Pensii 2024. Probleme cu noile taloane, tipărirea întârzie din cauza bugetului. Când se primesc pensiile majorate în ianuarie

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat dacă scandalul pe bugetul din 2024 va genera întârzieri la tipărirea taloanelor cu noile pensii majorate.
Filip Stan
17 dec. 2023, 23:10
Pensii 2024. Probleme cu noile taloane, tipărirea întârzie din cauza bugetului. Când se primesc pensiile majorate în ianuarie

Pensii 2024. Tipărirea taloanelor de pensii nu s-a finalizat, însă potrivit şefului Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, se lucrează la capacitatea maximă pentru a nu avea loc întârzieri.

Cum arată noile cupoane de pensii ale românilor, cu majorarea de 13,8%. Ministerul Muncii publică imagini din timpul tipăririi acestora
„Nu există această posibilitate. Aș vrea să spun lucrul acesta din start, pentru că în momentul acesta, când discutăm, colegii mei lucrează. Se lucrează în ture și sâmbăta și duminica, astfel încât acest proces de tipărire a celor 5 milioane de taloane de pensii să nu aibă absolut nicio întârziere și ele să fie predate în timp util colegilor de la Compania Națională de Poștă, astfel încât în prima zi lucrătoare din luna ianuarie oamenii deja să-și primească pensiile majorate cu 13,8%”, a spus şeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Noile pensii de la 1 ianuarie 2024 şi 1 septembrie 2024
Punctul de pensie va crește cu 13,8% de la 1.785 de lei, la 2.032 lei. De asemenea, va creşte şi valoarea pensiei minime de la 1.125 de lei la 1.281 de lei. Iar de la 1 septembrie 2024 pensiile vor fi majorate cu 40% pentru 3 milioane de români.

„Deci vor beneficia de majorarea punctului de pensie cu 13,8% toți pensionarii sistemului public. Vorbim de aproximativ 5 milioane de pensionari. Iar cu 1 septembrie vom recalcula practic toate pensiile aflate în plată. Oamenii vor primi deja pensiile recalculate începând cu luna septembrie.

Avem un grafic foarte clar, este foarte strâns, știm ce avem de făcut, suntem în acel grafic, nu avem în întârzieri, astfel încât colegii mei  împreună la Casa Națională, lucrăm în momentul de față la elaborarea normelor de aplicare a legii 330 pe 2023.

Sperăm ca până la sfârșitul anului să oferim deja un draft al acestor norme de aplicare, astfel încât că odată ce avem și normele definitivate și publicate în Monitorul Oficial ulterior să contractăm acel soft de recalculare a tuturor pensiilor pe noua formulă de calcul, care este fundamental diferită de actuala formulă de calcul a pensiilor, astfel încât în septembrie oamenii deja să primească deja pensiile recalculate.

„Nici o pensie nu va scădea. Au fost eliminate inechitățile”

Noi anterior lui septembrie deja vrem să emitem deciziile de pensionare cu cu noile valori ale pensiilor, ca oamenii să ştie deja în luna septembrie ce pensii vor primi.

Există un principiu într-adevăr în sistemul public de pensii rămânând în plată pensia cea mai avantajoasă și acest principiu a fost valabilă întotdeauna. Deci într-adevăr, dacă pensia recalculată este la un nivel inferior rămânem la pensia în plată, deci nicio pensie nu va scădea.

Cu această lege noi eliminăm aceste inechități, la cei care au beneficiat de un indice de corecție defavorabil mai mic.

În momentul de față, din 2019 avem un indice de corecție favorabil de 1,41 la cei care au beneficiat de împărțire a acelor număr de puncte la un stagiu de cotizare mai mare de 35, în detrimentul celor care au beneficiat de împărțire la un stadiu mai mic de două, chiar începând cu 25-30.

Aceia vor primi într-adevăr pensii mai mari și în principal vor primi pensii mai mari, cu sume foarte importante cei care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, pentru că beneficiază de acele puncte de stabilitate prevăzute de lege.

