Pensii 2024. Ministrul Muncii, sfaturi pentru românii care cred că li s-a recalculat greşit pensia: „Se poate face revizuirea”

Deciziile de recalculare a pensiilor ajung la seniori, dar nu toată lumea este bucurioasă de ce scrie pe documentul primit de la Poşta Română. Ministrul Muncii a explicat ce se întâmplă în aceste situaţii, iar şeful Casei de Pensii a reamintit că 3,8 milioane de pensii se majorează din septembrie în urma recalculării. Românii nemulțumiți de pensiile pe care le primesc au 45 de zile la dispoziție pentru a merge în instanță.
Alina Costache
19 aug. 2024, 22:55
Pensii 2024. Ministrul Muncii, sfaturi pentru românii care cred că li s-a recalculat greşit pensia:
Pensionarii care primesc bani de la stat, deși nu au muncit nicio zi. Simona Bucura-Oprescu: „Procentul este foarte mare”

Pensii 2024. Compania Naţională ”Poşta Română” a anunţat că peste 500.000 de decizii de recalculare a pensiilor au fost distribuite de poştaşi, vineri, în prima zi în care are loc această acţiune, iar procesul a fost reluat luni şi va continua până la 1 septembrie. Nu toţi seniorii vor primi însă mai mulţi bani, iar pentru o parte majorarea nu va fi semnificativă, media creşterii fiind de 620 de lei.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a explicat luni seară ce pot face pensionarii care fie au pensia calculată greșit, fie au nelămuriri sau pur şi simplu vor clarificări suplimentare cu privire la recalcularea pensiilor.

Pensionarul este cel care are posibilitatea să meargă la Casa de Pensii care a emis decizia. Asta este şi prima rugăminte şi invitație pentru toţi pensionarii din România: dacă simt nevoia de lămuriri suplimentare de la colegii noştri de la casele teritoriale de pensii să meargă către aceştia pentru a verifica deciziile de recalculare.

Noi plecăm de la ideea că şi-au făcut foarte bine treaba colegii noștri de la casele teritoriale de pensii, dar există posibilitatea ca din cauza unei introduceri greşite a datelor în procesul de evaluarea dosarelor de pensie sau din alte erori să avem şi situaţii în care pensionarii sunt în situaţia de a constata faţă de deciziile de pensionare pe care le aveau că în opinia dânșilor sunt diferenţe.

Şi atunci îi rog să meargă la casele teritoriale de pensii pentru a face verificările necesare pentru a se lămuri cu colegii noştri„, a spus ministrul Muncii care a recunoscut că au fost şi asemenea situaţii, dar se dorește ca ele să fie cazuri cât mai izolate.

Pensii 2024. Pensionarul poate cere decizia de revizuire a recalculării pensiei. „Noi ne dorim ca pensionarii să facă cât mai puține drumuri la Casele de Pensii. Vor fi acolo colegi de la evaluare care sunt în măsura să le ofere detalii. Ei vor verifica în aplicația informatică datele din dosarul pensionarilor, iar în cazul în cazul vor simţi nevoia şi de alte verificări vor aduce dosarul pensionarului din arhivă.

Pensii 2024. Şeful Casei de Pensii, veşti proaste: „Nu ne-am propus să mărim toate pensiile”

După ce este făcută acestă procedură art 94 din lege prevede că şi noi din oficiu să venim cu decizie de revizuire, dar şi la solicitarea pensionarului. Prin urmare pensionarul poate solicita revizuirea deciziei de recalculare. Dar opinia mea este că deciziile de recalculare sunt în mare măsură emise corect”, a mai spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

„Pensionarii trebuie să caute în ultima decizia de pensionare pentru că au fost pensionari care au mai lucrat între timp care au mai obținut decizii în instanţă, iar în acest proces avem mai multe decizii la un pensionar. Pensionarul trebuie să se uite la ultima dintre acestea. Fiecare pensionar are posibilitatea să le verifice cronologic. Merge în decizia de pensionare la punctajul pe care l-a avut care se găsește la litera g aliniatul 1, iar acolo să vadă punctajul.

Acel punctaj se menține în decizia de recalculare la care se adaugă punctele de stabilitatea, care de asemenea pot fi cu ușurință calculate, ţinând cont că la stagiile mai lungi de 25 de ani avem 0.50 puncte, pentru stagiile între 30-35 de ani avem 0.75 de puncte şi pentru stagiile de peste 35 de ani avem un punct. Deci pensionarul poate face o primă verificare a deciziei de recalculare. Este foarte uşor”, a spus Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, la Antena 3 

Pensii 2024. De ce nu vor putea seniorii contesta recalcularea pensiilor. Sindicalist: ,,Se pierde timpul pentru a nu se ajunge in justitie

„Decizia noua de recalculare trebuie sa fie detaliata . Daca te duci sa ceri o detaliere, inseamna ca o audienta dureaza 10 si 15 minute. Asta inseamna ca un responsabil de casa judeteana poate rezolva 50 de persoane pe zi. 50 de persoane inmultit cu numarul de zile al saptamanii o sa constatam ca de fapt nu ajunge toata lumea sa se consulte si vor pierde timpul pentru a nu putea merge in  justitie”, a avertizat liderul de sindicat Bogdan Hossu tot luni seară.

EXCLUSIV Pensii 2024. Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii: „Peste 3,8 pensionari vor avea creşteri, 83% vor beneficia de măriri. Măriri de la 1% până la 100%”. Când ajung efectiv banii la pensionari

Românii nemulțumiți de pensiile pe care le primesc au 45 de zile la dispoziție pentru a merge în instanță, însă oficialii recomandă ca mai întâi să meargă la casele de pensii pentru a cere verificări. Specialiștii vin și cu câteva sfaturi – spre exemplu, oamenii să verifice numărul de puncte de pe noua și vechea decizie. După recalculare sunt peste 800 de mii de români care rămân cu pensiile înghețate.

„În fiecare an, în ianuarie, pensiile vor fi majorate”

„Noua lege are o formulă foarte clară și benefică pentru toți pensionarii – are trei componente, numărul total de puncte e format din trei componente – punctele contributive, care sunt acumulate datorită contribuțiilor de asigurări sociale, aferente veniturilor pe care pensionarul le-a avut, punctele necontributive asimilate, care sunt obținute datorită perioadelor de studii, armată, șomaj, detenție politică sau prizonierat, dacă e cazul, și punctele obținute datorită vechimii în muncă, datorită stagiilor lungi de cotizare, peste 25 de ani, punctele de stabilitate”, a explicat ministrul Muncii la Antena 3 .

Bucura-Oprescu a mai explicat că „toți pensionarii din sistemul public trebuie să beneficieze de dreptate în interiorul sistemului”.

„Obiectivul principal al reformei este acela ca dacă pensionarii care au lucrat în condiții speciale și deosebite de muncă au muncit la fel și au contribuit la fel, adică aceeași perioadă cu aceleași venituri, să aibă aceeași pensie, indiferent de momentul în care au ieșit la pensie. Acesta este obiectivul principal al reformei, astfel încât toți pensionarii din sistemul public să beneficieze de dreptate în interiorul sistemului public de pensie. Important e că cei mai mulți vor câștiga și nicio pensie nu scade”, a mai spus ministrul.

De asemenea, ea a mai afirmat că „legea 360 e o lege bună pentru pensionarii din România”.

„Legea 360 e o lege bună pentru pensionarii din România, aduce beneficii pentru pensionari, aduce echitate pentru ei, aduce un mecanism de creștere sustenabilă a pensiilor, indiferent de deciziile ad-hoc ale factorului politic, fiindcă avem art. 84 alin. 3 care nu va mai permite oamenilor politici să decidă dacă cresc sau nu cresc pensiile. În fiecare an, în ianuarie, pensiile vor fi majorate. Legea e aferentă jalonului 214 din PNRR, iar aici România și-a luat angajamentul că vreme de cinci ani nu va umbla la prevederile acestei legi, iar după cinci ani trebuie să analizăm împreună ce e cel mai important pentru evoluția societății românești”, a mai adăugat ministrul Muncii.

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a declarat luni că s-a făcut o campanie negativă asupra acestei legi a pensiilor, neţinând cont de elementele pozitive pe care le are, el precizând că această lege încurajează contributivitatea, prelungirea vieţii active. Noi nu ne-am propus ca prin această recalculare să mărim toate pensiile, a mai spus şeful Casei de Pensii.

”În general toate televiziunile văd această parte cu 700.000 de pensionari, neluând în calcul că peste 3,8 milioane de oameni vor avea pensii crescute. S-a făcut o campanie negativă asupra acestei legi, neţinând cont de elementele pozitive pe care le are şi lând în calcul doar aceste cazuri”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Pensii, într-o intervenţie la Digi24, despre procentul de pensionari care nu vor avea pensiile majorate prin recalculare.

Pensii 2024. Daniel Baciu: ”Această lege încurajează contributivitatea, prelungirea vieţii active. Cei care au muncit, vor fi recompensaţi”

Pensii 2024. Daniel Baciu a precizat: ”Noi nu ne-am propus ca prin această recalculare să mărim toate pensiile, asta o spun din capătul locului, noi ne-am propus să eliminăm inechităţile din sistem şi eliminarea inechităţilor înseamnă ca cei care au fost dezavantajaţi în cursul pensionării să li se facă dreptate, iar care au avut beneficii, în timpul pensionărilor, eventual dacă rămân cu un cuantum mai mic, să rămână cu pensia în plată, nicidecum să le scadă pensiile”.

Ne-am gândit să facem dreptate în rândul pensionarilor, să eliminăm aceste inechităţi, iar în momentul în care vor ajunge şi cei care sunt jos, cu pensia, acum, vorbim de 3,8 milioane de pensionari, îi vor ajunge pe cei care au nivelul înalt al pensiilor, pentru că aceşti 700.000 sunt cu pensii mari, pentru că au avut avantaje şi beneficii în timpul pensionării. Nu sunt defavorizaţi. Cei cărora le cresc pensiile, nici acum nu îi vor ajunge din urmă pe cei 700.000”, a completat preşedintele Casei de Pensii.

Baciu a menţionat că indemnizaţia socială prevăzută de lege este de 1.281 lei iar recalcularea s-a făcut la partea contributivă din această indemnizaţie socială. ”După recalculare, această persoană va primi în continuare această indemnizaţie”, a mai explicat preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

”Această lege încurajează contributivitatea, prelungirea vieţii active. Cei care au muncit, vor fi recompensaţi”, a ţinut să precizeze Baciu.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Dispare numerarul în România? Ce se întâmplă cu banii cash în 5 ani. Ordin în Europa
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București