Simona Bucura Oprescu, într-un răspuns oferit publicației Economica.net, vorbește despre faptul că, în cazul în care pensionarii muncesc ulterior emiterii deciziei de pensionare, respectivii ani nu se vor lua în calcul la punctele de stabilitate.
”Punctele de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu cu special cu venituri pentru care se plăteşte CAS. Drept care, în situația persoanelor care cumulează pensia cu salariul, pensia se poate recalcula prin adăugarea numărului de puncte realizat după pensionare în condițiile articolului 94 alineatul 6 din Legea nr. 360/2023.
Citește și : Anunț pentru românii care au card la Banca Transilvania. Scimbarea importantă pe care trebuie să o știe toți clienții
Dacă până la data intrării în vigoare a noii reglementări pensionarii au realizat venituri pentru care, potrivit legislației anterioare, s-a datorat contribuția de asigurări sociale (CAS), recalcularea se realizează pe baza numărului total de puncte realizate, luând în calcul și perioada pentru care s-a plătit CAS până la emiterea celei mai recente decizii de recalculare.
Citește și : Ce înseamnă un salariu bun în capitalele europene. De câți bani ai nevoie pentru un trai decent
La data intrării în vigoare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă prevăzută la articolul 84 din același act normativ. Valoarea punctului de referință este de 81 lei.”, a declarat ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu în exclusivitate pentru Economica.net.
(5) Pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(6) Pensionarii pentru limită de vârstă, care realizează stagiul de cotizare după data înscrierii la pensie, pot solicita recalcularea pensiei, prin adăugarea acestuia, în condițiile legii, o singură dată într-un an calendaristic.
(7) Cererea prevăzută la alineatele (5) și (6) se soluționează în termen de 45 de zile de la data înregistrării, prin decizie de recalculare.
(8) Termenul prevăzut la alineatul (7) poate fi prelungit cu 30 zile în situația în care sunt necesare documente și/sau operațiuni suplimentare pentru soluționarea cererii.
(9) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alineatelor (5) și (6) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.