Pensii 2024. Cine va primi pensii aproape dublate chiar de anul acesta

Noua lege a pensiilor vine, din septembrie, cu schimbări majore pentru anumite categorii de pensionari. Mai exact, unele pensii vor crește cu până la 90%. Anunțul a fost făcut de președintele Casei de Pensii Daniel Baciu.
Filip Stan
15 feb. 2024, 10:19
Pensii 2024. Cine va primi pensii aproape dublate chiar de anul acesta
Daniel Baciu, despre noua formulă de calcul a pensiilor

Pensii 2024. O veste bună constă în faptul că aproximativ 95% din dosare au for reevaluate. Potrivit parcursului legislativ, odată publicate normele de metodologice în Monitorul Oficial, Casa de Pensii va semna contractul cu firma care va realiza softul în conformitate cu noua formulă de calcul, prevăzută în noua lege a pensiilor.

„Colegii sunt spre final, au un procent destul de mare de dosare deja finalizate şi sperăm ca în cel mai scurt timp posibil să finalizăm acest proces de evaluare pentru a merge mai departe. Aici vorbim despre normele metodologice de aplicare a Legii 360/2023. În momentul când avem deja normele publicate în Monitorul Oficial suntem în măsura să semnam contractul subsecvent cu firma care realizează softul privind calculul pensiilor pe noua formula de calcul prevazuta în noua lege a pensiilor. 

Pensii 2024. Milioane de pensionari primesc banii pe card azi sau mâine. Şeful casei de Pensii: „Facem viramentul”

În paralel colegii lucrează să finalizeze acest proces de evaluare. După aceea, colegii de la firma care asigura mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii vor realiza acest soft astfel încât, așa cum ne propunem cu toții, în luna septembrie toți pensionarii, aproximativ 5 milioane de pensionari să primească deja pensiile recalculate după noua formula de calcul prevazuta în legea 360/2023″, a spus preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Pensii 2024. Creșteri mari pentru unii pensionari, nicio pensie nu scade

Cât despre majorarea netă a pensiilor, președintele Casei de Pensii a precizat că se vor aplica creșteri spectaculoase pentru anumite categorii de pensionari. Vorbim aici de persoanele care au cotizat cel puțin 25 de ani și care obțin pensii în zona indemnizației sociale minime. Astfel, persoanele care au lucrat pe salariul minim pe economie și care au contribuit la CASS minim 25 de ani vor beneficia de majorări între 20 și 90%.

„Vor creşte în special pensiile mici care unele din ele sunt chiar în zona indemnizației sociale minime prevazute de Ordonanța 6/2009 unde au o contributivitate superioara celor 25 de ani care reprezinta stagiul mediu de cotizare de-a lungul ultimei legislații in domeniul pensiilor. Din simulările pe care le-am avut, vor fi creșteri spectaculoase de 70%, 80%, chiar 90% pentru cei care au realizat acele stagii superioare si au avut contribuții mici la sistem, adică au lucrat pe salariul minim pe economie”, a mai spus preşedintele Casei de Pensii.

Pensii 2024. Care este noua formulă de calcul a pensiei prezentată de șeful Casei de Pensii!

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat că există schimbări majore în formularea calculului pensiilor în România.

Potrivit noii legi, unele pensii pot crește cu până la 90%, oferind astfel un sprijin financiar semnificativ pentru pensionari. Baciu a prezentat un exemplu concret, în care o femeie care a lucrat la o țesătorie timp de 40 de ani va primi o creștere de aproximativ 1.000 de lei în plus la pensie.

Bilete tratament 2024. „Primul venit, primul servit” în prima serie. Cât costă un sejur cu soţia prin Casa de Pensii în acest an

Pentru a exemplifica modul de calcul, Baciu a evidențiat numărul de puncte acumulate de această femeie de-a lungul vieții active. Având în vedere formula de calcul introdusă prin Legea 360/2023, care presupune înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință, pensia acestei persoane va crește cu 35,35%, ajungând la suma de 3.534 de lei.

Cu toate acestea, există și o parte a populației care nu va beneficia de majorări în pensii începând din septembrie. Analiza către anumiți cetățeni români va contribui la creșterea inechităților, iar unii pensionari ar putea înregistra pierderi financiare, în funcție de anul nașterii și cel al pensionării.

Printre categoriile de persoane afectate se numără cei născuți între octombrie-decembrie 1958, care s-au pensionat între ianuarie-martie 2020 și vor suferi o reducere de 11%. De asemenea, persoanele născute între ianuarie-martie 1959, pensionate între mai-iulie 2020, vor avea o scădere de 11%, iar cei născuți între ianuarie-martie 1960, pensionați între septembrie-noiembrie 2021, vor înregistra o diminuare de 10%.

Cu toate acestea, autoritățile au subliniat că în cazul în care recalcularea pensiei ar duce la o sumă mai mică decât pensia actuală, beneficiarul va continua să primească pensia la nivelul anterior.

Astfel, schimbările aduse de noua formulă de calcul a pensiilor pot aduce beneficii semnificative pentru anumiți pensionari, în timp ce alții pot fi afectați negativ. Este important ca autoritățile să fie transparente în privința acestor modificări și să ofere sprijin și informații adecvate pentru a asigura o tranziție lină în noul sistem de calcul al pensiilor.

Recalcularea tutror pensiilor are loc la 1 septembrie 2024. Potricit autorităților, anul acesta pensionarii primesc majorări de pensie, în medie, de 40%.

