Pensii 2024. Cum ajută copiii mamele să aibă grijă mai devreme de nepoţi. Creşte vârsta de pensionare şi se schimbă radical formula de calcul

Româncele care au cel puțin un copil ar putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare. Propunerea apare în noua lege a pensiilor, aflată în lucru la Ministerul Muncii.
Filip Stan
29 oct. 2023, 01:32
Pensii 2024. Cum ajută copiii mamele să aibă grijă mai devreme de nepoţi. Creşte vârsta de pensionare şi se schimbă radical formula de calcul

Pensii 2024. Anul viitor, pensiile românilor ar trebui să sufere ajustări semnificative, influenţate de legea sub care s-au pensionat şi de data naşterii, ceea ce poate duce la majorări de până la 30%.

Autoritățile vor să introducă o nouă formulă de calcul, bazată pe vechime și pe valoarea contribuției la sistemul de pensii. Astfel, spun oficialii, vor fi eliminate inechitățile din acest moment.

Conform datelor analizate, un segment notabil al populaţiei care va beneficia de o majorare a pensiei de aproximativ 30% este reprezentat de cei născuţi între aprilie 1945 şi septembrie 1946, care s-au pensionat între septembrie 2008 şi iulie 2010.

În plus, bărbaților le crește pensia mai mult pe această lege, pentru că ei au avut, prin această formulă de determinare a punctajului mediu de calcul, stagiul complet de cotizare care a plecat de la 30 de ani. Există însă şi reversul medaliei.

Pensii 2024. Cine ar putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare şi ce condiții trebuie să îndeplinească

La Ministerul Muncii au fost în lucru trei variante pentru noua lege a pensiilor. Potrivit unor surse, autoritățile vor să implementeze varianta agreată și de Comisia Europeană.

Aceasta prevede o formulă de calcul bazată pe vechime și pe sumele cu care fiecare român a contribuit sau va contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat, transformate în număr de puncte.

Astfel, cu cât un angajat va lucra mai mult, cu atât va avea la final de carieră un număr mai mare de puncte cumulate.

Pensii 2024. Guvernul vrea să munceşti până la moarte! Ce bonus primesc românii care au vechime mai mare de 25 de ani

În acest fel, pensia va fi egală cu numărul total de puncte al fiecărui viitor pensionar înmulțit cu valoarea punctului de referință, care este acum de 71 de lei.

Practic, un pensionar cu un punctaj de 100 de puncte, cumulate de-a lungul anilor de cotizare, va avea avea o pensie de 7.100 de lei.

Pensii 2024. Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care este în prezent de 1.785 de lei împărțit la stagiul de cotizare de 25 de ani.

Punctul de referință se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se va adaugă jumătate din câștigul salarial mediu brut, adică o valoare exprimată în procente și calculată anual de Institutul Național de Statistică.

O astfel de formulă apare în legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, lege care nu a fost niciodată aplicată. Dacă autoritățile vor menține această formulă de calcul vor fi eliminate inechitățile din sistem.

Practic, situațiile din prezent în care o femeie și un bărbat care au lucrat 35 de ani în același birou și au avut aceeași funcție au pensii diferite.

Asta pentru că punctajul bărbatului a fost împărțit la 35, iar al femeii la 25. Potrivit viitoarei legi, pensiile urmează să fie egale și să nu mai existe diferențe. În acest caz, pensia bărbatului va crește.

La fel ar urma să se întâmple și cu pensiile celor care au prestat aceeași muncă, dar s-au pensionat în ani diferiți.

Pensii 2024. Practic, pensia unui magazioner ieșit la pensie în 2000 va fi egală cu cea a unui magazioner pensionat în 2010 sau cu a celui ieșit în 2015. Acum ele se calculează după formule diferite.

Cât despre pensia anticipată, autoritățile vor reguli mai stricte ca până acum, însă nu au decis o variantă finală. Iau în calcul însă, să acorde bonusuri în calculul pensiei pentru cei care muncesc mai mult de 25 de ani.

Modificări vor apărea în cazul pensionării femeilor care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani. Practic, vârsta de pensionare se reduce cu șase luni în funcție de numărul copiilor.

