Pensii 2024. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat, într-o intervenție la un post TV, cine sunt pensionarii care nu vor primi bani în plus în toamnă.
Și totuşi, ei vor primi an de an indexarea prevăzută de Legea nr. 360/2023. „Rămân cei un milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Vreau să spun foarte clar că, în urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea, pentru că e vorba de pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani.
Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, pe fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a spus Daniel Baciu.
Pensii majorate cu 1.000 de lei. Șeful Casei de Pensii a dezvăluit ce români vor primi această sumă la recalculare
Noua lege prevede că, de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8%. Punctul de pensie va fi 2.032 lei. În plus, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani. Totuși, ea va fi introdusă gradual.
Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.
De altfel, Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma „pensie socială minimă garantă” va fi înlocuită cu sintagma „indemnizație socială pentru pensionari”, astfel că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.
Sunt noi informații cu privire la pensiile celor care au muncit mai mult de 25 de ani. Recalcularea veniturilor seniorilor se realizează pe baza unor reguli clare. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice a explicat ce urmează.
Cu toate că în acest interval al anului mulți angajați sunt în concediu, la casele de pensii din România munca nu este oprită. În acest fel, cei aproximativ cinci milioane de pensionari vor primi deciziile de recalculare.
De cele mai substanțiale și numeroase schimbări vor beneficia seniorii care au petrecut mai mult de 25 de ani în câmpul muncii. Procesul de recalculare a pensiilor este unul minuțios. De asemenea, acesta aduce cu sine și introducerea tuturor datelor în sistemul Casei Naționale de Pensii.
Următorul pas este ca reprezentanții caselor teritoriale să transmită aceste date Poștei Române. Mai apoi, este necesară trimiterea documentelor prin poștă către fiecare pensionar în parte.
Toți seniorii vor intra în posesia deciziilor cu recalcularea pensiilor. Însă, nu în cazul tuturor se va înregistra și o creștere a pensiilor începând cu data de 1 septembrie a acestui an.
„Această recalculare se referă la absolut toți pensionarii care sunt în plată. Vorbim despre 4,8 milioane de pensionari câți sunt în sistemul public.
Toți vor primi această decizie de recalculare din partea factorului poștal începând cu data de 16 august încep să plece aceste decizii către destinatarul final, pensionarul”, este mesajul transmis de Daniel Baciu.
Un alt lucru pe care a dorit să îl sublinieze Daniel Baciu, șeful CNPP, este modalitatea prin care se vor trimite adeverințele recalcularea pensiilor.
„Noi trimitem începând de săptămâna trecută deciziile către poștă. Iar poșta începe să le trimită pensionarilor după data de 16 august.
Plicul are toată această operațiune de tipărire pe plic, o fac colegii de la Poșta Română adică toate datele care țin de destinatar, acest antet cu Casa Națională de Pensii și Ministerul Muncii și tot ceea ce înseamnă confirmare de primire”, a mai spus Daniel Baciu.
Cei mai avantajați români vor fi cei cu cea mai mare vechime. Daniel Baciu a mai explicat că există un plan bine pus la punct care este urmat.
„Noi avem un plan foarte clar, de care ne ținem. Am început să trimitem de la Casa de Pensii la Poșta Română pensiile care sunt cu un stagiu de cotizare sub 25 de ani. Săptămâna aceasta finalizăm aceste decizii. De azi începem să emitem și deciziile pensionarilor care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani. Și acolo intervin punctele de stabilitate unde creșterile sunt substanțiale.
Mai avem două module: pensiile comunitare și pensiile de urmaș. Până pe 15 august să finalizăm toate documentele să le trimitem către Compania Națională de Poștă, iar după să trimită către pensionar. Suntem în grafic. Nu avem întârzieri”, mai declară Daniel Baciu,