Pensii 2024. Ce venituri vor avea românii care au lucrat în Germania când se vor pensiona. Condiția esențială pentru a primi pensie de la stat

Pensia publică reprezintă pentru majoritatea oamenilor singurul venit atunci când încheie activitatea profesională. Mulți lucrători se întreabă care este perioada de timp minimă de cotizare pentru a beneficia de pensie și care este vârsta de pensionare în Germania.
Alina Costache
21 iul. 2024, 15:02
Pensii 2024. Ce venituri vor avea românii care au lucrat în Germania când se vor pensiona. Condiția esențială pentru a primi pensie de la stat

În Germania locuiesc circa 880.000 de români. Numărul persoanelor cu cetățenie română a crescut de peste patru ori în ultimii 10 ani. Majoritatea va beneficia de o pensie în această țară. Dar sunt și români care ar putea beneficia de pensie din partea statului român.

În primul rând, este important de știut că pensiile depind de mulți factori: nivelul veniturilor, vechimea în muncă și de caracteristicile sistemului de pensii. În Germania, sistemul se bazează pe trei piloni: primul este asigurarea legală de pensii, al doilea este asigurarea de pensii private și al treilea este pensiile ocupaționale.

Citește și: Pensii 2024. Lista veniturilor și sporurilor care nu sunt luate în calcul la pensie, după recalculare

 

Germania are un sistem mai puțin drastic decât alte state și oferă o pensie după ce ai lucrat cel puțin 5 ani în această țară

După 5 ani de cotizare, toată lumea are dreptul la pensie în Germania.  Totuși, o condiție necesară este plata regulată a contribuțiilor la pensie în tot acest timp. Cu toate acestea, dobândirea acestui drept nu înseamnă dreptul automat la o pensie germană. De fapt, cuantumul pensiei depinde de numărul total de ani lucrați și de câștigurile lunare pe care le-am primit. În funcție de tipul de prestație, perioada de asigurare necesară poate fi de 5, 20, 25, 35 sau chiar 45 de ani, potrivit ziarulromanesc.ro.

De asemenea, este de reținut că în Germania nu există pensie minimă legală în Germania. Cu cât venitul este mai mare, cu atât contribuțiile la pensie sunt mai mari. Și acestea, la rândul lor, determină câte puncte de pensie (puncte de câștig) vei acumula.

Dacă câștigi exact la fel de mult ca un angajat mediu german într-un an, vei primi exact un punct de pensie. În Germania, cine plătește nu își economisește propria pensie, ci dobândește drepturi aritmetice. Banii încasați în prezent merg către cei care primesc deja pensie. Propria pensie va fi apoi finanțată de următoarea generație de contribuabili.

Odată împlinite criteriile de pensionare, trebuie depusă o cerere de pensie în modalitatea clasică, frecvent în mod digital prin intermediul site-ului asigurărilor de pensie. Cererea nu se poate face prin telefon. Pensia poate fi obținută doar pe baza unei comunicări scrise. Dacă depui cererea în primele trei luni de la pensionare, plățile de pensie nerecuperate vor fi plătite retroactiv. Apoi vei primi pensia doar din luna cererii.

Citește și: Adi de la Vâlcea, reacţie virală pe TikTok despre pensiile din România. Ce pensie are mătuşa lui după 40 de ani de muncă VIDEO

Pentru pensia de stat în Germania, după vârsta de 55 de ani vei primi informațiile despre pensie la fiecare trei ani. Comunicarea conține informații detaliate despre pensiile individuale pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate și pensia de urmaș. Pentru cei născuți înainte de 1947, vârsta de 65 de ani este vârsta standard de pensionare. Pentru cei născuți între 1947 și 1963, limita este între 65 și 67 de ani. Cei născuți după 1964 ating vârsta standard de pensionare la 67 de ani.

Câți ani trebuie să lucrezi în Germania pentru a primi o pensie

Românii care lucrează în Germania vor primi pensia pentru limită de vârstă pentru asigurații pe termen lung după 35 de ani de asigurare, potrivit bundesregierung.de. Toți asigurații născuți între 1949 și 1963 se pot pensiona înainte de a împlini 67 de ani fără deduceri. Vârsta de pensionare va crește treptat.

Pentru cei născuți în 1964 sau mai târziu, vârsta de pensionare este de 67 de ani chiar și după 35 de ani de cotizare. Cei care sunt asigurați de mulți ani pot solicita această pensie din timp de la vârsta de 63 de ani, dar cu o reducere de până la 14,4 la sută. Pentru fiecare lună în care te pensionezi anticipat, 0,3% va fi dedus din pensie și aceasta va continua pentru totdeauna, pe toată durata pensiei.

Vei primi pensia pentru limită de vârstă pentru cei care au fost asigurați pentru o perioadă deosebit de lungă după 45 de ani de asigurare. Această pensie este adesea numită „pensie la 63 de ani” deoarece toți cei născuți înainte de 1953 se puteau pensiona la 63 de ani fără deduceri după o perioadă de asigurare de 45 de ani. Acest lucru nu se mai aplică celor născuți între 1953 și 1963.

Cei care au atins vârsta normală de pensionare nu trebuie să se pensioneze automat, deoarece pensia se acordă doar la cerere. Cine decide să mai muncească va primi un supliment de 0,5 la sută la pensie pentru fiecare lună întârziată.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Cât de sănătoasă este combinația de roșii cu brânză. Ce spun nutriționiștii despre obiceiul alimentar pe care îl au mulți români
Capital.ro
Ce se întâmplă cu Turul II? Anunțul oficial venit de la BEC: Continuă!
Playtech.ro
Căpșune sau căpșuni, care este forma corectă? Cuvântul dă mari bătăi de cap românilor
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Se schimbă legislația rutieră! Noile reglementări au fost deja anunțate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul fetiței de 3 luni care a murit sub ochii părinților, după o infecție virală. Familia cere dreptate: „Se vedea că are dureri mari”
Cancan.ro
Miliardarul 'Alexandrion' a fost înmormântat. Nicolae Ciucă și fostul ambasador al SUA l-au condus pe ultimul drum
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
EXCLUSIV Avocatul Iancu Toader explică sentința Curții de Apel Ploiești privind CCR: „Din punct de vedere juridic, o astfel de sentință nu poate exista. Este o inepție”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”