Încercăm ca prin această prevedere, prin acel articol, să încurajăm în primul rând viața activă, oamenii să rămână mai mult în câmpul muncii, să contribuie mai mult la sistem, iar noi îi răsplătim cu niște pensii mult mai mari”, a spus şeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, la Antena 3.

Când se plătesc pensiile majorate în ianuarie 2024. Veste proastă pentru 6 milioane de români, încep anul cu buzunarele goale

Când intră pensiile pe card în ianuarie. Anunțul recent al Ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, privind indexarea pensiilor din ianuarie 2024, a stârnit un val de reacții și asemenea oricărui subiect de interes public.

Potrivit calendarului oficial, achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1 – 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor.

Având în vedere că zilele de 1 și 2 ianuarie 2024 sunt zile libere legale (prima și a doua zi de Anul nou), activitatea poștașilor va începe din data de 3 ianuarie.

Pensiile intră pe card pe 12 ianuarie

Anunțul oficial privind pensiile vine într-un moment în care societatea românească se confruntă cu multiple provocări economice. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a confirmat că pensiile vor fi virate în conturile beneficiarilor începând cu data de 3 ianuarie 2024. Această măsură este în concordanță cu promisiunile guvernamentale de a asigura stabilitate și siguranță financiară pentru pensionari. Motivul întârzierilor este, şi de această dată, minivacanţa pe care o au bugetarii, inclusiv poştaşii care vin cu plicul la bunicii noştri.

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), achitarea pensiilor pe carduri se face în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Potrivit CNPP, pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Pentru  persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care  nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Taloanele mov vor fi arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii. Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora.

Conform declarațiilor ministrului, în anul 2024 sunt prevăzute două majorări ale pensiilor: una de la 1 ianuarie și cealaltă ca urmare a recalculării, în septembrie. Acest demers se înscrie în angajamentul Guvernului României de a sprijini financiar pensionarii, reflectând totodată o viziune responsabilă asupra gestionării bugetului de stat.

Majorările anunțate sunt semnificative. De la 1 ianuarie 2024, toți pensionarii vor beneficia de o majorare de 13,8%. Acest procent reprezintă o indexare cu rata inflaţiei, ceea ce, conform noii legi a pensiilor, va avea loc în fiecare an.

Zile libere legale în 2024. Câte sărbători pică în cursul săptămânii. Luna ianuarie este cea mai plină

Zile libere legale în 2024. Anul Nou începe cu dreptul pentru români, iar asta pentru că primele două zile sunt declarate libere legale. Primele zile libere din 2024 sunt 1 și 2 ianuarie, ceea ce înseamnă că angajații români se pot bucura de patru zile fără muncă. Weekendul din prima săptămână a anului este unul prelungit, căci 1 și 2 ianuarie sunt într-o zi de luni, respectiv marți.

După această minivacanță, urmează o altă zi liberă. Și anume, 6 ianuarie, atunci când credincioșii sărbătoresc Boboteaza. Însă, aceasta nu este singura zi liberă din prima săptămână de ianuarie.

După Bobotează, urmează Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit pe 7 ianuarie. Din păcate, aceasta zi este într-o duminică.

Ianuarie continuă cu o altă zi liberă, de data asta, în penultima săptămână din lună. Este vorba despre ziua de 24 ianuarie, atunci când la calendar este marcată Ziua Unirii Principatelor Române, care pică miercuri.

Citește și: Concediul de odihnă 2024. Până când se pot lua zile libere din concediul neefectuat în 2022 şi 2023

Zile libere legale în 2024

În anul 2024, sunt declarate, prin lege, 17 zile drept sărbători legale. Doar 10 dintre ele pică în timpul săptămânii, restul de 7 suprapunându-se pe zile de weekend. Cel mai probabil, Guvernul ar mai putea acorda până la 3 zile libere, pentru a crea punți cu weekendurile. Acestea din urmă vor fi recuperate de salariații din sectorul bugetar.

