Pensii 2024. Cine sunt românii care vor primi dublu pe card la pensie din septembrie

Mulți pensionari se întreabă câți bani vor primi după această recalculare. Cert este pentru unii pensionari creșterea va fi mai mare, pentru alții mai redusă.
Filip Stan
02 feb. 2024, 08:11
Pensii 2024. Cine sunt românii care vor primi dublu pe card la pensie din septembrie
Bani în plus pe lângă pensie din februarie. Cine sunt pensionarii care vor avea parte de o surpriză, anunţ oficial făcut de Marcel Ciolacu

Pensii 2024. Pentru pensionarii din România, anul 2024 este unul foarte important. Mai întâi a fost vorba de o majorare cu 13,8% care a fost aplicată începând cu data de 1 ianuarie. În plus, în noua lege este prevăzută o recalculare până în luna septembrie a acestui an a tuturor pensiilor pe baza unei alte formule de calcul.

Mulți pensionari se întreabă câți bani vor primi după această recalculare. Cert este pentru unii pensionari creșterea va fi mai mare, pentru alții mai redusă.

„Pot să vă spun că peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari”, explica în luna decembrie Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Alocaţii 2024. Cine beneficiază de bani de la stat şi după 18 ani. Lista actelor necesare

Pensii 2024. De exemplu, conform calculelor făcute la nivel de minister, pensionarii cu o indemnizație socială minimă vor beneficia de o creștere semnificativă.

„Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situaţie în care aveam un pensionar în indemnizaţie minimă socială care astăzi primea 1.125 de lei, de anul viitor, pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creşterea va fi de 87%, peste 1900 de lei”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Dar haideți să vedem cum își poate calcula un pensionar valoarea pensiei pe care o va primi după recalculare. Deși calculul pare unul complicat, în realitate nu este deloc așa.

Pensii 2024. Cum poți să-ți calculezi singur pensia pe care o vei primi din septembrie?

Mai întâi, pensionarul trebuie să își calculeze așa numitul punctaj lunar. Acesta se determină simplu, prin împărțirea salariului mediu brut la câștigul salarial mediu brut utilizat pentru elaborarea bugetului din acel an.

Câștigul mediu brut utilizat la realizarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 este de 6.789 de lei.

Pentru un pensionar care a lucrat un an cu un salariu mediu brut de 5.000 de lei (suma netă este de aproximativ 2900 lei), rezultă un punctaj de 0,73648. Se adună punctajele astfel obținute în anul respectiv și se împarte la 12 pentru a obține punctajul anual.

În cazul pensionarului nostru cu un venit constant de 5000 de lei brut, punctajul anual va fi de 0,73648.

Serviciul militar revine în România. Şeful Statului Major al Apărării, generalul Vlad, anunță că sunt vizați tinerii între 18 și 35 de ani

Se adună apoi toate punctajele anuale din fiecare an de muncă al pensionarului, iar valoarea astfel obținută se înmulțește cu valoarea punctului de referință (VPR) care este de 81 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.

Influența punctelor de stabilitate
Să presupunem că pensionarul care a muncit pe un salariu mediu de 5000 de lei lunar are o vechime de 25 de ani. Să calculăm pensia pe care o va primi conform formulei:

0,73648 (Punctajul anual) x 25 (Numărul de ani de vechime) X 81 lei (VPR) = 1.491 lei.

Dar, lucrurile se schimbă destul de mult dacă pensionarul are o vechime mai mare de 25 de ani și asta pentru că în conformitate cu noua lege a pensiilor vor fi luate în calcul așa numitele puncte de stabilitate. Ce sunt acestea?

„Foarte important de ştiut este că, datorită punctelor de stabilitate, un român care a muncit peste 25 de ani va obţine un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă. Între 25 şi 30 de ani – 0,5 puncte pe an, între 30 şi 35 de ani – 0,75 de puncte pe an şi după 35 de ani, un punct pe an. Cu alte cuvinte, dacă munceşti, primeşti”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Să revenim la exemplul pensionarului nostru care a avut un salariu brut de 5.000 de lei, dar care, de data aceasta are o vechime de 30 de ani. Formula de calcul va fi diferită:

0,73648 (Punctajul anual) x 30 (Numărul de ani de vechime)+0,5 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani)

DOCUMENT Pensii 2024: Bani albi pentru zile negre. Cum se poate salva sistemul naţional de pensii de la colaps

Vor rezulta un număr de 24,5944 puncte de pensie, care înmulțite cu 81 de lei (VPR) va da o pensie de 1992 lei. Deci cu 500 de lei mai mare.

Dacă pensionarul cu un salariu brut de 5.000 de lei, ar fi avut o 35 de ani de muncă calculul ar fi următorul:

0,73648 (Punctajul anual) x 35 (Numărul de ani de vechime)+0,5 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani) +0,75 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 30 de ani).

Vor rezulta un număr de 32,0268 puncte de pensie, care înmulțite cu 81 de lei (VPR) va da o pensie de 2.594 lei.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Mohamed Amra, infractor extrem de periculos, capturat la București și predat Franței
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!