Pensii 2024. Ministrul Muncii, sfaturi pentru românii care cred că li s-a recalculat greşit pensia: „Se poate face revizuirea”

Deciziile de recalculare a pensiilor ajung la seniori, dar nu toată lumea este bucurioasă de ce scrie pe documentul primit de la Poşta Română. Ministrul Muncii a explicat ce se întâmplă în aceste situaţii, iar şeful Casei de Pensii a reamintit că 3,8 milioane de pensii se majorează din septembrie în urma recalculării. Românii nemulțumiți de pensiile pe care le primesc au 45 de zile la dispoziție pentru a merge în instanță.
Alina Costache
19 aug. 2024, 22:55
Pensii 2024. Ministrul Muncii, sfaturi pentru românii care cred că li s-a recalculat greşit pensia:
Pensionarii care primesc bani de la stat, deși nu au muncit nicio zi. Simona Bucura-Oprescu: „Procentul este foarte mare”

Pensii 2024. Compania Naţională ”Poşta Română” a anunţat că peste 500.000 de decizii de recalculare a pensiilor au fost distribuite de poştaşi, vineri, în prima zi în care are loc această acţiune, iar procesul a fost reluat luni şi va continua până la 1 septembrie. Nu toţi seniorii vor primi însă mai mulţi bani, iar pentru o parte majorarea nu va fi semnificativă, media creşterii fiind de 620 de lei.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a explicat luni seară ce pot face pensionarii care fie au pensia calculată greșit, fie au nelămuriri sau pur şi simplu vor clarificări suplimentare cu privire la recalcularea pensiilor.

Pensionarul este cel care are posibilitatea să meargă la Casa de Pensii care a emis decizia. Asta este şi prima rugăminte şi invitație pentru toţi pensionarii din România: dacă simt nevoia de lămuriri suplimentare de la colegii noştri de la casele teritoriale de pensii să meargă către aceştia pentru a verifica deciziile de recalculare.

Noi plecăm de la ideea că şi-au făcut foarte bine treaba colegii noștri de la casele teritoriale de pensii, dar există posibilitatea ca din cauza unei introduceri greşite a datelor în procesul de evaluarea dosarelor de pensie sau din alte erori să avem şi situaţii în care pensionarii sunt în situaţia de a constata faţă de deciziile de pensionare pe care le aveau că în opinia dânșilor sunt diferenţe.

Şi atunci îi rog să meargă la casele teritoriale de pensii pentru a face verificările necesare pentru a se lămuri cu colegii noştri„, a spus ministrul Muncii care a recunoscut că au fost şi asemenea situaţii, dar se dorește ca ele să fie cazuri cât mai izolate.

Pensii 2024. Pensionarul poate cere decizia de revizuire a recalculării pensiei. „Noi ne dorim ca pensionarii să facă cât mai puține drumuri la Casele de Pensii. Vor fi acolo colegi de la evaluare care sunt în măsura să le ofere detalii. Ei vor verifica în aplicația informatică datele din dosarul pensionarilor, iar în cazul în cazul vor simţi nevoia şi de alte verificări vor aduce dosarul pensionarului din arhivă.

Pensii 2024. Şeful Casei de Pensii, veşti proaste: „Nu ne-am propus să mărim toate pensiile”

După ce este făcută acestă procedură art 94 din lege prevede că şi noi din oficiu să venim cu decizie de revizuire, dar şi la solicitarea pensionarului. Prin urmare pensionarul poate solicita revizuirea deciziei de recalculare. Dar opinia mea este că deciziile de recalculare sunt în mare măsură emise corect”, a mai spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

„Pensionarii trebuie să caute în ultima decizia de pensionare pentru că au fost pensionari care au mai lucrat între timp care au mai obținut decizii în instanţă, iar în acest proces avem mai multe decizii la un pensionar. Pensionarul trebuie să se uite la ultima dintre acestea. Fiecare pensionar are posibilitatea să le verifice cronologic. Merge în decizia de pensionare la punctajul pe care l-a avut care se găsește la litera g aliniatul 1, iar acolo să vadă punctajul.

Acel punctaj se menține în decizia de recalculare la care se adaugă punctele de stabilitatea, care de asemenea pot fi cu ușurință calculate, ţinând cont că la stagiile mai lungi de 25 de ani avem 0.50 puncte, pentru stagiile între 30-35 de ani avem 0.75 de puncte şi pentru stagiile de peste 35 de ani avem un punct. Deci pensionarul poate face o primă verificare a deciziei de recalculare. Este foarte uşor”, a spus Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, la Antena 3 

Pensii 2024. De ce nu vor putea seniorii contesta recalcularea pensiilor. Sindicalist: ,,Se pierde timpul pentru a nu se ajunge in justitie

„Decizia noua de recalculare trebuie sa fie detaliata . Daca te duci sa ceri o detaliere, inseamna ca o audienta dureaza 10 si 15 minute. Asta inseamna ca un responsabil de casa judeteana poate rezolva 50 de persoane pe zi. 50 de persoane inmultit cu numarul de zile al saptamanii o sa constatam ca de fapt nu ajunge toata lumea sa se consulte si vor pierde timpul pentru a nu putea merge in  justitie”, a avertizat liderul de sindicat Bogdan Hossu tot luni seară.

EXCLUSIV Pensii 2024. Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii: „Peste 3,8 pensionari vor avea creşteri, 83% vor beneficia de măriri. Măriri de la 1% până la 100%”. Când ajung efectiv banii la pensionari

Românii nemulțumiți de pensiile pe care le primesc au 45 de zile la dispoziție pentru a merge în instanță, însă oficialii recomandă ca mai întâi să meargă la casele de pensii pentru a cere verificări. Specialiștii vin și cu câteva sfaturi – spre exemplu, oamenii să verifice numărul de puncte de pe noua și vechea decizie. După recalculare sunt peste 800 de mii de români care rămân cu pensiile înghețate.

„În fiecare an, în ianuarie, pensiile vor fi majorate”

„Noua lege are o formulă foarte clară și benefică pentru toți pensionarii – are trei componente, numărul total de puncte e format din trei componente – punctele contributive, care sunt acumulate datorită contribuțiilor de asigurări sociale, aferente veniturilor pe care pensionarul le-a avut, punctele necontributive asimilate, care sunt obținute datorită perioadelor de studii, armată, șomaj, detenție politică sau prizonierat, dacă e cazul, și punctele obținute datorită vechimii în muncă, datorită stagiilor lungi de cotizare, peste 25 de ani, punctele de stabilitate”, a explicat ministrul Muncii la Antena 3 .

Bucura-Oprescu a mai explicat că „toți pensionarii din sistemul public trebuie să beneficieze de dreptate în interiorul sistemului”.

„Obiectivul principal al reformei este acela ca dacă pensionarii care au lucrat în condiții speciale și deosebite de muncă au muncit la fel și au contribuit la fel, adică aceeași perioadă cu aceleași venituri, să aibă aceeași pensie, indiferent de momentul în care au ieșit la pensie. Acesta este obiectivul principal al reformei, astfel încât toți pensionarii din sistemul public să beneficieze de dreptate în interiorul sistemului public de pensie. Important e că cei mai mulți vor câștiga și nicio pensie nu scade”, a mai spus ministrul.

De asemenea, ea a mai afirmat că „legea 360 e o lege bună pentru pensionarii din România”.

„Legea 360 e o lege bună pentru pensionarii din România, aduce beneficii pentru pensionari, aduce echitate pentru ei, aduce un mecanism de creștere sustenabilă a pensiilor, indiferent de deciziile ad-hoc ale factorului politic, fiindcă avem art. 84 alin. 3 care nu va mai permite oamenilor politici să decidă dacă cresc sau nu cresc pensiile. În fiecare an, în ianuarie, pensiile vor fi majorate. Legea e aferentă jalonului 214 din PNRR, iar aici România și-a luat angajamentul că vreme de cinci ani nu va umbla la prevederile acestei legi, iar după cinci ani trebuie să analizăm împreună ce e cel mai important pentru evoluția societății românești”, a mai adăugat ministrul Muncii.

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a declarat luni că s-a făcut o campanie negativă asupra acestei legi a pensiilor, neţinând cont de elementele pozitive pe care le are, el precizând că această lege încurajează contributivitatea, prelungirea vieţii active. Noi nu ne-am propus ca prin această recalculare să mărim toate pensiile, a mai spus şeful Casei de Pensii.

”În general toate televiziunile văd această parte cu 700.000 de pensionari, neluând în calcul că peste 3,8 milioane de oameni vor avea pensii crescute. S-a făcut o campanie negativă asupra acestei legi, neţinând cont de elementele pozitive pe care le are şi lând în calcul doar aceste cazuri”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Pensii, într-o intervenţie la Digi24, despre procentul de pensionari care nu vor avea pensiile majorate prin recalculare.

Pensii 2024. Daniel Baciu: ”Această lege încurajează contributivitatea, prelungirea vieţii active. Cei care au muncit, vor fi recompensaţi”

Pensii 2024. Daniel Baciu a precizat: ”Noi nu ne-am propus ca prin această recalculare să mărim toate pensiile, asta o spun din capătul locului, noi ne-am propus să eliminăm inechităţile din sistem şi eliminarea inechităţilor înseamnă ca cei care au fost dezavantajaţi în cursul pensionării să li se facă dreptate, iar care au avut beneficii, în timpul pensionărilor, eventual dacă rămân cu un cuantum mai mic, să rămână cu pensia în plată, nicidecum să le scadă pensiile”.

Ne-am gândit să facem dreptate în rândul pensionarilor, să eliminăm aceste inechităţi, iar în momentul în care vor ajunge şi cei care sunt jos, cu pensia, acum, vorbim de 3,8 milioane de pensionari, îi vor ajunge pe cei care au nivelul înalt al pensiilor, pentru că aceşti 700.000 sunt cu pensii mari, pentru că au avut avantaje şi beneficii în timpul pensionării. Nu sunt defavorizaţi. Cei cărora le cresc pensiile, nici acum nu îi vor ajunge din urmă pe cei 700.000”, a completat preşedintele Casei de Pensii.

Baciu a menţionat că indemnizaţia socială prevăzută de lege este de 1.281 lei iar recalcularea s-a făcut la partea contributivă din această indemnizaţie socială. ”După recalculare, această persoană va primi în continuare această indemnizaţie”, a mai explicat preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

”Această lege încurajează contributivitatea, prelungirea vieţii active. Cei care au muncit, vor fi recompensaţi”, a ţinut să precizeze Baciu.

Spynews
Anca Țurcașiu, ipostaze romantice în brațele iubitului! Actrița se declară fericită și iubită: "Am lângă mine un om drag..." / FOTO
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Singurele 3 zodii care sunt protejate de astre în lunile septembrie și octombrie. Răsturnări spectaculoase de situații pentru Berbeci
Capital.ro
Se schimbă banii. România e obligată să treacă la Euro: Strângeți cureaua!
Playtech.ro
Ți se rupe sufletul! AVEM ultimele imagini cu Alain Delon în viață. Te fac să PLÂNGI, cutremurător
DailyBusiness
SE DAU BANI DE LA STAT! Cine primește 3.000 de lei
Adevarul
Vladimir Putin nu poate răspunde rapid la invazia Ucrainei. De câți soldați are nevoie pentru a-i scoate pe ucraineni din Kursk?
Spynews
Unde e înmormântat tatăl lui Silviu Prigoană! Bărbatul își doarme somnul de veci lângă fiul afaceristului și al Adrianei Bahmuțeanu, decedat în urmă cu 15 ani
Spynews
Un iaht de lux s-a scufundat din cauza unei furtuni puternice, în Mediterană. O persoană a murit și alte șase sunt date dispărute
Evz.ro
Schimbare de proporții la X Factor. O mare vedetă revine pe sticlă
Ego.ro
Anunțul a foct făcut ACUM de Antenă! Ce se întâmplă cu Mirela Vaida
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
BREAKING | Ciclista de la Jocurile Olimpice a fost găsită moartă în casă
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Întârzieri masive la CFR! Calvarul la care au fost supuși călătorii care au revenit din vacanța de pe litoralul românesc
Capital.ro
Vladimir Putin vrea să facă pace. A anunțat personal: Am fi foarte fericiţi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
substantial.ro
Președintele Macron a acceptat demisia guvernului condus de Gabriel Attal
MediaFlux
Kamala Harris a făcut PASUL DECISIV. Donald Trump NU mai are ÎNCOTRO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...