Ministrul Muncii spune că nicio pensie nu va scădea și dă și exemple: un român cu un stagiu de cotizare de 35 de ani pe salariul minim pe economie, care primește acum pensia minimă de 1.125 de lei, va ajunge la o pensie de aproape 2.000 de lei.
Ministrul a explicat că legea vine și cu noutăți. Pentru prima dată în cuantumul pensiei se va ține cont și de sporuri, prime sau al treisprezecelea salariu. În plus, cei care aleg să rămână mai mult în câmpul muncii vor beneficia de puncte bonus pentru fiecare an lucrat.
„Toate pensiile vor creste de 2 ori. Vor creste prima data in ianuarie prin majorarea de 13,8% care este prevazuta de lege si pe care fiecare pensionar o va primi”, a spus ministrul Muncii.
„Pana la 1 septembrie toate pensiile romanilor vor fi recalculate si incepand cu luna septembrie fiecare roman va primi noile taloane de pensie. Ca urmare a acestei recalculari veti constata ca inclusiv pentru romanii care se afla in indemnizatia minima sociala 1125 de lei acum ca vom avea romani care vor avea pensii esential mai mari”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.
Ministrul Muncii a dat exemple concrete cu privire la felul în care se va aplica noua lege a pensiilor: „Daca luam cazul unui barbat care a contribuit timp de 35 de ani la sistemul public de pensii pe salariul minim vom constata ca si acesta se afla sub indemnizatia minima sociala. Dupa recalculare, vom constata ca un barbat care are 18 puncte de pensie acum va avea o crestere de 87,4% adica va ajunge la o pensie de 1961 de lei. Intre 1125 si 1961 diferenta este consistenta”, a spus oficialul de la Muncă, la Realitatea.
Vești bune pentru pensionari! Marcel Ciolacu a făcut anunțul mult așteptat de milioane de bătrâni. ”Pensiile vor crește de două ori anul viitor”
„Dupa recalculare, cea mai mare parte a romanilor vor avea pensii mai mari. Din evaluarile noastre peste 3 milioane de romani vor primi pensii mai mari” a dat asigurări ministrul Muncii. În cazul acelora la care in urma recalcularii vom avea situatii in care pensia dansilor rezultata sa fie mai mica trebuie sa stie ca se va mentine cuantumul cel mai favorabil, adica nicio pensie nu va scadea”, a spus Simona Bucura Oprescu.
„În acest moment avem o cheltuiala lunara cu pensiile undeva in jur de 9,7 miliarde de RON, vom avea ca urmare a primei majorari cea din ianuaruie o crestere a impactului lunar la 11,35 miliarde si ca urmare urmare a recalcularii o crestere a 13,84 de miliarde” a spus ministrul Muncii.
„Una dintre conditionalitatile pe care Romania a trebuit sa o indeplineasca din cauza angajamentelor luate anterior prin PNRR a fost acela fara modificari ad hoc la legea pensiilor si de asigurare a sustenabilitații acesteia. Pentru asigurarea sustenabilitatii, pentru a fi siguri ca veniturile romanilor pot fi platite intotdeauna de statul roman s-a venit cu acest mecanism care are un singur obiectiv: sustenabilitatea sistemului public de pensii.
Pensii 2024. Ce categorii de angajaţi ies mai devreme la pensie fără penalizare
„Încurajam munca prin faptul ca romanii care au cotizat peste 25 de ani in sistemul public de pensie vor avea pentru fiecare an lucrat un numar de puncte suplimentare.
Pentru cei intre 25 si 30 de ani 0,50 de puncte, pentru cei care au cotizat peste 30 de ani vor avea 0,75 de puncte, pentru cei care au cotizat peste 35 de ani vor avea un punct.
Pensii 2024. Al 13-lea salariu, premiile şi sporurile influenţează majorările de anul viitor
Pentru femei, venim cu o crestere treptata a varstei de pensionare si cu elemente compensatorii astfel incat femeile – va rog sa va ganditi la 2 elemente esentiale – concediul de maternitate este de fapt perioada contributiva si la faprtul ca pentru fiecare copil o femeie beneficiaza de 6 luni pentru reducerea varstei de pensionare”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.