Ianuarie:

  • 1- Anul Nou (luni)
  • 2- A doua zi de Anul Nou (marți)
  • 6- Boboteaza (sâmbătă)
  • 7 – Sfântul Ion (duminică)
  • 24- Ziua Principatelor Române sau Mica Unire (miercuri)

Februarie

– nu sunt libere legale

Martie– nu sunt libere legale

Aprilie– nu sunt libere legale

Mai:

  • 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
  • 3 mai – Vinerea Mare (vineri)
  • 5 mai – Paștele ortodox  (duminică)
  • 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni)

Iunie:

  • 1 iunie – Ziua copilului (sâmbătă)
  • 23 iunie – Rusaliile (duminică)
  • 24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)

Iulie

– nu sunt libere legale

August– 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)

Septembrie– nu sunt libere legale

Octombrie– nu sunt libere legale

Noiembrie– 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)

Decembrie: 

  • 1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)
  • 25 decembrie – Crăciunul (miercuri)
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)

Pensiile care vor crește cu 1.500 de lei în anul 2024. Calculul este final

Atenție pensionari! Aceste pensii se majorează cu 1.500 de lei de la 1 ianuarie 2024, după cum anunță Casa de Pensii. Cine sunt cei vizați?

Pensionarii din România primesc vești bune. Se majorează pensiile de la 1 ianuarie 2024. Cine primește mai mulți bani? Dar mai puțini? Iată o serie de clarificări importante venite de la Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii (CNPP).

Oficialul de la Casa de Pensii a vorbit despre majorarea pensiilor și a prezentat totodată și niște exemple. Primul a fost cel al unui pensionar român cu o pensie deloc mică, cu un stagiu de cotizare mare şi multe puncte de contributivitate.

Citeste si EXCLUSIV| Marius Budăi, vești bune pentru pensionari în prag de sărbători! ”Vor începe să se facă plățile. Nu scade nicio pensie”

În acest caz, a rezultat o creştere a pensiei de mai mult de 1.500 de lei. Mai mult de atât, șeful de la Casa de Pensii a explicat și la ce venit ar putea ajunge acesta începând cu luna septembrie 2024, dacă lucrurile merg bine.

Casa de Pensii, anunț despre majorarea pensiilor din 2024
„Luăm exemplul unui bărbat profesor pensionar, cu o pensie mare şi cu un stagiu de cotizare foarte mare, de 44 de ani și opt luni şi 22 de zile. Am ținut să iau un profesor drept exemplu, pentru că în general profesorii rămân mult în activitate după vârsta standard de pensionare.

Are 91 de puncte de contributivitate și pornește de la o pensie de 6.563 lei, acum, în decembrie. Va beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, iar pensia crește la 7.471 lei. Apoi, de la 1 septembrie, va ajunge la 8.216 lei”, a explicat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Cu alte cuvinte, de la pensia din prezent de 6.563 lei, acest profesor va ajunge după cele două majorări din 2024, la o pensie de 8.216 lei. Asta înseamnă, deci o creştere de circa 1.500 de lei, mai exact 1.653 de lei. Se pare deci că anumiți pensionari vor fi mai avantajați decât ar fi crezut de anul viitor.

 

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin de vedete și faze amuzante
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ipostaza neplăcută în care Loredana Groza a pus-o pe Simona Halep. „Mi se pare un gest foarte urât”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Horoscop duminică, 5 ianuarie 2025: Vărsătorii fac cumpărături pentru casă
Spynews
Natalia Mateuț, mai sexy ca niciodată în vacanța din Marrakech! Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea TV / FOTO
Evz.ro
Pensionarii care ar putea primi până la 3.000 de lei. Se dau în tranșe
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui cuvinte. Martorii fac declarații sfâșietoare
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdictul care îl distruge pe Călin Georgescu: Hotărârile sunt definitive și general obligatorii. Va fi constatată ca inadmisibilă
StirileBZI
Amendă de până 2.000 de lei pentru șoferi! Ce nu ai voie să faci pe geamul mașinii
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
România continuă să conducă Europa la capitolul decese în accidente rutiere în 2024
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! RĂSTURNARE TOTALĂ după ULTIMUL SONDAJ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
INXS: există exces în rock de senzație? Da. Michael Hutchence.