Pensii 2024. Legea pensiilor se află pe ultima sută de metri în Parlament, fiind jalon crucial în PNRR, astfel că votul se vă urgent din cauza riscului breal de a pierde miliarde de de euro.
Conform proiectului, românii care au peste 30 de ani de cotizare la pensie vor fi avantajați. Recent, Marius Budăi a anunțat ăn exclusivitate la România TC, ce se va întâmpla cu pensionarii români care au un stagiu de cotizare mai mare de 30 de ani.
”Reparăm inechităţi. Auzim cu toții de cetățeni care au lucrat 30 de ani și au pensia minimă. Acum, prin acel punctaj suplimentar, de peste 25 de ani, li se va ridica pensia și vom face deosebirea între cei care muncesc strict stagiul minim de cotizare, adică cei 15 ani, și cei care muncesc 30-35 de ani sau chiar 40 de ani. Este exact ceea ce spuneam, că noi încurajăm munca. Deci cu cât stai în câmpul muncii, nu mergem în extrema cealaltă să spunem că majorăm vârsta de pensionare, să ne înțelegem. Nu se majorează vârsta de pensionare prin legea aceasta, dar încurajăm munca. Pentru cei care stau mai mult în muncă, vor primi și mai mult”, a explicat fostul ministru al Muncii duminică, în direct la România TV.
Pensii 2024. Punctele de stabilitate sunt punctele bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani. ”Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.
Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat Simona Bucura Oprescu, actualul ministru al Muncii.
Oricine își poate clacula pensia pe care o va primi după recalcularea pensiilor care va intra în vigoare în septembrie 2024.
Pensii 2024. Formula de calcul pentru calcularea pensiilor este următoarea: VPR x Numărul total de puncte.
VPR este valoarea punctului de referință care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor. În primele discuții, valoarea acestuia ar fi trebuit să fie de doar 71 de lei. În final, VPR a crescut cu 10 lei.
Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Pensii 2024. Noua lege taie multe beneficii. Ce se întâmplă cu pensionarea anticipată şi grupele de muncă
Pensii 2024. Ministrul muncii a explicat, la România TV, cum vor crește pensiile dând și un exemplu, Plecând de aici oricine își poate afla pensia adunându-și punctele de referință pe care le va înmulți cu 81 de lei.
Să le explicăm pe rând:
Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte. Ai contribuit 30 de ani, primești 30 de puncte.
Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani.
Punctele de stabilitate se acordă astfel:
„La calculul numărului total de puncte de pensie”, arată proiectul de act normativ, „se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani”, în felul următor:
– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
– 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.
Pe baza formulei mai sus explicată, oricine va ști ce pensie ia de la 1 septembrie 2024.