Pensii 2024. Creşte vârsta de pensionare şi se schimbă formula de calcul

Pentru a afla când te poți pensiona, trebuie să accesezi site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), să vă completezi data naşterii şi sexul, apoi afli data pensionării.
Filip Stan
11 oct. 2023, 09:01
Pensii 2024. Creşte vârsta de pensionare şi se schimbă formula de calcul

Pensii 2024. În prezent vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani și 9 luni pentru femei. Legislația în vigoare prevede creșterea treptată a vârstei de pensionare la femei la 63 de ani până în 2030, iar în PNRR este menționată egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani. Există anumite categorii de salariați care se pot pensiona de la vârste mult mai mici, precum magistrații, militarii și polițiștii.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a discutat cu comisarul european responsabil de portofoliu pentru Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, despre reforma sistemului de asistenţă socială din România, dar şi despre alte subiecte legate de Inspecţia Socială sau drepturile persoanelor cu handicap.

Simona Bucura-Oprescu a participat, la Luxemburg, la reuniunea EPSCO (Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs / Consiliul de Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului), secţiunea dedicată miniştrilor muncii, ocupării şi politicilor sociale. Ministrul român al Muncii a avut intervenţii privind tranziţia digitală în domeniul muncii – şi nu numai – în România, sistemul de ocupare a forţei de muncă, implicaţiile pandemiei COVID-19 asupra sistemului de asistenţă socială din ţara noastră, consecinţele inflaţioniste ale războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei şi tranziţia verde, conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a ministerului.

În marja reuniunii, ministrul Muncii a avut o întrevedere cu Nicolas Schmit, fiind abordate teme precum reforma sistemului de asistenţă socială din România, găsirea de soluţii de finanţare pentru creşterea capacităţii de lucru (prin dotări şi cursuri de formare) a Inspecţiei Sociale, dar şi a inspectorilor de muncă, precum şi cu privire la măsuri de stimulare a îmbătrânirii active şi cu privire la protecţia drepturilor persoanelor cu handicap.

Pensii 2023. Modelul Franţa se extinde, scandal uriaş. Vârsta de pensionare creşte la 67 de ani!

„Am elaborat deja un pachet de legi în domeniul asistenţei sociale care să îmbunătăţească radical situaţia beneficiarilor din centrele de îngrijire şi a serviciilor oferite. De asemenea, vor fi elaborate un Registru al beneficiarilor de servicii sociale şi un Registru al furnizorilor de servicii sociale, iar licenţierea şi acreditarea se vor face în condiţii mult mai stricte şi doar în urma verificărilor din teren. În egală măsură suntem preocupaţi să găsim soluţii pentru piaţa muncii, fiind conştienţi că lipsa forţei calificate de muncă reprezintă cea mai mare provocare a angajatorilor în momentul de faţă, inclusiv în contextul digitalizării accelerate. ANOFM va trebui să aibă un rol activ din acest punct de vedere. Nu în ultimul rând, sprijinirea producătorilor autohtoni, aşa cum sunt cei din domeniul automotive, de exemplu, este o altă temă pe care am discutat-o cu comisarul Nicolas Schmit”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

În marja EPSCO, ministrul Simona Bucura-Oprescu a avut întâlniri bilaterale cu miniştrii muncii şi protecţiei sociale din Italia, Germania, Olanda, Grecia şi Ungaria. Discuţiile s-au axat pe teme de interes precum respectarea drepturilor românilor care lucrează în alte state membre, pensiile comunitare, condiţiile de muncă, alocaţia de stat pentru copii.

Potrivit MMSS, cele mai importante teme dezbătute în cadrul reuniunii au vizat impactul noilor tehnologii asupra forţei de muncă, miza fiind o tranziţie digitală justă, protecţia socială pentru persoanele care desfăşoară o activitate independentă, consolidarea sistemelor europene de protecţie socială, drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi migraţia.

Pensii 2024: Cu cât cresc pensiile românilor după noua formulă: Majorări și de 30%

În anul 2024, pensiile românilor suferă ajustări semnificative, influenţate de legea sub care s-au pensionat şi de data naşterii, ceea ce poate duce la majorări de până la 30%.

CCR, motivare halucinantă pentru respingerea legii prin care s-ar elimina pensiile speciale: „Spectrul remodelării elementelor definitorii ale dreptului la pensie deja exercitat pune sub semnul îndoielii încrederea cetăţeanului în stat”

Conform datelor prezentate de Casa de Pensii, un segment notabil al populaţiei care va beneficia de o majorare a pensiei de aproximativ 30% este reprezentat de cei născuţi între aprilie 1945 şi septembrie 1946, care s-au pensionat între septembrie 2008 şi iulie 2010.

De asemenea, un procentaj similar de creştere a pensiei, în jurul valorii de 30%, va fi aplicat şi românilor născuţi între mai şi septembrie 1948, care s-au pensionat în perioada octombrie 2012 – martie 2013.

Pentru cei născuţi între iulie 1947 şi aprilie 1948, care au ieşit la pensie în intervalul septembrie 2011 – septembrie 2012, se preconizează o creştere a pensiei la jumătate, de aproximativ 15%.

Aceste ajustări ţin cont de stagiul de cotizare şi vârsta asiguratului la momentul ieşirii la pensie. Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii, a furnizat detalii cu privire la recalcularea şi indexarea pensiilor. El a subliniat că se aşteaptă ca ambele procese să fie finalizate până la anul viitor, conform prevederilor legale.

„Recalcularea pensiilor va fi utilizată pentru ajustarea acestora pe baza noii formule de calcul prevăzute de lege. Acest proces este precedat de evaluarea tuturor dosarelor în plată, care se desfăşoară în prezent în casele teritoriale de pensii. Suntem în stadiul final al acestui proces, cu 90% din dosare evaluate. Ne aşteptăm să finalizăm această etapă dificilă în perioada următoare.

Fiecare dosar este supus verificării, digitalizării şi introdus într-un sistem informatic de ultimă generaţie. După finalizarea acestei etape, vom proceda la recalcularea pensiilor conform noii formule prevăzute în noua lege a pensiilor.

Este esenţial să încheiem acest proces până în 2023, pentru a putea implementa noua lege a pensiilor. Procesul de digitalizare şi evaluare trebuie să fie finalizat în acest an”, a declarat Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii.

Pensii 2024. Cum afli vârsta de pensionare

Pentru a afla când te poți pensiona, trebuie să accesezi site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), să vă completezi data naşterii şi sexul, apoi afli data pensionării, scrie Antena 3.

Românii care n-au acumulat suficientă vechime în muncă, pentru un venit decent la bătrânețe, o pot face dacă vor scoate bani din buzunar. Se pot cumpăra până la ;ase ani de vechime, anteriori lunii încheierii contractului de asigurare

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă, dar necesită eforturi diplomatice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina