Pensii 2024. Ministrul Muncii, detalii despre taloanele de pensii cu majorări: fie că sunt taloane roşii, fie că sunt mov, vin mai mulţi bani

Simona Bucura-Oprescu a făcut recent o precizare importantă legată de majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024.
Filip Stan
11 dec. 2023, 20:38
Pensii 2024. Ministrul Muncii, detalii despre taloanele de pensii cu majorări: fie că sunt taloane roşii, fie că sunt mov, vin mai mulţi bani

Pensii 2024. Reprezentanta Ministerului Muncii a fost întrebată, în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune România TV, dacă majorarea pensiilor se va face dintr-o singură tranşă sau în mai multe etape.

„Răspunsul meu este ferm şi clar: avem o lege a pensiilor care va fi pusă în aplicare exact aşa cum este, nu etapizat, iar da, începând din luna septembrie, fiindcă pensiile se plătesc lună pe lună, românii vor beneficia de recalculare. În septembrie vine talonul cu pensia mărită. Pe fiecare talon vom avea punctele de contributivitate, de stabilitate, şi pentru perioadele asimilate. Fiecare român, fie că discutăm despre pensiile pe care le primesc pe card sau de la poştaş, fie că sunt taloane roşii, fie că sunt taloane mov, vor avea noile taloane iar în baza acestora vor vedea românii că vor avea, în cea mai mare parte, pensii mai bune. Oricum, nicio pensie nu va scădea. Conform noii legi, va fi menţinut cuantumul cel mai favorabil”, a declarat ministrul Muncii.

Oficialul a mai explicat că: „De la 1 ianuarie avem o majorare a pensiilor tuturor românilor cu 13,8 %. Din septembrie, avem aici formula elveţiană care spune aşa: că formula de majorare a pensiilor este rata inflaţiei din anul precedent plus jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pentru 2024. Asta înseamnă că punctul de pensie va creşte de la 1.785 lei la 2.031 lei la toţi românii de la 1 ianuarie”, a mai spus ministrul.

Ministrul muncii a mai explicat că: ”O precizare extrem de importantă. Dacă până acum nu era specificată în lege în mod expres data la care se poate face majorarea pensiilor, în noua lege stipulăm în clar faptul că această majorare trebuie să fie făcută în fiecare an în luna ianuarie astfel încât să nu repetăm situaţii cum am avut în anii precedenţi, când nu am avut creşteri ale pensiilor sau situaţii în care aceste majorări au fost făcute într-o altă lună decât luna ianuarie. Am venit cu această precizare explicită în lege, astfel încât să nu mai fie de fiecare dată o decizie luată arbitrar politic de guvern şi să fie un angajament pe care îl avem în raport cu românii”

Pensii 2024. Noua lege a pensiilor intră în vigoare la 1 septembrie. Excepţiile care se aplică din 1 ianuarie

Pensii 2024. Legea pensiilor, publicată luni în Monitorul Oficial, prevede, printre altele, două majorări, creşterea vârstei de pensionare şi bonusuri.

În plus, Legea 360/2023 vizează eliminarea inechităților dintre beneficiarii sistemului public de pensii, în vederea restabilirii încrederii în acest sistem.

De principiu, legea pensiilor va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024, însă unele prevederi se vor aplica de la începutul anului.

Prevederile din Legea pensiilor care se aplică de la 1 ianuarie 2024:

– pensiile se indexează cu rata inflaţiei, de 13,8%

– românii pot alege să lucreze peste vârsta de pensionare, până la 70 de ani

– majorarea punctului de pensie cu 13,8 %, adică până la valoarea de 2.032 de lei. Astfel, valoarea punctului de referință va fi 81 de lei

Simona Bucura Oprescu, anunțul momentului pentru români: „S-au găsit bani de către unii în 2020-2021 pentru vaccinuri care au fost aruncate – Trebuie să găsim bani și pentru pensii”
– termenul de contestare a deciziilor Caselor teritoriale de pensii va fi de 45 de zile

Prevederile din Legea pensiilor care se aplică de la 1 septembrie 2024:

– se schimbă modul în care se calculează pensia. Valoarea pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR se află prin raportul dintre valoarea actualului punct de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.

– în următorii ani, valoarea punctului de referință se va majora anual cu rata medie anuală a inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

– toate pensiile stabilite în actualul sistem de pensii se vor recalcula folosind noile reguli, dar nicio pensie nu va putea fi mai mică decât cea aflată în plată.

– stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani va aduce puncte suplimentare sau bonus, numite puncte de stabilitate, astfel: 0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani; 0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani; un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

– femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu perioade cuprinse între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de numărul copiilor. Astfel, perioada cea mai mică de reducere a vârstei de pensionare, de șase luni, se va aplica în cazul femeilor care au crescut un copil, iar cea mai mare, de trei ani și jumătate, în cazul femeilor ce au născut și crescut cel puțin șapte copii.

Pensii 2024. Şeful Casei de Pensii a făcut calculul. Cum ajunge o pensie de 2.257 de lei la 3.873 de lei în 2024
– în cazul pensiei anticipate, românii care vor avea cinci ani de vechime peste stagiul complet de cotizare contributiv vor putea ieși la pensie cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, respectiv la 60 de ani.

– se reglementează pensia pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și pe cea de urmaș

– vârsta standard de pensionare este de 65 de ani

– stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei

– stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi

– luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

Pensii 2024. Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an

Pensii 2024. Cum află românii când se pot pensiona

Când mă pot pensiona – este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi  AICI pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Test Tesla Model 3. Ce s-a întâmplat cu celebra mașină electrică la -5 grade. Capacitatea bateriei a scăzut șocant, câți kilometri ”a dus”, de fapt, după cei 702 declarați oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
FCSB câștigă în fața echipei Qarabag FK și avansează în Europa League
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin