Șeful Casei de Pensii face anunțurile așteptate de către toți pensionarii. „Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%. Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă”, a declarat Daniel Baciu, la Antena 3.
Daniel Baciu a explicat că în luna iunie se vor tipării deciziile de pensionare, iar oamenii vor știi exact cât vor primi de la 1 septembrie.
„Începând din luna iunie, începem și procesul de tipărire și ulterior de distribuire a noilor decizii de pensionare, astfel încât de la 1 septembrie oamenii să știe exact care este noul cuantum al pensiei în urma recalculării prevăzute de noua lege a pensiilor”, a explicat șeful Casei de Pensii.
Pe talonul de pensie vor apărea noile valori ale punctului de referință, numărul total de puncte, și vor fi incluse mici modificări specifice.
„Rămân cei 1 milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Aceștia sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor continua să beneficieze, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a precizat Daniel Baciu.
Pensii 2024. Câți lei va primi pensie un român, dacă s-a pensionat după 30 de ani de muncă
Noua lege a pensiilor va intra în vigoare la 1 septembrie 2024. Printre altele, Legea 360/2023 stabilește și schema după care se calculează pensiile și care a stat la baza aplicării principiului contributivității. Astfel, românii își pot calcula singur veniturile.
De exemplu, după 30 de ani de muncă, o persoană are acum ocazia să afle câți lei va primi la pensie.
Pensii 2024: Formula după care se calculează
Specialiștii Ministerului Muncii și Solidarității Sociale au explicat, în dese rânduri, cum se calculează pensia. Folosind această formulă, vă puteți estima cu o acuratețe de 100% veniturile pe care le veți primi după retragerea din câmpul muncii.
„În noua lege a pensiilor (Legea nr. 360/2023, art. 85, alin. 7), punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, spun autoritățile.
În cazul de față, am luat ca exemplu un pensionar care a avut un salariu brut de 5.000 de lei, dar care, de data aceasta, are o vechime de 30 de ani.
Formula de calcul va fi următoarea:
0,73648 (Punctajul anual) x 30 (Numărul de ani de vechime) + 0,5 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani).
Vor rezulta un număr de 24,5944 puncte de pensie, care înmulțite cu 81 de lei (VPR) va da o pensie de 1992 de lei. Deci, el va primi pensia mărită cu 500 de lei.
Cum se acordă punctele de stabilitate la pensie
Numărul total de puncte realizat de o persoană asigurată în sistemul public de pensii se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate. Astfel, punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.
Mai departe, pentru fiecare stagiu de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel: