Pensii 2024. Daniel Baciu anunţă ce se întâmplă cu cererile de revizuire depuse de pensionarii nemulţumiţi. Când începe noua recalculare

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii spune că sunt un număr de 62.600 de cereri fie prin audienţă, fie prin cale electronică din partea pensionarilor. Din acestea, 2.853 de decizii vor fi recalculate imediat.
Filip Stan
04 sept. 2024, 16:51
Pensii 2024. Daniel Baciu anunţă ce se întâmplă cu cererile de revizuire depuse de pensionarii nemulţumiţi. Când începe noua recalculare

Pensii 2024. Mii de pensionari din România au avut un șoc când au primit deciziile de recalculare. Speriați că li se vor lua banii care li se cuveneau sau că nu vor primi nici măcar un leu în plus, au mers la sediile CNPP și au depus contestații. În actul pe care l-au primit de la poștași scria clar că au acest drept de a contesta, în termen de 45 de zile.

Conform datelor transmise de director, CNPP a primit nu mai puțin de 62.600 de cereri de clarificare, de revizuire și de recalculare. Dintre ele, doar 2.863 au fost analizate și vor fi recalculate. Ceilalți trebuie să mai aștepte sau nu vor primi nimic în plus. Pe de altă parte, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dat asigurări că nu vor avea un venit și mai mic.

„Avem un număr de 62.600 de cereri pe care le-am avut fie prin audienţă, fie prin cale electronică, pe care le-am primit în această perioadă din partea pensionarilor. Din aceste 62.600 avem un număr de 2.853 de decizii de recalculare pe care colegii mei le-au analizat, urmează a fi revizuite în cel mai scurt timp posibil. Este un procent de 0,062 la nivel naţional din numărul total de decizii de recalculare care au fost trimise către toţi pensionarii din sistemul public. Este un procent foarte mic, în perioada imediat următoare aceste decizii vor fi revizuite”, a spus Daniel Baciu, într-o conferință de presă.

În aceeași conferință, Daniel Baciu a precizat că sunt peste 170.000 de pensionari la care nu au ajuns deciziile de recalculare. Situația nu este deloc conform planului, din moment ce până la data de 1 septembrie, autoritățile dădeau
„Mai avem şi nişte situaţii obiective la nivelul fiecărei case teritoriale de pensii cu privire la faptul că este vorba de 170.000 de decizii la nivel naţional care încă nu au fost distribuite. Nu au fost efectiv trimise de către colegii mei de la casele de pensii spre Poştă, pentru că din start le-am oprit, întrucât avem situaţii în care aceşti pensionari au intrat în sistem în luna august. Ei trebuiau să primească întâi o decizie de pensie, conform Legii 263, şi ulterior vor trebui să primească o decizie de recalculare, conform Legii 360 pe 2023”, a explicat Baciu.

Pensii 2024. Daniel Baciu anunţă că începe „mica recalculare” din oficiu. Ce acte se iau în calcul

Pensii 2024. „Este o falsă problemă, pentru că majoritatea acestor adevenințe se află deja la dosarele de pensii. Și dacă doriți, vreți să vă arăt că am luat acum, cu o oră înainte, niște dosare de aici, de la sectorul 5, unde aceste adevenințe sunt la dosare. Noi deja le-am și identificat, odată cu procesul de evaluare.

EXCLUSIV Pensii 2024. Daniel Baciu anunţă o nouă majorare a pensiilor mici: „Este în procedură accelerată în Parlament”

Am identificat toate aceste dosare la nivel național, iar începând din această lună, noi vom face deja recalcularea din oficiu acestor dosare, unde avem aceste adevenințe în dosar, pentru că oamenii, când au depus dosarul de pensii, și-au depus absolut toate adevenințele, indiferent că erau cu sporuri permanente sau cu sporuri nepermanente. Legislația până la 31 de august nu ne-au permis să le luăm în calcul, dar începând de luna septembrie, legislația permite”, a spus Daniel Baciu.

Pensii 2024.  Preşedinte Casei Naţionale de Pensii: Avem un număr de 62.600 de cereri fie prin audienţă, fie prin cale electronică din partea pensionarilor/ Din acestea, 2.853 de decizii vor fi recalculate/ 170.000 de decizii la nivel naţional nu au fost distribuite

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a afirmat că au fost primite 62.600 de cereri din partea pensionarilor, care fie au solicitat clarificări, fie au cerut revizuirea sau recalcularea pensiilor. Dintre acestea, 2.853 de decizii au fost analizate şi vor fi recalculate. El a menţionat că, la nivel naţional, 170.000 de decizii nu au fost încă distribuite.

”Avem la nivel naţional 49.000 de audienţe acordate de către conducerea caselor teritoriale de pensii pentru clarificări asupra deciziilor de recalculare. Pe lângă aceste audienţe, mai avem cereri de revizuire sau cereri de recalculare transmise în format letric, cât şi în format electronic la casele teritoriale de pensie, în număr de 13.600. Deci avem un număr de 62.600 de cereri pe care le-am avut fie prin audienţă, fie prin cale electronică, pe care le-am primit în această perioadă din partea pensionarilor. Din aceste 62.600 avem un număr de 2.853 de decizii de recalculare pe care colegii mei le-au analizat, urmează a fi revizuite în cel mai scurt timp posibil. Este un procent de 0,062 la nivel naţional din numărul total de decizii de recalculare care au fost trimise către toţi pensionarii din sistemul public. Este un procent foarte mic, în perioada imediat următoare aceste decizii vor fi revizuite”, a declarat Daniel Baciu, marţi, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că acestea vor fi revizuite în urma unor erori materiale făcute la recalculare în mai multe judeţe.

De asemenea, Daniel Baciu a transmis că 170.000 de decizii nu au fost încă distribuite.

Cine sunt românii care vor rămâne cu sute de lei în plus după mărirea pragului de impozitare a pensiilor. Ce se întâmplă din octombrie

”Mai avem şi nişte situaţii obiective la nivelul fiecărei case teritoriale de pensii cu privire la faptul că este vorba de 170.000 de decizii, la nivel naţional, care încă nu au fost distribuite şi nu au trimise de către colegii mei de la casele de pensii spre Poştă. Din start noi aceste decizii le-am oprit pentru că avem situaţii în care fie că aceşti pensionari au intrat în sistem în luna august, trebuiau să primească întâi o decizie de pensie, conform legii 263 şi ulterior trebuiau să primească o decizie de recalculare, conform legii 360/2023. Avem cerere de recalculare, câteva mii de cereri de recalculare pe fiecare an, unde pensionarii lucrează, fie că lucrează după pensionare, fie că îşi adăugă diverse sporuri cu caracter permanent de data aceasta, care sunt prevăzute de legea 263/2010.

Acestea cereri trebuie întâi soluţionate, conform vechii legislaţii care a fost în vigoare până la 31 august şi după ce vor fi soluţionate aducându-se numărul total de puncte de aceste adeverinţe, ulterior va trebui să emitem şi decizii de recalculare conform noii legii. Avem decizii ale Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie, în general în zona mineritului, judeţele Gorj şi Hunedoara, pe care colegii mei trebuie să le pună în aplicare şi asta fac în momentul de faţă”, a afirmat preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.

Pensii 2024. Cum se calculează pensia după noua lege și ce aduce nou

  • Pensie = valoare punct de referință (81 lei) x număr total de puncte
  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive

Cum se acordă punctele de stabilitate

  • 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26 – 30 de vechime, inclusiv
  • 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv
  • 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 etc

Pensionar cu o vechime în muncă de 25 ani

  • Salariu mediu pe durata activității: 2.000 lei net sau 3.550 lei brut
  • Puncte de contributivitate: 25 X 0,52= 13
  • Puncte de stabilitate: 0
  • Pensie acum: 1.281 lei (pensie minimă)
  • Pensie după recalculare: 1.281 lei (pensie minimă)

Pensii 2024. Pensionar cu o vechime în muncă de 35 ani

  • Salariu mediu pe durata activității: 2.000 lei net sau 3.550 lei brut
  • Puncte de contributivitate: 35 X 0,52 = 18,2
  • Puncte de stabilitate: 5 x 0,50 + 5 x 0,75 = 6,25
  • Pensie acum: 1.474 lei
  • Pensie după recalculare: 1.980 lei

Pensionar cu o vechime în muncă de 40 ani

  • Salariu mediu pe durata activității: 2.000 lei net sau 3.550 lei brut
  • Puncte de contributivitate: 40 X 0,52 = 20,8
  • Puncte de stabilitate: 5 x 0,50 + 5 x 0,75 + 5 X 1 = 11,25
  • Pensie acum: 1.660 lei
  • Pensie după recalculare: 2.596 lei

Spynews
Iustina de la Insula iubirii, prima imagine cu fetița ei și a lui Cornel! Postarea cu care și-a înduioșat fanii / FOTO
Bzi.ro
Irina Loghin a ajuns la poliție! „Sunt extrem de supărată și întristată!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă de joi, 5 septembrie 2024, trei produse pe care românii le adoră. Se vor vinde ca pâinea caldă, cel mai ieftin costă 2.49 lei
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia-Cioacă. Mama Elodiei a spus totul după 17 ani: Așa este!
Playtech.ro
CUTREMURĂTOR! Drama prin care a trecut Selina. Detalii șocante din trecutul iubitei lui Victor Slav
DailyBusiness
Avertisment de ultimă oră pentru românii care au zile libere neluate din 2023!
Adevarul
Avram Iancu - anii de umilință ai eroului moților. De ce spunea: „Eu nu-s Iancu, sunt numai umbra lui. Iancu e mort”
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după percheziții. “Câtor studente le-ați zis să se dezbrace?” Sociologul: “Hai, măi, lăsați-mă! “
Spynews
Cele mai frumoase imagini de la botezul fiicei Laurei Cosoi! Ce nu s-a văzut până acum de la marele eveniment | FOTO
Evz.ro
Cea mai mare spaimă a lui Vladimir Putin. Incredibil, nu este războiul
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Angela Similea a împlinit 78 de ani recent, uitată de toată lumea. Cum arată acum
Playsport.ro
ĂSTA e apartamentul INDECENT al lui Țiriac! E cât 10 terenuri de tenis și are pat cât o „garsonieră”, de 16 metri pătrați, tapițat cu piele de elefant
kanald.ro
Cum să îți reglezi geamurile termopan, pentru sezonul rece! Soluția care te va ajuta să plătești mai puțin la căldură
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Anunțul devastator făcut de Adrian Alexandrov: Știe!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Exercițiul militar MOBEX în județele Prahova și Dâmbovița: peste 6.000 de rezerviști testați
MediaFlux
Donald TRUMP RECUNOAȘTE acuzațiile FEDERALE! Ce se întâmplă cu CANDIDATURA sa pentru CASA ALBĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...