Pensii 2024. Românii care se vor plimba cu nepoţii în parc înainte de vârsta legală de pensionare. Anunțul ministrului Muncii despre pensionarea anticipată fără penalizare

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat care sunt românii care pot ieși la pensie mai devreme, fără a fi penalizați.
Filip Stan
12 feb. 2024, 07:22
Pensii 2024. Românii care se vor plimba cu nepoţii în parc înainte de vârsta legală de pensionare. Anunțul ministrului Muncii despre pensionarea anticipată fără penalizare
Cine sunt românii care primesc vechime în plus la pensie. De când se aplică noua lege

Pensii 2024. Regulile în ceea ce privește pensiile românilor se schimbă, de anul acesta, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Potrivit noii legi, toți pensionarii români au beneficiat, la începutul acestui an, de o indexare a pensiei, în raport cu inflația, ceea ce se va întâmpla la fiecare ânceput de an. Însă, potrivit guvernanților, pensiile vor crește din nou din luna septembrie, pentru peste trei milioane de români, după recalculare.

Pensii 2024. Schimbare majoră, ce perioade se şterg din anii de vechime din septembrie
Se schimbă însă și regulile în ceea ce privește pensionarea anticipată în cazul celor care au lucrat în condiții speciale sau deosebite de muncă.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, e explicat, așadar, care sunt românii care se vor putea pensiona anticipat. „Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul. Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă. Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

În această nouă lege, definirea locurilor de muncă în condiții deosebite și în condiții speciale se păstrează, la fel ca în actuala lege a pensiilor, mai exact:

  • locurile de muncă în condiții deosebite sunt definite ca locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților;
    locurile de muncă în condiții speciale sunt definite ca locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.

Cât costă să-ți cumperi șase ani de vechime în muncă. Românii se pot asigura retroactiv la pensie până la finalul anului 2024

Potrivit noii legi, pentru perioadele de cotizare în condiții deosebite sau speciale se acordă perioade suplimentare, care constituie stagiu de cotizare în condiții normale, după cum urmează:

  • patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;
    șase luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă.
    Practic, pentru fiecare an lucrat în astfel de condiții, salariații câștigă câteva luni în plus la stagiul de cotizare. Legea nouă ia în considerare și aceste perioade suplimentare la vechimea în muncă acordată în baza legislației de dinainte de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, dar și perioadele suplimentare acordate pentru condițiile deosebite/ speciale de muncă în baza legislației de după această dată.

Cu alte cuvinte, fiecare perioadă de muncă în condiții speciale/ deosebite va fi valorificată în favoarea celui ce se pensionează conform regulilor stabilite.

”Reducerea maximă pe vechea lege era de 13 ani, în condiții speciale de muncă. Nu la mineri, unde este mai mare. 49 de ani, minus 13 ani, 36 de ani era stagiul contributiv. La 36 de ani ar avea următoarele puncte de stabilitate: 0,5 puncte pentru intervalul 25-36 de ani, 0,75 pentru 30-35 de ani si un punct pentru ce depășește 35 de ani. Deci doar munca efectiva contribuie la bonificare”, a explicat ministrul la România TV.

Ministrul Muncii a vorbit, de asemenea, despre termenul în care românii vor primi deciziile de recalculare. „Vom avea un moment important al aplicării legii pensiilor – septembrie 2024. Împreună cu colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice şi colegii de la Direcţia de Asigurări Sociale din minister, acum lucrăm la finalizarea normelor de aplicare a legii 360/2023, care presupune recalcularea tuturor pensiilor românilor şi insist pe acest aspect fiindcă, cu toate că avem peste o lună de când a fost publicată noua lege, încă sunt întrebată de unii români dacă şi pensia dânşilor va fi recalculată. Da, dragii noştri! Fiecare pensie va fi recalculată.

Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid.

După finalizarea lor la minister, dorim să le discutăm cu societatea românească, cu partenerii sociali, cu Comisia Europeană cu care avem acest agreement pe jalonul 214 – reforma sistemului public de pensii, după care să fie finalizat soft-ul pentru recalculare, instruiţi colegii noştri din casele teritoriale de pensii şi apoi românii vor începe, noi estimăm că undeva în luna mai a anului 2024, să îşi primească până la sfârşitul lunii august deciziile cu pensiile recalculate”, a afirmat Ministrul Muncii la Antena 3.

