Pensii 2024. Cele trei formule de recalculare a pensiilor, cine pierde, cine câştigă

Guvernul are în analiza un document cu trei metodologii pentru o nouă formula de calcul complet diferită, menită a rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii.
Filip Stan
27 sept. 2023, 09:25
Pensii 2024. Cele trei formule de recalculare a pensiilor, cine pierde, cine câştigă
Ministrul Muncii, despre majorarea pensiilor minime

Pensii 2024. Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, a comentat metodologiile de calcul a pensiilor luate în calcul de Guvern în proiectul pentru noua lege a pensiilor şi a explicat de unde vin banii care vor fi folosiți pentru creşterea pensiilor.

Mai exact, Guvernul are în analiza un document cu trei metodologii pentru o nouă formula de calcul complet diferită, menită a rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit raportat la genul persoanei şi anul nașterii.

Marcel Boloș aruncă bomba despre încercarea de naționalizare a banilor românilor din Pilonul II de pensii! „Este soră cu nebunia”

Întrebat dacă aceste metodologii presupun luarea practic de la zero a calcului pensiilor din sistemul public de pensii, Marcel Boloş a spus:

„Jalonul pe care în avem în PNRR are două obiective foarte clare: înlăturarea inechităților din sistemul de pensii şi aici discutăm de acele pensii care au o valoare mică, a celor 1,6 milioane de beneficiari şi reașezarea şi recalcularea a pensiilor în funcţie de acest metodologii de calcul , dar care aduc ca element de noutate acest număr de puncte dependent de salariul mediu din economie şi salariul de încadrare acelui din sistemul public de pensii. Schimbare din sistemul public de pensii şi avantajele pe care le aduce, iar noi am făcut simulările la nivelului Ministerului de Finanțe pe care îl va avea şi este legat pachetul de măsuri de astăzi cu reforma aceasta a pensiilor. Vor în plus 16 miliarde de lei. Aceste scenarii au ca sursă de finanțare exact banii care provin din pachetul de măsuri”, a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la Antena 3.

Pensii 2023. Poştaşul aduce bani mai mulţi în octombrie pentru seniori. 400 de lei în plus pentru românii cu pensii mai mici de 2000 de lei

Reamintim şi că, premierul Marcel Ciolacu a declarat că până la finalul anului ar vrea să treacă această nouă lege a pensiilor.

Pensii 2024. Iată deci ce conține această lege, care sunt lucrurile noi şi complet diferite pentru că formula de calcul este complet diferită.

Metodologia nr. 1 pentru calculul pensiilor

„Propunem o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte obţinute în baza distributivității, dar şi un nou principiu care împreună vor rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit raportat la genul persoanei şi anul naşterii.

Calculul pensiei va avea în vedere atât contribuţia la sistemul de asigurări sociale, cât şi vechimea realizată efectiv în muncă pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de punte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani si anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani.

Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale (n.r consultantul pe această lege).

Formula de calcul are trei scenarii de calcul a pensiilor de aici încolo.

Cuantum pensie = VPR x număr total de puncte, unde VPR este valoarea punctului de referință VPP 25

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul a VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

VPR (valoarea punctului de referinţă) este termenul din formula care face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevăzuţi de Legea 263/2010 şi aici vorbim de valoare punctului de pensie şi media stagiilor de cotizare utilizată la calculul drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani din sistemul de pensii.

Număr total de puncte = punctaje anuale + puncte vechime

Număr total de puncte= însumarea punctajelor anuale realizate şi a punctelor de vechime pentru stagiile realizate de peste 25 de ani.

Numărul de puncte vechime – este necesară ajustare mai ales pentru pensionarii care au contribuit la sistemul public de pensii de peste 25 de ani şi se află în acest moment în indemnizația minimă socială. La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei. ( respectarea criteriului din jalon referitor la introducerea unei noi formule de calcul).

Pensii 2024, noua formulă de calcul aduce veşti bune pentru bătrânii României: cine primeşte cu 50% mai mult pe card
Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, şi va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflaţiei din anul precedent)”, se mai arată într-un scenariu din documentul privind noua lege a pensiilor.

Pensii 2024. Metodologia nr. 2 pentru calculul pensiilor

„Propunem formula de calcul din Legea nr. 127/2018

Formula de calcul: VPR x numărul de puncte realizate

VPR=VPP: 25

VPR face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevazuți în legea 263/2010, şi aici vorbim de valoarea punctului de pensei şi media stagiilor de cotizare utilizată în calcului drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani de sistem de pensii.

Numărul total de puncte realizate = însumarea punctajelor anuale

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calcului dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei.

Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, şi va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflaţiei din anul precedent)”

Pensii 2024. Metodologia nr. 3 pentru calculul pensiilor

Propunem o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte obținute în baza contribuțiilor, dar şi un nou principiu, care împreună vor rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii, generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit, raportat la genul persoanei şi anul nașterii.

Calcului premisei va avea în vedere atât contribuţia la sistemul de asigurări sociale cât şi vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de punte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani şi anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani. Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale (n.r consultantul pe această lege)”, se mai arată în documentul prezentat.

Pensii 2024. Ministrul Finanţelor explică cum vor creşte pensiile
Întrebat dacă se ia totul de la zero în calculul pensiilor, ministrul Finanţelor Marcel Boloş a spus: „Jalonul pe care în avem în PNRR are două obiective foarte clare: înlăturarea inechităților din sistemul de pensii şi aici discutăm de acele pensii care au o valoare mică, a celor 1,6 milioane de beneficiari şi reașezarea şi recalcularea a pensiilor în funcţie de acest metodologii de calcul prezentate mai sus, dar care aduc ca element de noutate acest număr de puncte dependent de salariul mediu din economie şi salariul de încadrare acelui din sistemul public de pensii.

Aici cred eu că este marea schimbare din sistemul public de pensii şi avantajele pe care le aduce iar noi am făcut simulările la nivelului Ministerului de Finanțe pe care îl va avea şi este legat pachetul de măsuri de astăzi cu reforma aceasta a pensiilor. Vor în plus 16 miliarde de lei. Aceste scenarii au ca sursă de finanțare exact banii care provin din pachetul de măsuri”, a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la Antena 3.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Când se spală în Săptămâna Luminată, fără să fie păcat. Zilele în care nu ai voie să faci nimic
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au pomi în curte. Ce trebuie să facă neapărat în luna aprilie
Playtech.ro
37.000 de lei de la stat pentru o maşină nouă. Programul Rabla 2025, ghid de finanţare
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Trei luni de închisoare dacă nu îți plimbi câinele. Cea mai absurdă lege naște polemici intense
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Vârsta de pensionare pentru femei ar putea fi redusă cu 3 ani și jumătate: Ce condiții există
Cancan.ro
Ce a făcut Tudor Duma, zis Maru, cu corpul lui Rareș Ion, înainte să îl părăsească. Detalii inedite din anchetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă dublată pentru șoferi. S-a decis oficial majorarea tarifului. A intrat în vigoare de azi, 23 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Fructul care îți curăță colonul, întărește inima și te scapă de pofta de dulce. Costă cât o pâine
MediaFlux
Zelenski l-a enervat iar pe Trump. Americanii au oprit brusc negocierile
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Parlamentul i-a cules de pe drumuri: partidul POT a umplut senatul și camera cu indivizi fără ocupație, fără venituri și fără rușine