PENSII 2024. Ce pensionari iau 15.000 lei bonus la pensie în fiecare lună și muncesc cu 5 ani mai puțin

De la 1 septembrie 2024 urmează o nouă recalculare a pensiilor, un eveniment ce este așteptat de peste 3 milioane de pensionari români, potrivit datelor centralizate de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Filip Stan
08 aug. 2024, 18:43
PENSII 2024. Ce pensionari iau 15.000 lei bonus la pensie în fiecare lună și muncesc cu 5 ani mai puțin

Pensii 2024. Recalcularea este în line dreaptă, seniorii încep să primească de săptămâna viitoare deciziile cu ce va scrie pe noile taloane. Ministerul Muncii a transmis principiile care au stat la baza recalculării pensiilor, astfel că, principiul contributivității este consolidat prin condiționarea stagiului minim și complet de cotizare de vechimea realizată efectiv.

Principiul stabilității contribuției la sistemul public de pensii este un principiu nou potrivit căruia stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani să fie ajustat cu un număr de puncte pentru stabilitatea în câmpul muncii.

Ulterior, Poșta Română le trimite pensionarilor care sunt în număr de 4.75 milioane în România. Trimiterea adeverințelor din care pensionarii află ce pensie recalculată vor primi se face începând cu 15 august. Trimiterea tuturor adeverințelor se încheie pe 31 august.

Pensii 2024. Majorarea pensiilor se realizează la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, și depinde de procentul de creștere a veniturilor din contribuții de asigurări sociale la bugetul statului sau rata medie anuală a inflației din ultimii doi ani, unde se acordă valoarea cea mai avantajoasă.

Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă un procent din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.

Informații actualizate despre valoarea punctului de pensie la 1 septembrie 2024, data intrării în vigoare a noii legi de recalculare

În anul 2024, valoarea punctului de pensie prevăzut pentru anul 2023, de 1.785 lei, s-a majorat cu 13,8% și este 2.032 lei.

Pensii 2024. Toate pensiile se vor recalcula, dar numai partea de contributivitate a lor. INS arată  că există peste 11.000 de pensionari speciali care au o pensie medie de 21.000 de lei pe lună. Din acești bani, 15.000 lei sunt un bonus oferit de stat. Restul de 6.000 de lei reprezintă partea contributivă.

Această sumă de bani intră la recalculare. Astfel, pensia medie a judecătorilor, procurorilor poate crește mai mult de la 1 septembrie.

Pensii 2024. Detaliul la care trebuie să fie atenți toţi pensionarii după ce aduce poştaşul decizia de recalculare

Acești pensionari speciali mai cer un privilegiu. Ei cer să se poată pensiona la vârsta de 60 de ani (au dreptul) și să ia pensie specială chiar dacă la împlinirea vârstei au o altă meserie.

Magistrații primesc pensie specială dacă au muncit 25 de ani. Această speță se află în dezbaterea Instanței Supreme și spune astfel:

Dacă dispoziţiile art.211 alin.(4) din Legea nr.303/2022, nemodificată, conform cărora

„Persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţiile enumerate la alin.(1) se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie” se aplică foştilor judecători/procurori care au această vechime, fără nicio distincţie între funcţiile enumerate de art. 211 alin.(1) („…o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţiile de judecător, procuror, judecător de la Curtea Constituţională, magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la Curtea Constituţională, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, judecător financiar, procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi, avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult …”), conform principiului „ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus”.

EXCLUSIV | ULTIMA ORĂ, 4 milioane de pensii sunt deja recalculate! Ce pot face pensionarii care primesc decizia de recalculare greșită! Șeful Casei de Pensii: „Nu ne dorim să ajungem în instanță cu nimeni”

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în iulie 2024, de 11.696 persoane, în creştere cu 108 de persoane comparativ cu luna anterioară, cei mai mulţi (5.651) fiind procurori şi judecători, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Cea mai mare pensie medie de serviciu, a fost de 25.049 lei, din care 21.984 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 6.833 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pensii 2024. Şeful Casei de Pensii anunță ce pensii cresc cu 2.000 lei.

Toate pensiile au fost recalculate. În acest moment, ele sunt duse de la Casa de Pensii către Poșta Română. Întreg procesul se va încheia vineri. Săptămâna viitoare Poșta Română va tria adeverințele cu pensiile recalculate. Aceste adeverințe conțin informații despre pensia pe care pensionaii o vor lua de la 1 septembrie.

Pensii 2024. Detaliul la care trebuie să fie atenți toţi pensionarii după ce aduce poştaşul decizia de recalculare

Adeverințele cu pensiile recalculate vor fi trimise între 15 și 31 august. Un număr de peste 3.000.000 de pensionari se așteaptă să primească pensii mărite. Restul pensionarilor, dar nu mai puțin de 1.500.000 de pensionari vor rămâne cu pensia de azi. La recalculare, pensia lor ar fi trebuit să scadă. Legea spune, încă, că nicio pensie nu va scădea.

Daniel Baciu a arătat că există pensii care cresc și cu 2.000 de lei. Această creștere vine după un stagiu de muncă de 43 de ani. Este un stagiu uriaș și nu mulți pensionari sunt în aceasrtă poziție. Pensionarul va avea o creștere de la 3.673 de lei la peste 5.600 de lei.

Newsweek a făcut un calcul simplu pentru a vedea câte puncte bonus încasează respectivul pensionar:

5 X0,5 + 5 X 0,75 + 8 X1 = 14,25 puncte de stabilitate

„După aceea avem numărul de puncte de stabilitate, numărul total de puncte care se adună punctele contributive cu punctele asimilate și cu punctele de stabilitate (bonus), rezultând un număr total de puncte.

Acestea se înmultesc cu valoarea punctului de referință de 81 de lei, rezultand noul cuantum al pensiei începând cu data de 1 septembrie”,a  spus Baciu în exclusivitate la România TV.

Newsweek a prezentat și alte pensii care cresc foarte mult de la 1 septembrie. Le aveți mai jos:

Într-un alt exemplu, pensionar are, azi, o pensie de 2.100 lei.

Pensia, după recalcularea din 1 septembrie 2024 va fi: 39 de puncte realizate plus 0,5 (doi ani de armată X 0,25), la care se adaugă punctele de stabilitate (5 X 0,5 + 5 X 0,75 + 5X1) = 11,75 de puncte de stabilitate.

În total, pensia recalculată va fi 4.100 de lei brut, în jur de 3.800 lei net. Este o creștere de 1.700 lei la recalculare.

 

Formula recalculare: VPR x Numărul total de puncte.
VPR – 81 de lei

Număr total de puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. 

Punctele de stabilitate:
0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv

1 punct pentru pensionarii care au lucrat peste 35 de ani

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Sebastian Burduja: Călin Georgescu este un impostor în privința strategiei energetice a României
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București