PENSII 2024. Majorare de 1 leu pe lună pentru toţi pensionarii. Când aduce poştaşul decizia de recalculare

Potrivit Casei Naționale de Pensii, pensia medie a crescut cu doar un leu în luna iunie, față de luna mai, ajungând la 2.250 lei, un venit prea mic pentru a acoperi cheltuielile aferente unui trai decent.
Filip Stan
05 iul. 2024, 19:20
PENSII 2024. Majorare de 1 leu pe lună pentru toţi pensionarii. Când aduce poştaşul decizia de recalculare
Casa Națională de Pensii a dat vestea anului pentru pensionari! Cine sunt persoanele care vor avea venitul dublat

PENSII 2024. Cei care primesc pensia minimă se află într-o situație precară, fiind nevoiți să se descurce cu doar 1.281 lei, după, indexarea de la începutul anului.

Scad ratele românilor! BNR a redus dobânda cheie la 6,75% pe an, pentru prima dată din ianuarie 2023

Și, în timp ce românii așteaptă să vadă câți bani primesc după marea recalculare a pensiilor, datele arată că veniturile rămân la un nivel mai mic față de cheltuieli și prețurile de la raft. Potrivit Casei Naționale de Pensii, pensia medie din sistemul public a ajuns în luna iunie la 2.250 lei și a crescut cu doar un leu față de luna precedentă.

Cei peste un milion de români, care primesc pensia minimă, beneficiază, după indexarea de la începutul anului, de un venit lunar de 1.281 lei, o sumă foarte mică, raportată la coșul minim de consum. De asemenea, pensia medie din sistemul public a ajuns în luna iunie la 2.250 lei, o creștere de un leu, comparativ cu luna, când venitul era de 2.249 lei.

Deciziile cu pensiile recalculate vor ajunge cu o lună mai târziu la beneficiari. Casa de Pensii a anunțat noul interval de distribuire

PENSII 2024.  3,8 milioane de pensionari din totalul de 4,7 milioane de pensionari s-au pensionat peste limita de vârstă. În cazul celor care au decis să stea mai mult în câmpul muncii, pensia medie a fost de puțin peste 2.500 lei. Românii pensionați anticipat parțial  beneficiază de o pensie medie, ce a depășit pragul de 2.200 lei, însă este în continuare un venit destul de mic. Din păcate, cei care primesc cei mai puțini bani sunt românii pensionați pe grad de invaliditate, adică peste 392.000 de români. Aceștia beneficiază de o pensie medie de aproximativ 950 lei. Românii care primesc pensie de urmaș, undeva la 450.000 de cetățenii, au o pensie medie de 1.178 lei.

PENSII 2024. Când vor primi pensionarii acasă plicurile cu deciziile de recalculare a pensiilor

Deciziile de recalculare a pensiilor în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise tuturor pensionarilor prin Poşta Română, în intervalul 15 – 31 august 2024, a anunţat, miercuri, Casa Naţională de Pensii Publice, potrivit Agerpres.

„Până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023”, precizează instituţia în urma unor informaţii apărute în spaţiul public legate de „scăderea pensiilor”.

Potrivit sursei citate, dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiştii din casele teritoriale de pensii, iar dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire.

„Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 şi Legea nr. 263/2010). Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei, ori de diminuare. În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranşă, iar în cazul diminuării sumele se achită eşalonat”, explică CNPP.

În anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise după verificările făcute de Corpul de Control al CNPP dintre care pentru pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor. Reprezentaţii CNPP susţin că de la un an la altul, numărul situaţiilor în care s-a impus revizuirea a scăzut constant.

„Aceste decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformează sistemul public de pensii. Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poşta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, a transmis Casa Naţională de Pensii Publice.

Ce se întâmplă în cazul în care pensionarul nu este acasă atunci când vine poștașul
În cazul în care pensionarul nu este acasă atunci când ajunge poștașul, plicul cu decizia de recalculare o să rămână o perioadă de câteva zile la oficiul poștal.

Dacă pensionarul nu merge să ridice adeverința de recalculare a pensiei, aceasta va putea fi preluată apoi de la sediul Casei Județene de Pensii.

Aceasta este decizia așteptată de milioanele de români, mai ales că pentru cei mai mulți dintre ei va fi și o a doua recalculare.

 

Oficial. Cu 4.000 de lei supravietuiesti in Romania de la o luna la alta, dar sa nu ai copii

 

Multe voci din zona politica sustin sus si tare ca veniturile romanilor au crescut simtitor in ultimii doi ani. Intr-adevar, salariul mediu din Romania a ajuns in luna aprilie la putin peste 5.200 de lei, ceea ce inseamna insa ca vorbim despre o crestere de doar 0.6%. Totodata, nu sunt deloc putini romanii care traiesc de la o luna la alta, bazandu-se in cel mai bun caz pe salariul minim pe economie.

 

In plus, ceea ce nu aduc in discutie guvernantii este faptul ca aceste cresteri salariale din ultimii ani doi ani nu se resimt cu adevarat in buzunarul romanilor. Inflatia a crescut constant in toata aceasta perioada, crizele provocate mai intai de restrictiile impuse in timpul pandemiei de coronavirus si mai apoi de razboaiele din Ucraina si din Fasia Gaza provocand scumpiri in lant. Astfel, viata a devenit tot mai grea pentru multi romani, in ciuda cresterilor salariale pe care le vedem in statistici.

Iar asta nu o spunem doar noi, ci si cifrele prezentate de Institutul National de Statistica, care demonstreaza in mod clar ca in Romania costul vietii a crescut in 2023 in raport cu anul anterior. Astfel, nu sunt deloc putini romanii care traiesc efectiv de la o luna la alta si de la un salariu la altul. Mai rau decat atat, multi sunt nevoiti chiar sa se imprumute pentru a se putea descurca.

Potrivit datelor INS, in 2023, o familie castiga in medie 7.175 de lei. Cheltuielile medii s-au ridicat insa anul trecut la peste 6.200 de lei, crescand cu mai bine de 600 de lei fata de anul anterior. Practic, chiar si in aceste cazuri fericire, familiile au ramas la sfarsit de luna in medie cu doar 952 de lei. De asemenea, datele ne mai arata ca veniturile sunt mai mari in mediul urban, venitul mediu per familie ajungand la 7.961 de lei. Aproximativ 62% din acesti bani se duc inspre consum, restul banilor reprezentand impozitele, contributiile, cotizatiile si taxele datorate catre stat.

Aceleasi date prezentate de INS ne arata ca ar fi nevoie de un salariu medie de aproximativ 4.000 de lei per membru de familie pentru a se asigura un trai decent. La ora actuala, romanii au ajuns sa renunte la unele “capricii” pentru a se putea descurca. Spre exemplu, multi au renuntat sa mai cumpere carne sau fructe. De asemenea, de sarbatori, romanii s-au dovedit a fi mult mai cumpatati.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețetă de glazură pentru prăjituri. Ai nevoie de doar două ingrediente
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Donald Trump îi numește pe Tilman Fertitta și Mark Burnett în posturi diplomatice cheie
MediaFlux
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina