Pensii 2024. Din ce bani vei lua bomboane nepoţilor dacă ai un salariu de 4000 de lei

Un studiu recent despre pensiile din România a scos la iveală o realitate înfricoșătoare: cei care se retrag din câmpul muncii după 30 de ani de activitate vor primi pensii modeste și insuficiente.
Filip Stan
08 oct. 2023, 19:00
Pensii 2024. Din ce bani vei lua bomboane nepoţilor dacă ai un salariu de 4000 de lei
Pe ce dată intră pensiile în luna octombrie. Care pensionari vor primi în plus 500 de lei gratis de la stat

Pensii 2024. Legea pensiilor se schimbă, dar nu neapărat în bine pentru români. Vor fi din nou diferenţe majore legate de anul pensionării, se recalculează toate dosarele, iar la final, când se trage linie, plusul nu va aduce un zâmbet pe chipul seniorilor.

Descoperă acum detaliile despre pensia insuficientă a românilor cu salarii mici și află cum poți să îți asiguri un viitor financiar mai sigur. Pentru un român care a câștigat un salariu lunar de 4000 de lei în timpul carierei.

Problema principală cu sistemul de pensii din țara noastră este faptul că banii pe care statul îi oferă drept pensie nu sunt suficienți pentru a duce un trai decent. Inflația crește, salariile stagnează, iar costurile de trai cresc constant. Viitorul pare tot mai incert pentru mulți români, iar mulți dintre aceștia se luptă pentru a supraviețui în prezent.

Întrebați care sunt principalele probleme cu care se confruntă România în prezent, majoritatea respondenților au indicat temele economice. Cu un an înaintea primei runde de alegeri, și anume alegerile parlamentare, românii sunt din ce în ce mai preocupați de problema corupției.

Prima opțiune:

Inflația, prețurile – 20%

Veniturile mici (pensii, salarii), nivelul de trai – 18%

Corupția, hoția – 16%

Conform simulărilor, un român care a câștigat un salariu lunar de 4000 de lei și a contribuit la sistemul de pensii timp de 35 de ani va primi o pensie de doar 1600 de lei. Această sumă este considerată extrem de mică în contextul costurilor de trai din România. Este evident că sistemul actual de pensii nu poate oferi un nivel de trai decent pentru cei care au muncit și au contribuit la dezvoltarea țării.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că guvernul lucrează la o nouă lege privind pensiile, cu scopul de a rezolva această problemă urgentă. Se dorește ca această lege să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024. Cu toate acestea, există riscul ca aceasta să fie contestată la Curtea Constituțională, ceea ce ar duce la un blocaj în rezolvarea acestei situații alarmante.

Este evident că sistemul de pensii din România are nevoie de o revizuire profundă și de măsuri urgente pentru a asigura un nivel decent de trai pentru pensionarii noștri. Este necesară o abordare holistică și cooperarea între autorități și experți în domeniu pentru a găsi soluții durabile și viabile pe termen lung.

Pensii 2024. S-a aflat cu cât vor creşte pensiile de anul viitor. FMI: „Este o creştere mare”

Pensii 2024. Actuala legislaţie va duce la o majorare a pensiilor cu 14%, a anunţat FMI. Experții Fondului susțin că bugetul pentru anul viitor este strâmtorat, iar dacă la pensii vor ajunge mai mulţi bani, se vor tăia de la alte sectoare importante.

Marcel Boloș aruncă bomba despre încercarea de naționalizare a banilor românilor din Pilonul II de pensii! „Este soră cu nebunia”

Fondul Monetar Internaţional recomandă creşteri mai mici pentru pensiile românilor. Întrebat care este recomandarea FMI în ceea ce priveşte creşterea pensiilor în România, Jan Kees Martijn, şeful misiunii Fondului în România, a replicat:

„Situaţia bugetului este foarte strâmtorată şi în acest an, şi anul viitor.

Trebuie să vă uitaţi foarte atent, dacă veţi cheltui mai mult într-un sector, trebuie să cheltuiţi mai puţin pe altceva, la fel şi pentru pensii.

Vechime în muncă 2023: Contribuţia la sistemul public de pensii, MAJORATĂ de la 1 noiembrie. Cine poate cumpăra vechime pentru pensionare

Înţeleg că actuala legislaţie va duce la o creştere a pensiilor cu 14%. Este o creştere mare, ceea ce va duce la faptul că aveţi mai puţin loc pentru alte cheltuieli.

Trebuie să vă uitaţi şi la alte reforme, reforma pensiilor speciale este în curs de desfăşurare, apoi este reforma tuturor pensiilor care este o ţintă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), anul viitor.

Aceste reforme sunt foarte, foarte importante pentru sistemul de pensii, dar şi pentru sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung”, a spus şeful misiunii FMI în România, Jan Kees Martijn, într-un interviu pentru Antena 3.

Pensii 2024. Ce înseamnă creșterea de 14%?

Un număr de 4.772.544 de pensionari era înregistrat la finele lunii martie 2023 în România, cu 3.214 persoane mai puţin comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 1.960 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre cei 4.772.544 de pensionari înregistrați, 681.369 au perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 567 de lei. Pensia acetora ar urma să crească doar cu 85 de lei și să ajungă la 665 de lei.

Apoi, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.814.009 persoane, dintre care 2.193.980 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.184 de lei. Astfel, pensia acestora ar urma să cerască cu suma de 326 de lei, ajungând la 2.511 lei.

Pensii 2024. Boloș nu a spus cum a ajuns la procentul de 14%

Guvernul anunță cu ce sume cresc pensiile în 2024.  Majorările vor însemna 16 miliarde de lei
Newsweek România a scris că la 1 ianuarie ar urma să se producă cea mia mare creștere a pensiilor din România de după 1989. În scenariul de atunci, procentuld e indexare al pensiei era apropiat de cel amintit de Boloș: 16%.

Pensiile românilor ar urma să crească de la 1 ianuarie 2024. Punctul de pensie ar urma să crească la 2.081 de lei, o creștere cu 16,5%. La această creștere s-a ajuns, în principal, urmare a creșterii inflației. Astfel, potrivit legii, pensiile cresc anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

Pensii 2024: vouchere pentru alimente și mese calde penstru seniorii cu pensii mici

Anul 2024 promite a fi un an dificil pentru majoritatea românilor, dat fiind creșterea costului vieții. Ca răspuns la această problemă, statul român a implementat mai multe măsuri de sprijin și ajutor financiar,acestea vor continua să fie oferite și în anul următor.

Una dintre cele mai notabile măsuri introduse în 2023 a fost acordarea voucherelor pentru alimente. Această măsură va continua și în 2024. Concret, milioane de români, care se confruntă cu situații financiare dificile, vor beneficia de vouchere pentru a-și cumpăra produse alimentare esențiale sau pentru a accesa mese gătite în cantine.

Voucherele vor fi emise din două în două luni, și valoarea lor va fi, cel mai probabil, de 250 de lei, similar cu anul precedent. Se pare că această măsură are ca scop să sprijine pe cei mai afectați de criza financiară, dat fiind că: „Peste 2,5 milioane de români, aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, vor primi aceste ajutoare în valoare de 250 lei la 2 luni”, a anunțat Guvernul, în 2022, când a lansat această măsură.

În plus, un alt anunț important a fost făcut de ministrul Adrian Câciu: ”Aşa cum ne am angajat, cadrele didactice au prima de 1.500 lei, iar personalul nedidactic prima de 500 lei în luna octombrie. În perioada 20-27 octombrie, cardurile vor incarcate cu aceste sume de bani, este inceputul acestui program care se desfasoara pana in 2027, asa cum am stabilit cu personalul din educatie”, a declarat el, în exclusivitate la România TV.

Regulament privind utilizarea voucherelor alimentare

Este vital să înțelegem modul corect de utilizare a acestor vouchere, pentru a beneficia de ele fără probleme. Astfel, Guvernul a stabilit un set de reguli pentru a asigura corectitudinea și transparența procesului:

  • Beneficiarii trebuie să folosească voucherele strict pentru a cumpăra alimente și mese calde.
  • Este interzisă convertirea voucherelor în numerar sau utilizarea lor în alte scopuri.
  • Unitățile comerciale nu pot refuza voucherele, decât dacă există suspiciuni privind autenticitatea acestora sau identitatea titularului.
  • Nu se permite comercializarea sau vânzarea voucherelor.
  • Voucherele pot fi folosite exclusiv de către beneficiari, dar în cazuri speciale, acestea pot fi încredințate unei persoane apropiate, cu condiția prezentării actului de identitate.

Este esențial să fim informați corect și să respectăm regulile pentru a beneficia de aceste ajutoare.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Adio șezlonguri! Turismul din Grecia se schimbă radical
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul dentistei din Brăila! Aceasta ar fi fost ucisă de mafia basarabeană! Declarațiile făcute de rudele presupusului criminal
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Premiul Marcel Ciolacu despre deficitul bugetar și necesitatea investițiilor
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!