Pensii 2024. „Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în ultima perioadă, aș vrea să lămuresc câteva aspecte legate de recalcularea pensiilor.
În primul rând, deciziile de recalculare sunt perfect legale. Există un act normativ care reglementează procedura de emitere și transmitere a acestor decizii, respectiv Ordonanța de Urgență nr 89/2024.
Un al doilea aspect: peste 82% din pensiile românilor vor crește. Niciun pensionar nu va avea pensia mai mică.
Dacă, în urma recalculării, cuantumul pensiei scade, se va păstra cuantumul cel mai avantajos în plată. Tocmai de aceea, cei care beneficiază deja de bonusuri privind raportarea la stagii mai mici de cotizare, ceea ce presupune o pensie mai mare, își vor păstra pensia în plată.
Concret, dragi seniori ai României, această recalculare vine în beneficiul dumneavoastră și presupune o reală majorare a pensiilor. Această lege profund liberală vine să facă dreptate pensionarilor, să răsplătească munca și să rezolve inechitățile sistemului public de pensii.”, a transmis Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, marți, pe pagina de Facebook a PNL.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, face apel către pensionarii care consideră că sunt nedreptăţiţi de deciziile emise în urma recalculării pensiilor să se adreseze caselor teritoriale de pensii pentru verificarea calculelor. Ea a explicat cum pensionarii pot face chiar ei verificarea deciziei de recalculare, folosindu-se de cea mai recentă decizie de pensionare pe care o au şi de datele privind vechimea în muncă.
”Pensionarul este cel care are posibilitatea de a merge la Casa de Pensii care a emis decizia. Şi asta e şi prima mea rugăminte şi invitaţie pentru toţi pensionarii din România: dacă simt nevoia de lămuriri suplimentare de la colegii noştri de la casele teritoriale de pensii să meargă către aceştia pentru a verifica deciziile de recalculare. Noi plecăm de la ideea că şi-au făcut foarte bine treaba colegii noştri de la casele teritoriale de pensii, dar există posibilitatea ca ori din cauza unei introduceri greşite a datelor în procesul de evaluare a dosarelor de pensie sau din alte erori să avem şi situaţii în care pensionarii sunt în situaţia de constata, faţă de deciziile de pensionare pe care le aveau, că, în opinia dânşilor, sunt diferenţe. Şi atunci îi rog să meargă la casele teritoriale de pensii pentru a face verificările necesare, pentru a se lămuri împreună cu colegii noştri”, a afirmat ministrul Muncii, luni seară.
Bucura-Oprescu a explicat că, după ce pensionarii se adresează cu această problemă caselor de pensii din teritoriu, se vor face verificări dacă datele din dosarul pensionarului coincid cu cele din aplicaţia informatică, iar dacă e nevoie de alte verificări vor cere aducerea dosarului din arhivă. După ce se realizează această procedură, casele de pensii pot, fie din oficiu, fie la solicitarea pensionarului, să realizeze o revizuire a deciziei.
”Opinia mea este că deciziile de recalculare sunt în mare măsură emise corect. Pensionarii trebuie să caute în ultima decizie de pensionare (…) să meargă în decizie la punctajul pe care l-a avut, care se regăseşte la litera g) alineatul 1, iar acolo să vadă punctajul. Acel punctaj se menţine în decizia de recalculare, la care se adaugă punctele de stabilitate. Punctele de stabilitate, de asemenea, pot fi cu uşurinţă calculate de fiecare pensionar, cunoscând faptul că pentru stagiile mai lungi de 25 de ani avem 0,5 puncte, pentru stagiile între 30 şi 35 de ani avem 0,75 de puncte şi peste 35 de ani avem un punct, prin urmare, pensioanrul poate face dânsul însuşi o primă verificare a deciziei de recalculare”, a explicat ministrul.
Simona Bucura-Oprescu: Obiectivul principal al reformei este acela ca pensionarii cu aceeaşi perioadă, cu aceleaşi venituri, să aibă aceeaşi pensie, indiferent de momentul când au ieşit la pensie
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, afirmă că obiectivul principal al reformei pensiilor este acela ca pensionarii care au aceeaşi perioadă, cu aceleaşi venituri, să aibă aceeaşi pensie indiferent de momentul când au ieşit la pensie. Ea subliniază că noua lege a pensiilor este una care ”aduce beneficii pentru pensionari”.
”Obiectivul principal al reformei este acela ca, dacă dumneavoastră şi cu mine, dacă fiecare dintre pensionarii care ne urmăresc au muncit la fel şi au contribuit la fel, adică aceeaşi perioadă, cu aceeaşi venituri, să aibă aceeaşi pensie indiferent de momentul când au ieşit la pensie. Acesta este obiectivul principal al reformei, astfel încât toţi pensionarii din sistemul public să beneficieze de dreptate în interiorul sistemului public de pensii, important este că cei mai mulţi vor câştiga şi că nicio pensie nu scade”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, luni seară, la Antena 3.
Ministrul a explicat că sunt situaţii în care, în urma recalculării pensiilor, pensia recalculată ar fi mai mică decât cea aflată în plată în prezent, reamintind că nicio pensie nu scade, ci în astfel de cazuri rămâne valabilă pensia aflată în plată.
”Legea 360 este o lege bună pentru pensionarii din România, aduce beneficii pentru pensionari, aduce echitate pentru pensionari, aduce un mecanism de creştere sustenabilă a pensiilor indiferent de deciziile ad-hoc ale factorilor politici”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.
Întrucât legea este aferentă unui jalon din PNRR, timp de cinci ani prevederile actului normativ nu vor fi modificate.