Pensii 2024: Daniel Baciu explică ce se întâmplă dacă, în urma recalculării, cuantumul pensiei scade

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a făcut, marți, mai multe precizări legate de recalcularea pensiilor, după ce în spațiul public au apărut mai multe informații și controverse privind deciziile de recalculare primite de români.
Filip Stan
20 aug. 2024, 18:26
Pensii 2024: Daniel Baciu explică ce se întâmplă dacă, în urma recalculării, cuantumul pensiei scade
Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, anunţul aşteptat de 5 milioane de români

Pensii 2024. „Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în ultima perioadă, aș vrea să lămuresc câteva aspecte legate de recalcularea pensiilor.

În primul rând, deciziile de recalculare sunt perfect legale. Există un act normativ care reglementează procedura de emitere și transmitere a acestor decizii, respectiv Ordonanța de Urgență nr 89/2024.

Un al doilea aspect: peste 82% din pensiile românilor vor crește. Niciun pensionar nu va avea pensia mai mică.

Pensii 2024, a doua recalculare costă enorm. O adeverinţă de vechime ajunge la 2.700 de lei, fără TVA, acuză BNS

Dacă, în urma recalculării, cuantumul pensiei scade, se va păstra cuantumul cel mai avantajos în plată. Tocmai de aceea, cei care beneficiază deja de bonusuri privind raportarea la stagii mai mici de cotizare, ceea ce presupune o pensie mai mare, își vor păstra pensia în plată.

Concret, dragi seniori ai României, această recalculare vine în beneficiul dumneavoastră și presupune o reală majorare a pensiilor. Această lege profund liberală vine să facă dreptate pensionarilor, să răsplătească munca și să rezolve inechitățile sistemului public de pensii.”, a transmis Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, marți, pe pagina de Facebook a PNL.

 

Pensii 2024. Ministrul Muncii face apel la pensionarii care se consideră nedreptăţiţi să se adreseze caselor de pensii

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, face apel către pensionarii care consideră că sunt nedreptăţiţi de deciziile emise în urma recalculării pensiilor să se adreseze caselor teritoriale de pensii pentru verificarea calculelor. Ea a explicat cum pensionarii pot face chiar ei verificarea deciziei de recalculare, folosindu-se de cea mai recentă decizie de pensionare pe care o au şi de datele privind vechimea în muncă.

”Pensionarul este cel care are posibilitatea de a merge la Casa de Pensii care a emis decizia. Şi asta e şi prima mea rugăminte şi invitaţie pentru toţi pensionarii din România: dacă simt nevoia de lămuriri suplimentare de la colegii noştri de la casele teritoriale de pensii să meargă către aceştia pentru a verifica deciziile de recalculare. Noi plecăm de la ideea că şi-au făcut foarte bine treaba colegii noştri de la casele teritoriale de pensii, dar există posibilitatea ca ori din cauza unei introduceri greşite a datelor în procesul de evaluare a dosarelor de pensie sau din alte erori să avem şi situaţii în care pensionarii sunt în situaţia de constata, faţă de deciziile de pensionare pe care le aveau, că, în opinia dânşilor, sunt diferenţe. Şi atunci îi rog să meargă la casele teritoriale de pensii pentru a face verificările necesare, pentru a se lămuri împreună cu colegii noştri”, a afirmat ministrul Muncii, luni seară.

Bucura-Oprescu a explicat că, după ce pensionarii se adresează cu această problemă caselor de pensii din teritoriu, se vor face verificări dacă datele din dosarul pensionarului coincid cu cele din aplicaţia informatică, iar dacă e nevoie de alte verificări vor cere aducerea dosarului din arhivă. După ce se realizează această procedură, casele de pensii pot, fie din oficiu, fie la solicitarea pensionarului, să realizeze o revizuire a deciziei.

inistrul Muncii face anunţul aşteptat de toţi pensionarii! Peste 82% dintre pensii au crescut după recalculare, creşterea medie va fi în luna septembrie de peste 500 de lei

”Opinia mea este că deciziile de recalculare sunt în mare măsură emise corect. Pensionarii trebuie să caute în ultima decizie de pensionare (…) să meargă în decizie la punctajul pe care l-a avut, care se regăseşte la litera g) alineatul 1, iar acolo să vadă punctajul. Acel punctaj se menţine în decizia de recalculare, la care se adaugă punctele de stabilitate. Punctele de stabilitate, de asemenea, pot fi cu uşurinţă calculate de fiecare pensionar, cunoscând faptul că pentru stagiile mai lungi de 25 de ani avem 0,5 puncte, pentru stagiile între 30 şi 35 de ani avem 0,75 de puncte şi peste 35 de ani avem un punct, prin urmare, pensioanrul poate face dânsul însuşi o primă verificare a deciziei de recalculare”, a explicat ministrul.