Una dintre creșteri a avut loc la 1 ianuarie, cu 13,8%.  Însă nu toți pensionarii vor primi bani în plus. Se estimează că două milioane de pensionari nu vor avea mai mulți bani după recalculare. Unele dintre acestea vor scădea dar guvernanții au promis că vor rămâne la nivelul celor aflate în paltă. Principalul motiv pentru care multe pensii nu vor crește îl constituie faptul că pensionarii au 25 de ani de muncă sau sub această cifră.

 

Una din cele mai „avantajate” categorii de pensionari sunt profesorii care au avut toți banii pe cartea de muncă și care au avut un stagiu lung de cotizare.

Dacă au intrat în sistem la 22-23 de ani ei pot să fi au muncit chiar și 45 de ani. Ei adună astfel multe puncte de stabilitate (vezi formula de clacula la final)

Pensii 2024. Cine sunt pensionarii care pot primi 8.000 lei pensie la recalculare

Șeful Casei de Pensii a și prezentat cazul unui profesor care va primi peste 8.000 lei pensie. Profesorii sunt avantajați dacă stau peste 40 de ani la catedră deoarece primesc puncte bonus consistente.

Un profesor, cu stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni și 22 de zile, cu 91 de puncte realizate: pensia a ajuns la 7.471 de lei/lună la 1 ianuarie 2024, iar de la 1 septembrie va ajunge la 8.216 lei/lună. Noua pensie va fi mai mare cu 25,18% decât cea actuală.

EXCLUSIV Ministrul Muncii asigură că există bani în buget pentru creşterile pensiilor: „Cum s-au găsit sute de milioane de euro pentru vaccinuri aruncate la coş, trebuie să găsim şi bani pentru pensii. E o chestiune de priorităţi”

Aceste puncte bonus acordate sunt foarte importante, sunt substanțiale și cresc foarte mult pensia. Newsweek a realizat o simulare pentru alți profesori care au avut o activtate de 44 de ani ca în exemplul de mai sus pe 2 salarii medii brute diferite.

Cum se realizează punctajul anual
Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (este 6.789 lei) din anul respectiv, spune legea.

În cazul unui profesor care a muncit pe un salariu mediu net de 4.500 de lei, el a avut un salariu brut de 8.000 lei brut. El a realizat un punctaj anual de 1,2 puncte.

Pensii 2024. Dacă a muncit 45 de ani el va avea următoarele puncte de stabilitate: 5X0,5 + 5 X 0,75 + 10X1 = 16,5 puncte. La acestea se aduagă opunctel de contributivitate: 45 X1,2 = 54.

la acestea se mai adaugă minim 1 punct (armata, facultatea)

În total va avea 1 + 54 + 16,5 = 71,5 X 81 = 5.800 de lei pensie de la 1 septembrie.

În cazul unui alt profesor care a muncit pe un salariu mediu net de 5.000 de lei, el a avut un salariu brut de 8.800 lei brut. El a realizat un punctaj anual de 1,3 puncte.

Dacă a muncit 45 de ani el va avea următoarele puncte de stabilitate: 5X0,5 + 5 X 0,75 + 10X1 = 16,5 puncte. La acestea se aduagă opunctel de contributivitate: 45 X1,3 = 58,5.

În total va avea 1 + 58,5 + 16,5 = 76 X 81 = 6.200 de lei pensie de la 1 septembrie.

Nu am luat în considerare gradele, eventualele sporuri, sumele plătite pentru diverse activități

Cum se acordă aceste puncte de stabilitate:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

– 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.

– 1,25 puncte/an pentru 40-45 de ani.

Cum profesorii stau mai mult la catedră, ei primesc punctele de stabilitate de mai sus, care sunt în cazul unui profesor cu 44 de ani vechime 16 puncte. Aceste puncte se înmulțesc cu 81 valoarea punctului de referință și rezultă un bonus de aproape 1.300 lei.

Citește și: Cum pot obține 1.000 lei în plus la pensie milioane de români? Ce condiție trebuie să îndeplinească?

Aceste puncte de fidelitate (de stabilitate în lege) fac diferența, a spus și Daniel Baciu, la Antena 3.

Formula pentru calcularea pensiilor: VPR x Numărul total de puncte

VPR este valoarea punctului de referință, de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor.

Număr total de puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Citește și: Când s-au născut pensionarii care vor avea pensie mai mică la recalculare? Două exemple concrete

Ce înseamnă fiecare:

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate : Calculul se face pe baza salariul mediu brut.

Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani.

Pensii 2024. Cum se dau punctele de stabilitate

0,5 puncte / an pentru fiecare an de muncă între 25 și 30 de ani munciți

0,75 puncte / an pentru fiecare an de muncă între 30 și 35 de ani munciți

0,5 puncte / an pentru fiecare an de muncă peste 35 ani munciți.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Planta care te scapă de mirosurile neplăcute din bucătărie. Ajută la creșterea calității aerului din încăpere și are un aspect plăcut
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Averea lui Victor Ponta. Cât primește Daciana după divorț
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
O turistă coreeană a vizitat cel mai izolat sat din România, unde singura cale de acces e o scară din lemn. A rămas uimită când a văzut cum trăiesc oamenii aici
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Protest spontan în Senat împotriva tăierilor de posturi anunțate de Ilie Bolojan
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!