Potrivit proiectului, o mamă care are un copil poate primi o reduce de șase luni , cea cu doi copii un an, în timp ce femeile cu șase copii primesc o reducere a vârstei cu 3 ani.

Se mențin același criterii esențiale pentru ieșirea la pensie, îndeplinirea vârstei minime de pensionare și stagiul de cotizare.

Pensii 2024. Premierul Marcel Ciolacu: La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5%, indicele de inflaţie, ăsta este un lucru clar

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, la Craiova, că de la 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5% indicele de inflaţie, iar inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor.

”Avem legea cu inflaţia. Anul trecut s-a făcut o excepţie, pentru că, dacă s-ar fi pus inflaţia, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult şi am avut cea mai mare inflaţie 14,5 media şi a fost acea discuţie. Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este inflaţie medie de 13,5. De la 1 ianuarie toată lumea primeşte la fel. Inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor e cu totul altceva”, a spus premierul, întrebat dacă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie anul viitor.

”La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5, indicele de inflaţie, ăsta este un lucru clar”, a mai spus premierul.  ”Eu îmi doresc şi aşa am convenit şi cu Comisia ca legea să fie promulgate la 1 ianuarie pe urmă ministerul să aibă câteva luni ca să o poată pregăti să o pună în aplicare”, a mai arătat Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, la Craiova, că în ceea ce priveşte legea pensiilor au intrat într-o procedură mai alertă, el precizând că deşi este în cererea de plată nr 4 deci nu era o prioritate în acest moment, ar vrea să fie pusă în aplicare încă de anul viitor. Premierul a mai anunţat că săptămâna aceasta o să ajungă la Bruxelles pentru o discuţie la Comisia Europeană.

Pensii 2024, o nouă formulă de calcul. Câți ani trebuie să muncești pentru o pensie de 2.400 de lei pe lună

Premierul a fost întrebat la Craiova despre legea pensiilor, Marcel Ciolacu afirmând că procedurile sunt clare, iar Ministerul Muncii are un contract cu Banca Mondială, convenit de către Comisie. ”Vin anumite rapoarte, noi spunem cum dorim noi şi cum se adaptează României, se refac rapoartele. În ceea ce priveşte legea pensiilor am intrat într-o procedură mai alertă, pentru că nu e prima oară când spun, aş dori să le cuplăm, ea este în cererea de plată nr 4 deci nu era o prioritate în acest moment, dar eu aş vrea să fie pusă în aplicare încă de anul viitor”, a spus Ciolacu, arătând că, chiar dcă e gata legea pe 1 ianuarie şi este promulgată, ea nu poate fi aplicată pentru că e un întreg sistem de pus în aplicare. El a precizat că deja se fac nişte simulări pe softuri în minister pe legea pensiilor. ”Vă spun fără nicio reţinere, am intrat într-o dinamică şi eu cred că avem capacitatea, ca un guvern al României să fie eficient. nu am ascuns nimic nimănui, nici presei. E normal că am trimis un draft la Comisie, este normal ca Comisia să ne dea feedback. O să începem din nou negocierile, cred că săptămâna aceasta o să ajung şi eu la Bruxelles, o să am o discuţie şi la Comisie. (..) Chiar mă bucur că reuşim totuşi să decuplăm din legea salarizării, legea pensiilor şi reforma fiscală. N-a fost trecută nici de PSD, nici de Ciolacu. Ştiţi foarte bine că acel PNRR a fost ţinut la secret, am aflat mai în detaliu acum de când sunt premier. Cu adevărat, cerinţele la un prim-ministru social-democrat de la ciuma roşie sunt urgente şi rapide, chiar după o lună sau două. Nu mă deranjează, vom face faţă”, a mai spus Ciolacu.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Casa Poporului. Secretul bine păzit al soților Ceaușescu: “Au fost încastrate în pereți”
Capital.ro
Se reduce valabilitatea permisului de conducere. Lege nouă pentru șoferii pensionari
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
SIE face angajări. Cum arată testul pentru concurs
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoc în România. Marea dezvăluire despre Călin Georgescu și Biserica Ortodoxă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns