Pensii 2024: Peste 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare

Legea pensiilor a fost promulgată şi se va aplica de anul viitor. Recalcularea se face în septembrie şi aduce majorări, uneori substanţiale, dar nu pentru toată lumea.
Filip Stan
30 nov. 2023, 14:38
Pensii 2024: Peste 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare
Daniel Baciu, despre noua formulă de calcul a pensiilor

Pensii 2024. Oficialii au lăsat să se înțeleagă că 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie, la recalculare. Numărul de pensionari cărora nu le va fi crescută pensia a fost oferită, indirect, de șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, într-o declarație preluată de Agerpres.

„Mecanismul de indexare se referă la faptul că majorarea se va face anual în luna ianuarie, cu rata medie a inflaţiei, la care se adaugă şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pe economie.

În urma acestei recalculări din luna septembrie nicio pensie nu va scădea: cei care au primit pensii mai mici din cauza raportului la stagiile de cotizare le vor creşte pensiile, iar dacă din formula de calcul există un cuantum inferior se păstrează calculul cel mai avantajos în plată, potrivit principiului universal din legea pensiilor, deci nu va pierde nimeni la pensie. După calculele noastre, în septembrie 2024, aproximativ 3 milioane de pensii vor creşte în urma acestei formule de calcul”, a mai spus Daniel Baciu.

EXCLUSIV Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: „Nu vor fi întârzieri la plata pensiilor în decembrie”
Ce spune Baciu? Că în fiecare an pensia se va indexa la 1 ianuarie. Se va indexa cu 13,8% la 1 ianuarie 2024.

El mai spune că la recalcularea tuturor pensiilor, care se va finaliza la 1 septembrie, vor crește pensiile a 3 milioane de pensionari. Cum în România sunt puțin peste 5 milioane de pensionari, rezultă că 2 milioane de pensionari nu vor lua pensii mărite.

Pensii 2024. Creștere minus la pensii
În final, autoritățile au decis că cei care ar fi trebuit să aibă la recalculare pensii micșorate să rămână cu cele pe care le aveau la momentul respectiv. În tabelul de mai jos, sunt o parte din cei cu creșteri negative și care nu vor primi niciun leu la recalculare.

Cei care nu primesc bani în plus la pensie sunt cei care au muncit 25 de ani sau mai puțin, deoarece ei nu pot primi punctele de stabilitate. Aceste puncte se acordă celor care au muncit peste 25 de ani.

 

Altă categorie de pensionari care nu primesc bani la pensie sunt cei care au muncit în condiții grele. Ei au ieșit la pensie înainte să fi împlinit cei 25 de ani de muncă.

Nouă formulă de calcul legea pensiilor
Este VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei potrivit noii legi a pensiilor.

Pensii 2024. Sprijin de până la 1.000 de lei pentru pensionari, de anul viitor. Măsura vizează milioane de români
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an contribuit.

Punctele de stabilitate
Se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 ş.a.m.d.

Aceste puncte de stabilitate sunt cheia creșterii pensiilor.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

 

Pensii 2024. Reprezentanţii Ministerului Muncii au precizat, după ce şeful statului Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor, că actul normativ „va aduce echitate între pensionari şi va consolida principiul contributivităţii”, aceasta fiind cea mai amplă reformă a pensiilor. „Noua lege este sustenabilă şi va aduce stabilitate sistemului de pensii din România”, mai spun reprezentanţii ministerului.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a promulgat legea privind sistemul public de pensii. Legea va aduce echitate între pensionari şi va consolida principiul contributivităţii. Este cea mai amplă reformă a pensiilor. Proiectul a fost realizat împreună cu experţii Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale care au confirmat că noua lege este sustenabilă şi va aduce stabilitate sistemului de pensii din România. Reforma este la fel de importantă şi pentru salariaţi: răsplăteşte munca şi contributivitatea, încurajează natalitatea şi stimulează continuarea studiilor”, arată o postare de miercuri, pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Sursa citată reaminteşte că noua lege a pensiilor prevede majorarea acestora, în ianuarie 2024 cu 13,8% şi recalcularea, în septembrie, a tuturor pensiilor din sistemul public.

„În 2024 aducem respect pentru pensionarii români. Majorarea pensiilor, în ianuarie, cu 13,8% Recalcularea, în septembrie, a tuturor pensiilor din sistemul public: se vor introduce puncte suplimentare pentru stabilitatea în muncă; se vor lua în calcul veniturile nepermanente contributive (sporuri, acord global, prime, al 13-lea salariu); mamele se pot pensiona mai devreme cu şase luni pentru fiecare copil pe care l-au crescut”, mai indică sursa menţionată.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind sistemul public de pensii, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Legea are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin instituirea unei formule de calcul bazate pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivităţii, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar şi corelat cu realităţile economice.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, întrebat după adoptarea noii legi a pensiilor de către deputaţi dacă va există cele 25 miliarde lei necesare creşterii pensiilor, în două rândul, de la 1 ianuarie şi 1 septembrie 2024, că este ferm convind că va fi găsită suma, atunci când va fi construit bugetul de stat pe anul viitor. „Sunt 4,8 milioane de pensionari în România. 80% au sub 3.000 lei, 60% au sub 2.000 de lei. Dacă credeţi că trebuie să creăm o problemă pentru oameni care trăiesc cu o pensie sub 2.000 lei, eu vă spun că este o temă falsă”, a adăugat şeful Guvernului.

Pensii 2024, EXCLUSIV. Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră despre vârsta de pensionare. Ce prevede noua lege promulgată de Iohannis

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, afirmă că legea ”se adresează nu doar pensionarilor pe care-i avem în plată, care au construit România, aşa cum o ştim noi astăzi, dar şi românilor care sunt angajaţi acum şi care, prin noua lege, trebuie să ştie că vor beneficia de puncte de stabiltate în plus, ceea ce, pentru o vechime mai mare de 25 de ani îi va duce la o pensie mai bună”.

EXCLUSIV Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: „Nu vor fi întârzieri la plata pensiilor în decembrie”

Întrebată în direct de Andreea Creţulescu la România TV cât de stabilă va mai fi vârsta de pensionare, având în vedere că este condiţionată de creşterea speranţei de viaţă, Simona Bucura Oprescu a afirmat: ”Vârsta de pensionare este stabilă, fiindcă mecanismul cu care am venit este o garanţie a faptului că vârsta de pensionare nu va creşte arbitrar, nu va creşte ad-hoc, nu este în pixul unui ministru, al unui Guvern. Creşterea vârstei de pensionare este un mecanism în care, dacă speranţa de viaţă nu creşte o lună, vom rămâne la aceeaşi vârstă de pensionare”.

Ministrul Muncii a afirmat că, în prezent, speranţa de viaţă în România este la bărbaţi 70,4 ani bărbaţi, iar la femei 78 de ani. ”Probabilitatea ca vârsta de pensionare să crească este foarte mică”, a mai afirmat ministrul Muncii, în exclsuivitate la România TV.

Citeşte şi: Tichete sociale 2023. Când pot ridica bunicii noştri cupoanele de la primărie cu „a 13-a pensie”

Reprezentanţii Ministerului Muncii au precizat, după ce şeful statului Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor, că actul normativ „va aduce echitate între pensionari şi va consolida principiul contributivităţii”, aceasta fiind cea mai amplă reformă a pensiilor. „Noua lege este sustenabilă şi va aduce stabilitate sistemului de pensii din România”, mai spun reprezentanţii ministerului.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a promulgat legea privind sistemul public de pensii. Legea va aduce echitate între pensionari şi va consolida principiul contributivităţii. Este cea mai amplă reformă a pensiilor. Proiectul a fost realizat împreună cu experţii Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale care au confirmat că noua lege este sustenabilă şi va aduce stabilitate sistemului de pensii din România. Reforma este la fel de importantă şi pentru salariaţi: răsplăteşte munca şi contributivitatea, încurajează natalitatea şi stimulează continuarea studiilor”, arată o postare de miercuri, pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Vin acasă la pensionari din 15 august. Decizie pentru 4,7 milioane de bătrâni
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Mâncarea de pe litoral care vă poate îmbolnăvi! ANPC trage un semnal de alarmă!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări, acesta a fost găsit pe o insulă aflată pe râul Paive
Capital.ro
Se dă iar ordin UE pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. România va fi obligată să aplice legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
Start-up-ul britanic Nyobolt dezvoltă baterie revoluționară pentru mașini electrice, încărcabilă în patru minute și jumătate
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?