Pensii 2024. Cine sunt românii care vor primi dublu pe card la pensie din septembrie

Mulți pensionari se întreabă câți bani vor primi după această recalculare. Cert este pentru unii pensionari creșterea va fi mai mare, pentru alții mai redusă.
Filip Stan
02 feb. 2024, 08:11
Pensii 2024. Cine sunt românii care vor primi dublu pe card la pensie din septembrie
Bani în plus pe lângă pensie din februarie. Cine sunt pensionarii care vor avea parte de o surpriză, anunţ oficial făcut de Marcel Ciolacu

Pensii 2024. Pentru pensionarii din România, anul 2024 este unul foarte important. Mai întâi a fost vorba de o majorare cu 13,8% care a fost aplicată începând cu data de 1 ianuarie. În plus, în noua lege este prevăzută o recalculare până în luna septembrie a acestui an a tuturor pensiilor pe baza unei alte formule de calcul.

Mulți pensionari se întreabă câți bani vor primi după această recalculare. Cert este pentru unii pensionari creșterea va fi mai mare, pentru alții mai redusă.

„Pot să vă spun că peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari”, explica în luna decembrie Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Alocaţii 2024. Cine beneficiază de bani de la stat şi după 18 ani. Lista actelor necesare

Pensii 2024. De exemplu, conform calculelor făcute la nivel de minister, pensionarii cu o indemnizație socială minimă vor beneficia de o creștere semnificativă.

„Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situaţie în care aveam un pensionar în indemnizaţie minimă socială care astăzi primea 1.125 de lei, de anul viitor, pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creşterea va fi de 87%, peste 1900 de lei”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Dar haideți să vedem cum își poate calcula un pensionar valoarea pensiei pe care o va primi după recalculare. Deși calculul pare unul complicat, în realitate nu este deloc așa.

Pensii 2024. Cum poți să-ți calculezi singur pensia pe care o vei primi din septembrie?

Mai întâi, pensionarul trebuie să își calculeze așa numitul punctaj lunar. Acesta se determină simplu, prin împărțirea salariului mediu brut la câștigul salarial mediu brut utilizat pentru elaborarea bugetului din acel an.

Câștigul mediu brut utilizat la realizarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 este de 6.789 de lei.

Pentru un pensionar care a lucrat un an cu un salariu mediu brut de 5.000 de lei (suma netă este de aproximativ 2900 lei), rezultă un punctaj de 0,73648. Se adună punctajele astfel obținute în anul respectiv și se împarte la 12 pentru a obține punctajul anual.

În cazul pensionarului nostru cu un venit constant de 5000 de lei brut, punctajul anual va fi de 0,73648.

Serviciul militar revine în România. Şeful Statului Major al Apărării, generalul Vlad, anunță că sunt vizați tinerii între 18 și 35 de ani

Se adună apoi toate punctajele anuale din fiecare an de muncă al pensionarului, iar valoarea astfel obținută se înmulțește cu valoarea punctului de referință (VPR) care este de 81 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.

Influența punctelor de stabilitate
Să presupunem că pensionarul care a muncit pe un salariu mediu de 5000 de lei lunar are o vechime de 25 de ani. Să calculăm pensia pe care o va primi conform formulei:

0,73648 (Punctajul anual) x 25 (Numărul de ani de vechime) X 81 lei (VPR) = 1.491 lei.

Dar, lucrurile se schimbă destul de mult dacă pensionarul are o vechime mai mare de 25 de ani și asta pentru că în conformitate cu noua lege a pensiilor vor fi luate în calcul așa numitele puncte de stabilitate. Ce sunt acestea?

„Foarte important de ştiut este că, datorită punctelor de stabilitate, un român care a muncit peste 25 de ani va obţine un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă. Între 25 şi 30 de ani – 0,5 puncte pe an, între 30 şi 35 de ani – 0,75 de puncte pe an şi după 35 de ani, un punct pe an. Cu alte cuvinte, dacă munceşti, primeşti”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Să revenim la exemplul pensionarului nostru care a avut un salariu brut de 5.000 de lei, dar care, de data aceasta are o vechime de 30 de ani. Formula de calcul va fi diferită:

0,73648 (Punctajul anual) x 30 (Numărul de ani de vechime)+0,5 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani)

DOCUMENT Pensii 2024: Bani albi pentru zile negre. Cum se poate salva sistemul naţional de pensii de la colaps

Vor rezulta un număr de 24,5944 puncte de pensie, care înmulțite cu 81 de lei (VPR) va da o pensie de 1992 lei. Deci cu 500 de lei mai mare.

Dacă pensionarul cu un salariu brut de 5.000 de lei, ar fi avut o 35 de ani de muncă calculul ar fi următorul:

0,73648 (Punctajul anual) x 35 (Numărul de ani de vechime)+0,5 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani) +0,75 (punctele de stabilitate) x 5 (numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 30 de ani).

Vor rezulta un număr de 32,0268 puncte de pensie, care înmulțite cu 81 de lei (VPR) va da o pensie de 2.594 lei.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Noul lider al Siriei promite plasarea armelor sub controlul statului
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios