Pensii 2024. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat ce sunt punctele de stabilitate în funcție de care vor crește pensiilor românilor după recalculare.
Potrivit ministrului, ”valoarea totală a punctelor de pensie este formată din punctele contributive, punctele necontributive asimilate, respectiv punctele de stabilitate”.
Iar punctele de stabilitate sunt punctele bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani. ”Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.
Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat Simona Bucura Oprescu în exclusivitate la Antena 3.
”Vom avea o creștere medie raportată la noiembrie 2023, deci noiembrie 2024 în raport cu noiembrie 2023, o creștere medie de 40% a pensiilor.
În noua lege a pensiilor vom veni cu două principii de bază. Primul și cel mai important este acela că la muncă egală, este important să avem pensii egale. Și cel de-al doilea principiu important este respectarea contributivității.
Românii au reușit să fenteze sistemul și de această dată. Au cumpărat zeci de baxuri de ulei cu 1 ban litrul de la Kaufland, folosind adrese de email diferite
Prin urmare, prin noua lege a pensiilor, încercăm să arătăm că și în România se poate și să arătăm că în România se poate și fără inechități. Fiindcă, din păcate, avem pensionari care au ieșit la pensie în perioade diferite, care au avut aceeași muncă, care au avut situații și parcurs profesional similar, dar cu toate acestea au pensii diferite.
Avem situații în care femei și bărbați, în aceleași condiții, au pensii diferite și nu în ultimul rând avem, în interiorul celor 1,2 milioane de pensionari care beneficiază de indemnizația minimă socială, din păcate, situații disproporționale.
Aceștia meritau a fi diferențiați, fiindcă este foarte important ca fiecare dintre noi, și prin sistemul public de pensii, să simțim că suntem respectați de statul român și, în același timp, să simțim că munca și stabilitatea în muncă ne sunt recunoscute”, a mai explicat Simona Bucura Oprescu în emisiunea Sinteza Zilei.
Cum se calculează o pensie cu punctele de stabilitate:
1 punct de pensie x 36 de ani = 36 de puncte.
Avem facultate 5 ani, armată, șase luni, șomaj șase luni, asta înseamnă că avem 6 ani de perioade asimilate, adică 6,5 puncte calculate astfel:
0,5 puncte pentru perioada 25-30 de ani x 5 ani,
0,75 de puncte pentru perioada 30-35 de ani x 5 ani
1 punct pentru perioada 35-36 de ani x 1 an
Mai avem şi punctele de necontributive calculate astfel:
0,25 puncte x 6 ani =1,5 puncte
Pentru a vedea totalul punctelor de pensie, vom aduna punctele contributive cu punctele de stabilitate și cu punctele necontributive și vom obține un punctaj de 44 de puncte la salariatul nostru.
Apoi vom înmulți totalul punctelor acumulate cu valoarea punctului de referință 81 lei, ceea ce înseamnă că, în exemplul nostru, salariatul nostru va avea o pensie în valoare de 3.564 lei”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la Antena 3.