Pensii 2024. Peste 500.000 de români au primit deciziile de recalculare în prima zi. Cei nemulţumiţi pot face apel doar în instanţă

Noua lege îi premiază cu mai multe puncte pe cei care au muncit mai mulți ani. Punctele de stabilitate se acordă celor care au muncit mai mult de o perioadă de 25 de ani.
Filip Stan
17 aug. 2024, 13:45
Pensii 2024. Peste 500.000 de români au primit deciziile de recalculare în prima zi. Cei nemulţumiţi pot face apel doar în instanţă
Câţi bani câştigă pe lună un poştaş în România. Salariul s-a majorat în 2023

Pensii 2024. Peste jumătate de milion de decizii de recalculare a pensiilor au fost înmânate beneficiarilor de către Poşta Română, vineri, în prima zi de distribuire, informează compania printr-un comunicat.

Zi de sărbătoare pentru peste 3,8 milioane de pensionari români. Poşta Română începe distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor

„Cei peste 10.000 de poştaşi aflaţi vineri pe teren au reuşit să înmâneze beneficiarilor din toate judeţele ţării un număr record de plicuri: peste 500.000 de decizii de recalculare a pensiilor. Compania Naţională ,,Poşta Română” le mulţumeşte pentru profesionalism şi implicare tuturor angajaţilor angrenaţi în această acţiune amplă care au distribuit încă de la primele ore deciziile de recalculare către beneficiari. Asigurăm toţi pensionarii că vor primi documentele mult aşteptate până la termenul prevăzut, respectiv 30 august 2024″, se menţionează în comunicat.

Pensii 2024. Cum afli câţi bani primești în plus după recalcularea pensiei, metoda aritmetică banală

Poşta Română reaminteşte că, în cazul în care titularul deciziei nu este la domiciliu în momentul vizitei factorului poştal, documentul poate fi înmânat unui membru al familiei sau unei rude. Dacă nici aceştia nu sunt acasă, beneficiarul poate ridica ulterior documentul personal de la oficiul poştal la care este arondat.

„Poşta Română continuă să fie cea mai solidă companie de curierat din ţară, iar tehnologia adusă în ultimii ani ne permite să oferim servicii cu o eficienţă remarcabilă”, subliniază reprezentanţii companiei.

Din luna septembrie, pensiile cresc, în medie, cu 622 de lei. Două milioane de pensionari vor primi până la 500 de lei în plus în fiecare lună, potrvit ministerului Muncii.

Pentru a afla noua pensie, se înmulțește valoarea punctului de referință, care e acum 81 de lei cu numărul total de puncte: de contributivitate, de stabilitate și asimilate.

Noua lege îi premiază cu mai multe puncte pe cei care au muncit mai mulți ani. Punctele de stabilitate se acordă celor care au muncit mai mult de o perioadă de 25 de ani. Se acordă câte 0,50 de puncte pentru fiecare an muncit pentru cei care au fost în câmpul muncii între 26 și 30 de ani. Mai multe puncte de stabilitate primesc românii care au muncit peste 30 de ani”.

Președintele Casei Naționale de Pensii: ”Am simplificat foarte mult modul de calcul al pensiei”

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii: ”Nu este deloc complicat să faci acest calcul, dimpotrivă, noi am simplificat foarte mult modul de calcul al pensiei începând cu data de 1 septembrie.

Această decizie de recalculare pe care au primit-o aproximativ 4,7 milioane de români, are niște lucruri și niște indicatori cu care noi lucrăm zi de zi, foarte simpli, astfel încât orice pensionar, dacă lecturează această decizie, o să înțeleagă foarte simplu care este istoricul lui înainte de aplicarea legii”.

Pensii 2024. Pensionarii spun, însă, că e dificil să înțeleagă cum se face acest calcul.  ”Sunt mulți care nu fac față. Mai mult decât atâta, datele sunt prezentate nu chiar foarte explicit încât oricine să poată să pătrundă din multiplele subtilități care sunt.

Gândiți-vă că sunt pensionari care sunt depășiți de tehnica asta cibernetică și care nu au abilitatea să umble pe calculator. Mulți n-au nici telefoane cu touchscreen. Deci e o chestie superfluă să pretinzi că e foarte ușor pentru oricine. Relația cu casele de pensii nu este o relație nici comodă, nici foarte elegantă. De foarte multe ori, pensionarii pleacă plângând de acolo”, spune Dorina Barcari, președintele asociației pentru drepturile pensionarilor.

Salariații români pot verifica acum online ce vechime au acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile pentru pensie. Trebuie completat un formular care poate fi descărcat online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate, la orice casă locală de pensii, asta dacă nu aveți semnătură electronică ca să puteți trimite documentele pe mail.

După ce Casa de pensii aprobă cererea, puteți apăsa pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care veși introduce e-mail-ul și parola.

Odată intrat în cont, veși avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. Acolo, selectați secțiunea „Datele mele din sistemul public de pensii”. În acea secțiune, puteți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare”.

Reprezentanții Casei Naționale de pensii spun că spune că pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiilor pot contesta decizia de recalculare. Primul pas care trebuie făcut este să se adreseze iniţial caselor teritoriale, iar dacă nu sunt mulțumiți de explicații, pot face contestație în instanță.,

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?