anul respectiv, spune legea.

În cazul unui profesor care a muncit pe un salariu mediu net de 4.500 de lei, el a avut un salariu brut de 8.000 lei brut. El a realizat un punctaj anual de 1,2 puncte.

Pensii 2024. Dacă a muncit 45 de ani el va avea următoarele puncte de stabilitate: 5X0,5 + 5 X 0,75 + 10X1 = 16,5 puncte. La acestea se aduagă opunctel de contributivitate: 45 X1,2 = 54.

la acestea se mai adaugă minim 1 punct (armata, facultatea)

În total va avea 1 + 54 + 16,5 = 71,5 X 81 = 5.800 de lei pensie de la 1 septembrie.

În cazul unui alt profesor care a muncit pe un salariu mediu net de 5.000 de lei, el a avut un salariu brut de 8.800 lei brut. El a realizat un punctaj anual de 1,3 puncte.

Dacă a muncit 45 de ani el va avea următoarele puncte de stabilitate: 5X0,5 + 5 X 0,75 + 10X1 = 16,5 puncte. La acestea se aduagă opunctel de contributivitate: 45 X1,3 = 58,5.

În total va avea 1 + 58,5 + 16,5 = 76 X 81 = 6.200 de lei pensie de la 1 septembrie.

Nu am luat în considerare gradele, eventualele sporuri, sumele plătite pentru diverse activități

Cum se acordă aceste puncte de stabilitate:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

– 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.

– 1,25 puncte/an pentru 40-45 de ani.

Cum profesorii stau mai mult la catedră, ei primesc punctele de stabilitate de mai sus, care sunt în cazul unui profesor cu 44 de ani vechime 16 puncte. Aceste puncte se înmulțesc cu 81 valoarea punctului de referință și rezultă un bonus de aproape 1.300 lei.

Citește și: Cum pot obține 1.000 lei în plus la pensie milioane de români? Ce condiție trebuie să îndeplinească?

Aceste puncte de fidelitate (de stabilitate în lege) fac diferența, a spus și Daniel Baciu, la Antena 3.

Formula pentru calcularea pensiilor: VPR x Numărul total de puncte

VPR este valoarea punctului de referință, de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor.

Număr total de puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Citește și: Când s-au născut pensionarii care vor avea pensie mai mică la recalculare? Două exemple concrete

Ce înseamnă fiecare:

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate : Calculul se face pe baza salariul mediu brut.

Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani.

Pensii 2024. Cum se dau punctele de stabilitate

0,5 puncte / an pentru fiecare an de muncă între 25 și 30 de ani munciți

0,75 puncte / an pentru fiecare an de muncă între 30 și 35 de ani munciți

0,5 puncte / an pentru fiecare an de muncă peste 35 ani munciți.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Produsul alimentar care a atins un nou record în România. Vânzările sunt estimate la 1 miliard de lei în 2024
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Semnalul din trafic la care tresare orice șofer. Când vin sancțiunile
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy