Pensii 2024, noua formulă de calcul aduce veşti bune pentru bătrânii României: cine primeşte cu 50% mai mult pe card

Pensii 2024.  Marcel Ciolacu a precizat că majorările se vor face diferențiat, iar unii dintre pensionari vor primii pensii mărite și cu 30%. Pensiile mici, în special cele ale foştilor agricultori, vor creşte cel mai mult.
Filip Stan
26 sept. 2023, 07:24
Pensii 2024, noua formulă de calcul aduce veşti bune pentru bătrânii României: cine primeşte cu 50% mai mult pe card
Vești bune pentru bătrânii României! Pensia va fi majorată de la 1 ianuarie 2024. Ce decizie a luat Guvernul

Pensii 2024. Pensii mai mari de anul viitor, după ce noua lege a pensiilor urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Trecută prin Parlament în urmă cu patru ani, Legea 127/2019 are drept termen de transpunerea în realitate data de 1 ianuarie 2024. Asociațiile de pensionari din țară somează Guvernul Ciolacu să nu amâne intrarea în vigoare a legii care ar ajuta sute de mii de pensionari cu venituri mici și foarte mici în prezent.

Bani mai mulți la salariu pentru români. Ce venituri lunare vor încasa angajații din aceste domenii-cheie

Pensia minimă se recalculează de la 1 ianuarie 2024, potrivit noii Legi 127/2019 care urmează să intre în vigoare din prima zi a anului viitor.

Noua formulă de calcul a pensiei minime se va raporta la procentajul de 40%, respectiv 45% din salariul minim brut pe economie și va crește în funcție de stagiul de cotizare. Cum salariul minim pe economie va fi din octombrie 3.300 lei, înseamnă că pensia minimă va porni de la valoarea de 1.320 lei (respectiv 40% din salariul minim).

Primul ministru și ministrul de Finațe au confirmat majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024. Ei au anunțat că unii dintre români vor primi chiar şi cu 30% mai mult. Ministrul Boloș a afirmat că pensiile vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei din ianuarie 2024, ceea ce înseamnă cu o creștere medie de 14%.

„Sunt bani pentru creşterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei. (…) În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

 

Creștere de minim 17,3% pentru pensia minimă, potrivit Legii 127/2019

În prezent, pensia socială minim garantată în România este de 1.125 lei. Creșterea ar urma să fie de minim 17,3%. Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent- indemnizaţie socială), a fost în trimestrul II 2023 de 1,147 milioane persoane, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Pensii 2023. Poştaşul aduce bani mai mulţi în octombrie pentru seniori. 400 de lei în plus pentru românii cu pensii mai mici de 2000 de lei
Cine sunt românii care ar putea primi în 2024 pensii cu peste 50% mai mari. Pensia minimă crește de la 1 ianuarie 2024- noua formulă de calcul

Ce spune Legea 127/2019 cu privire la noua formulă de calcul a pensiei minime? La articolul 91 din legea care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie se precizează:

(1) Începând cu data intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi, pentru pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, se instituie pensia minimă, în funcție de stagiul de cotizare realizat .

(2) Pensia minimă se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%.

(3) Pensia minimă se acordă pensionarilor în situația în care cuantumul pensiei, cuvenit sau aflat în plată, are o valoare mai mică decât cuantumul pensiei minime calculat conform alin. (2).

(4) În situația persoanelor care beneficiază, prin cumul, de una din categoriile de pensie prevăzute la art. 46 alin. (1), de pensie din sisteme neintegrate sistemului public de pensii, ori de pensie din alte state, pensia minimă se acordă în situația în care suma cuantumurilor tuturor acestor venituri nu depășește cuantumul pensiei minime calculat conform alin. (2).

(5) În situația pensionarilor care au realizat stagiu de cotizare cuprins între 10 și 15 ani, pensia minimă se stabilește în funcție de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani și 14 ani inclusiv.

(6) În situația pensionarilor pentru limită de vârstă care au realizat stagiu de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie prevăzut de legislația anterioară intrării în vigoare a prezentei legi, mai mic de 10 ani, în condiții de handicap, precum și ca nevăzător, pensia minimă se stabilește într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.

(7) Diferența dintre cuantumul pensiei minime și cuantumul pensiei stabilite potrivit art. 85 alin. (1) se suportă din bugetul de stat.

În momentul de față, sunt 174.000 de pensionari agricultori care au o pensie pensia medie era de doar 803 lei!Potrivit INS, 110.000 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 64,8% din totalul acestora, au primit totuși pensia socială minim garantată.

Dar restul de 64.000 de pensionari agricultori sunt plătiți sub pensia minimă, adică încasează doar 800 de lei. Dacă se va recalcula pensia minimă de la 1 ianuarie 2024, pensia acestor agricultori va crește cu peste 50 de procente.

Ce spune legea 127/2019 despre pensiile agricultorilor

(1) Pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, devenite pensii conform prevederilor art. 157 alin. (1), se recalculează, din oficiu, în conformitate cu prevederile prezentei legi, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) În situația în care cuantumul pensiei rezultat ca urmare a aplicării prevederilor alin. (1) este mai mic decât cel prevăzut la art. 91 se acordă cuantumul minim al pensiei.
(3) Pensiile recalculate conform prevederilor alin. (1) și (2) se cuvin și se plătesc începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.

Pensii 2024. Imediat după ce ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a spus că  pensiile vor fi majorate  cu minim 16 miliarde de lei din ianuarie 2024, ceea ce înseamnă cu o creștere medie de 14%, premierul Ciolacu a venit cu precizări surprinzătoare.

Pensii 2024.  Marcel Ciolacu a precizat că majorările se vor face diferențiat, iar unii dintre pensionari vor primii pensii mărite și cu 30%.

Pensii 2024.   „Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut. Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația din anul anterior, de la 4% în comparație cu 13.5%.

Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se majoreze diferențiat, la unii cu poate 30%, la unii cu poate 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit”, a declarat prim-ministrul României.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Capital.ro
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Remus Pricopie îl acuză pe Mircea Geoană de folosirea însemnelor NATO în campania electorală
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!