Pensii 2024. Culmea inechităţii, de ce 2 pensionari care au muncit 35 ani, pe același salariu, iau pensii cu 700 lei diferență

Explicația constă în faptul că pensionarii s-au născut în ani diferiți și au indici de corecție diferiți. Care este formula după care se calculează toate pensiile din septembrie.
Filip Stan
08 apr. 2024, 20:22
Pensii 2024. Culmea inechităţii, de ce 2 pensionari care au muncit 35 ani, pe același salariu, iau pensii cu 700 lei diferență

Pensii 2024. Daniel Baciu, președintele CNPP, a explicat care este noua formulă de calcul a pensiilor și cum se aplică aceasta pentru a se elimina inechităţile cauzate de un lanţ de legi difeite de-a lungul timpului. Una dintre nedreptățile din actuala lege a pensiilor spune că doi colegi de serviciu care au muncit pe același salariu (având același punctaj) și același număr de ani pot ieși la pensie cu sume diferite de bani.

Chiar şi în noua lege a pensiilor, există diferențe între indicii de corecție de la un an la celălalt. Înainte 2011 nu exista indice de corecție. După acest an, indicele de corecție a variat.

Pensii 2024. Anunţul care dă fiori pensionarilor: 1,5 milioane de români nu vor ieşi pe plus după recalcularea din septembrie

Cei mai mici indici de corecție au fost în anii 2014 și 2015 – 1,07, apoi 2016 când indicele a fost 1,09 și în 2011 – 1,12. Între 2020 și 2024 indicele de corecție a fost foarte mare de 1,41.

Pensionarii care au ieșit la pensie în ultimii ani primesc, azi, o pensie mai mare decât cei care au muncit înainte de 2020 pe același salariu și aceeași număr de ani.

În acest context, cineva a dat exemplul a 3 colegi care au muncit pe aceeași bani (cu același punctaj), timp de 35 de ani dar au ieșit la pensie în ani diferiți. Ei vor lua pensii diferite doar pentru că în anii în care s-au pensionat exista un indice de corecție diferit:

Primul coleg s-a pensionat în 2015, cu un indice 1,07, al doilea coleg în 2018, când indicele de corecție era 1,15 și al treilea în 2024, la un indice de 1,41.

Pensiile primite sunt:

  • Pensionar 1 cu indice de corecție 1,07 va avea o pensie de 2.175 lei.
  • Pensionar 2 cu indice de corecție 1,15 va avea o pensie de 2.337 lei.
  • Pensionar 3 cu indice de corecție 1,41 va avea o pensie de 2.866 lei.

Între pensionarul 3 și pensionarul 1 există o diferență de pensie de 700 de lei, deși au muncit același număr de ani 35 pe același salariu. Diferența o face indicele de corecție.

De la 1 septembrie, cei 3 pensionari vor avea aceeași pensie îndreptându-se, astfel, o nedreptate. Cât de mare va fi pensia celor 3? Asta depinde de punctajul obținut și de punctele bonus obținute. În cazul lor, ei au, după 35 de ani de muncă, următoarele puncte bonus:

5 X 0,5 + 5X0,75 + 1 = 7,25 puncte de stabilitate care se adaugă la punstajul obținut pe baza contribuției. Punctele se înmulțesc cu valoarea punctului de referință de 81 de lei și rezultă pensia finală.

Evident că pensionarul cu indicele mare de corecție va primi mai puțini bani la recalulcare decât cel care a avut un indice de cortecție mai mic.

Când pot depune românii dosarele de pensionare la termen în 2024. Ce acte sunt necesare şi care este procedura

Pensii 2024. Formula de calcul la recalculare

Pensia = VPR (81 de lei) x Numărul total de puncte.

Puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate:armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate se obțin pe baza contribuției

Punctele de stabilitate:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv

1 punct pentru anii munciți peste 35 ani

Cu cât vor creşte pensiile mici ale românilor. Simona Bucura-Oprescu, anunţ pentru 1,2 milioane de pensionari

Cu cât vor creşte pensiile românilor. Potrivit noilor reglementări, pensiile vor fi majorate cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024, urmând să fie recalibrate în septembrie. Acest lucru va duce la stabilirea unui punct de pensie de 2.032 lei. De asemenea, noua lege prevede o serie de modificări semnificative, inclusiv egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani și stabilirea unui stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă.

Un aspect important al noii legi este introducerea unei formule noi de calcul pentru determinarea pensiei, bazată pe valoarea punctului de referință și numărul total de puncte acumulate de către asigurat. Această formulă are în vedere punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele perioadelor asimilate și necontributive.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat că, conform noilor prevederi, toate veniturile contributive vor fi luate în calcul, iar munca și educația vor fi recompensate corespunzător. Astfel, cei care au muncit mai mult de 25 de ani vor beneficia de puncte de stabilitate, asigurându-și astfel o pensie mai consistentă. Noua lege are ca principal obiectiv asigurarea unei distribuții echitabile a pensiilor pentru muncă și contribuții egale.

Citeşte şi: Vestea momentului pentru românii care au card de sănătate. Schimbările majore care aduc beneficii semnificative asiguraţilor

„În indemnizația minimă socială sunt peste 1,2 de milioane de români. În această zonă avem atât români care au lucrat stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar și români care au lucrat poate 35 de ani sau peste 35 de ani pe salariul minim pe economie sau români care au intrat în această zonă a indemnizației minime sociale din cauza unui accident de muncă și au în acest moment o pensie de invaliditate.  În cazul acestor români, cei care au avut peste 35 de ani de muncă cu venitul minim pe economie, vor avea o creștere semnificativă a pensiilor.

Simulările pe care le-au făcut cei de la Casa Națională de Pensii indicau că având ca referențial venitul, indemnizaţia minimă socială din 2023, cu cât va primi pensionarul în septembrie 2024, vom avea și creșteri de 80% ale acestor venituri. În bani, înseamnă mai puțin de 1.000 lei. Acele simulări indicau o diferență de la 1125 de lei la 1.960 lei aproximativ. Important este ca fiecare pensionar să știe că absolut toate veniturile contributive vor fi luate în calcul după noua lege, că răsplătim munca și educația, și că dacă ai muncit mai mult de 25 de ani vei beneficia de puncte de stabilitate.

În noua lege a pensiilor, principalul obiectiv pe care l-am avut, iar specialiștii noștri spun că am și reușit, este acela că pentru muncă și contribuții egale vei primi aceeași pensie”, a spus ministra muncii la Antena 3.

Formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

  • VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani. Exemplu: între 25 și 30 de ani se acordă 2,5 puncte;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani. Exemplu: între 30 și 35 de ani se acordă 3,75 puncte;
  • 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Orașele din România unde prețurile apartamentelor s-au scumpit cel mai mult. Care este situația în Capitală
Capital.ro
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Playtech.ro
Fiica lui Yosif Mohaci, apariție de SENZAȚIE! Nicole arată ca o păpușă, i-a cucerit pe toți
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Metanierul Yakov Gakkel: Spărgătorul de gheață care menține dependența Europei de gazul rusesc
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?