EXCLUSIV Pensii 2024. Simona Bucura-Oprescu, despre majorări: „Munceşti mai mult, primeşti mai mult!”. Cum poţi să ieşi cu 5 ani mai devreme la pensie

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dezvăluit ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor din septembrie 2024. Potrivit explicațiilor oferite de Simona Bucura-Oprescu, toate pensiile vor fi recalculate.

Este important ca romanii sa ştie ca, daca muncesti mai mult, primesti mai mult, daca ai venituri contributive mai mari, castigi o pensie mai mare. La peste 25 de ani stagiu cotizare, vei avea pensie mare, daca veniturile declarate sunt mai mari, vei avea o pensie mai mare, este foarte important ca pensionarii si salariatii sa stie asta, noua lege a pensiilor este si despre mine, copiii nostri, noua lege a pensiilor vine cu puncte suplimentare pentru cine munceste mai mult, puncte asimilate pentru studii si incurajeaza natalitatea, concediul de maternitate sau paternitatea, care este stagiu contributiv„, a spus ministrul Simona Bucura-Oprescu în exclusivitate la România TV.

Ministrul Muncii, explicații despre recalcularea pensiilor şi vârsta de pensionare

Noua lege a pensiilor vine cu reducere varsta pensionare pentru femei. Pentru fiecare copil nascut si crescut, eu ca mama beneficiez de reducere la varsta de pensionare cu 6 luni, doi copii cu un an si asa mai departe pana la 7 copii. In ce priveste pensia anticipata, este important ca romanii sa stie ca, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu 5 ani mai devreme. Daca esti barbat si iesi la 65 de ani, te poti pensiona la 60 de ani daca ai stagiu de 40 de ani„, a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.

INTERVIU EXCLUSIV. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, despre dubla majorare a pensiilor din anul 2024. Calendarul aprobat

Aceasta a subliniat și că banii pentru pensii în 2024 sunt prevăzuți în bugetul votat în Parlament. „Toate pensiile românilor vor fi recalculate, iar din septembrie vor beneficia de această recalculare toți românii. Pensiile recalculate vor fi puse în plată integral de la 1 septembrie 2024. Este important ca pensionarii să știe că există bani în buget pentru acest lucru, banii pentru pensii în 2024 sunt prevăzuți în bugetul votat ieri”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Ministrul a spus și că nu vor mai exista doi pensionari care au muncit și contribuit la fel dar care primesc pensii diferite. „Nu vom mai avea doi pensionari care au muncit și contribuit la fel dar care primesc pensii diferite. Nu vom mai avea diferențe între pensiile primite de femei și bărbați”, a completat Simona Bucura-Oprescu.

Cod rutier 2024. Se schimbă legea, detaliul care te lasă fără permis din ianuarie

Amintim că în 2024 vor exista două majorării ale pensiilor. Prima va fi de la 1 ianuarie, când se vor actualiza pensiile cu rata inflației. A doua este din septembrie, când se va pune în plată recalcularea pensiilor.

Simona Bucura-Oprescu: Peste trei milioane de români se așteaptă să beneficieze de pensii mai mari în noul an

Anterior, aceasta a subliniat că peste trei milioane de români se așteaptă să beneficieze de pensii mai mari în noul an. Este important ca toți românii să fie conștienți că în 2024 vor experimenta creșteri ale pensiilor. Schimbare are loc datorită celor două procese, a subliniat ministrul.

Mulțumită majorărilor începând cu 1 ianuarie și creșterii valorii punctului de pensie, spune ministrul, fiecare român va beneficia de o pensie mai bună în 2024.

„Pot să vă spun că peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari. (…) Este important să ştie toţi românii că în 2024 vor avea pensii mai mari datorită celor două procese. Oricum, fiecare român, datorită majorării de la 1 ianuarie, fiecare român, datorită faptului că valoarea punctului de pensie creşte, fiecare român în 2024 va avea o pensie mai bună”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Ajutor înmormântare 2024. A crescut „ortul popii”, sume mult mai mari încasate în caz de deces. Ce ACTE sunt necesare

Conform simulărilor efectuate, va exista o creștere semnificativă în cazul unui pensionar cu indemnizație minimă socială. Astfel, dacă un pensionar primește, acum, 1.125 de lei, având o vechime în muncă de 35 de ani, se preconizează o creștere de 87% începând din anul viitor. Astfel, se va ajunge la peste 1900 de lei.