Simona Bucura-Oprescu: Obiectivul principal al reformei este acela ca pensionarii cu aceeaşi perioadă, cu aceleaşi venituri, să aibă aceeaşi pensie, indiferent de momentul când au ieşit la pensie

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, afirmă că obiectivul principal al reformei pensiilor este acela ca pensionarii care au aceeaşi perioadă, cu aceleaşi venituri, să aibă aceeaşi pensie indiferent de momentul când au ieşit la pensie. Ea subliniază că noua lege a pensiilor este una care ”aduce beneficii pentru pensionari”.

”Obiectivul principal al reformei este acela ca, dacă dumneavoastră şi cu mine, dacă fiecare dintre pensionarii care ne urmăresc au muncit la fel şi au contribuit la fel, adică aceeaşi perioadă, cu aceeaşi venituri, să aibă aceeaşi pensie indiferent de momentul când au ieşit la pensie. Acesta este obiectivul principal al reformei, astfel încât toţi pensionarii din sistemul public să beneficieze de dreptate în interiorul sistemului public de pensii, important este că cei mai mulţi vor câştiga şi că nicio pensie nu scade”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, luni seară, la Antena 3.

Ministrul a explicat că sunt situaţii în care, în urma recalculării pensiilor, pensia recalculată ar fi mai mică decât cea aflată în plată în prezent, reamintind că nicio pensie nu scade, ci în astfel de cazuri rămâne valabilă pensia aflată în plată.

”Legea 360 este o lege bună pentru pensionarii din România, aduce beneficii pentru pensionari, aduce echitate pentru pensionari, aduce un mecanism de creştere sustenabilă a pensiilor indiferent de deciziile ad-hoc ale factorilor politici”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Întrucât legea este aferentă unui jalon din PNRR, timp de cinci ani prevederile actului normativ nu vor fi modificate.

Spynews
Surpriza anului în televiziune! O emisiune fenomen, un brand în presa de monden, revine în curând! Antena Stars pregătește lovitura
Bzi.ro
Andreea Bălan, provocatoare într-un costum de baie minuscul! A făcut senzație pe plajă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Orașul distrus de un cutremur uriaș care va renaște din cenușă. Va avea blocuri după modelul celor din Barcelona
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia de care toți se temeau, în plin război: Este necesar
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. E UNICĂ în lume, nimeni NU are așa vilă
DailyBusiness
NU MAI SUNT BANI PENTRU ACEȘTI ROMÂNI! Bugetul a fost epuizat
Adevarul
Portretul șefului FSB care ar putea ajunge pe scaunul lui Vladimir Putin
Spynews
A fost înregistrat primul deces din cauza virusului West Nile în România. Alți doi pacienți au ajuns la spital, iar unul dintre ei e în stare gravă
Spynews
Lovitură grea pentru Brad Pitt! Fiica Angelinei Jolie a renunțat oficial la numele tatălui ei
Evz.ro
Femeia cu cei mai mulți copii din lume. Suferea de un sindrom rar întâlnit
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Vacanța de vară, prelungită! Anunț de ultimă oră pentru elevi
Cancan.ro
Job-ul din România plătit cu 4.800 lei/lună pentru care se cer doar 8 clase. Primești tichete de masă și decontarea transportului
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Momente de coșmar pentru pensionarii care și-au primit deciziile de recalculare! „Mi s-au tăiat 500 de lei”. Românii s-au strâns, revoltați, în fața caselor de pensii
Capital.ro
Doliu național în Biserica din România. S-a stins cel mai iubit părinte: A fost chemat de Dumnezeu
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii cutremurătoare
substantial.ro
Lansetele Okuma: performanță și inovație pe malul apei
MediaFlux
AVERISMENT pentru PENSIONARI! MINISTRUL MUNCII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...