Un român care a muncit peste 25 de ani va beneficia de un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă. Această bonificație variază între 0,5 puncte pe an pentru cei cu o vechime între 25 de ani și 30 de ani, 0,75 puncte pe an pentru cei cu o vechime între 30 de ani și 35 de ani, și un punct pe an după 35 de ani. Pe scurt, munca depusă va fi recompensată prin obținerea de puncte, a subliniat ministrul.

Pensii 2024. Calculează singur ce pensie vei avea. Noua formulă de calcul, explicată în detaliu de şeful Casei de Pensii

Pensii 2024. Românii au posibilitatea să își calculeze singuri cuantumul pensiei în 2024. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a detaliat modul în care oamenii pot să efectueze acest calcul pe cont propriu, oferindu-le astfel posibilitatea de a anticipa suma pe care o vor primi în plus în luna septembrie după recalcularea pensiilor în 2024.

Sunt persoane care vor primi și 2.000 de lei în plus, pe lună, din septembrie. Dar vor fi și 1,6 milioane de oameni care nu vor primi nici o majorare după ce va fi aplicată această nouă formulă din Legea pensiilor. Iată demonstrația pe care șeful CNPP a făcut-o.

Daniel Baciu a dat exemplul unui domn care a fost lăcătuș la o fabrică din industria textilă are 36 de ani, o lună și 26 de zile stagiu contributiv în sistemul public de Pensii și încă 9 ani și patru luni, perioadă asimilată care cumulează stagiul militar, studii superioare și pentru care se acordă 0,25 de puncte pentru fiecare an.

Șeful CNPP a ținut să sublinieze că aceste puncte de stabilitate reprezintă, de fapt, un bonus, o bonificație pentru anii lucrați peste perioada de cotizare. Potrivit lui Baciu, în felul acesta încercăm să încurajăm munca, deoarece cu cât o persoană lucrează mai mulți ani, cu atât pensia lui va crește grație acestor puncte de stabilitate.

Revenind la demonstrație, șeful Casei Naționale de Pensii a precizat că pentru acest plan total de cotizare de 45 de ani, el primește 40 de puncte exclusiv pe contributivitate. Pe lângă acestea, o să adunăm și acele puncte de stabilitate. Și avem: între 25 și 30 de ani de contributivitate avem 0,5 puncte pentru fiecare an x 5 este egal cu 2,5 puncte. Pentru perioada între 30 și 35 de ani, avem 0,75 puncte pentru fiecare an, este vorba, aici, de 5 ani, de unde rezultă 3,75 de puncte.

PENSII 2024 Cât va fi cea mai mică pensie după recalculare. Va fi încasată de sute de mii de pensionari

Mai are un an în plus. Adică pentru tot ce depășește 35 de ani de contributivitate, se adaugă câte un punct în plus. El având 36 de ani, mai adăugăm un punct. Pentru cei 9 ani și patru luni perioade asimiliate, se dau 0,25 de puncte, de unde rezultă alte 2,25 puncte.

Puncte de stabilitate

Dacă adunăm aceste puncte de stabilitate ne dau 9,5 puncte de stabilitate. Total puncte contributive calculate efectiv pe principiul de contributivitate 40,17296 la care se adaugă și cele 9,5 puncte de stabilitate, rezultă 49,67296. Acesta este numărul total de puncte, calculat conform noii reguli din Legea 360/2023, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024.

Acest număr total de puncte se înmulțește cu valoarea punctului de referință care va avea valoarea de 81 începând cu 1 septembrie 2024, și ne dă 4.024 de lei. Pensia lui actuală în plată este de 2.634 de lei. Va fi o creștere de 65%”, a declarat șeful Casei de Pensii.

Citeşte şi: Cine sunt românii care primesc vechime în plus la pensie. De când se aplică noua lege

Daniel Baciu a subliniat, totodată, că în bugetul pe anul acesta există sumele clar prevăzute ”atât pentru indexarea care a avut loc la 1 ianuarie 2024, de 13,8%, iar aici vorbim despre 15 miliarde de lei în plus față de ce s-a plătit anul trecut, cât și pentru recalcularea pentru cele patru luni – septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie -, unde avem alocate 10 miliarde suplimentar pentru acest proces de recalculare. Deci, avem bani și pentru recalculare”, a insistat Daniel Baciu.

Noua lege a pensiilor: noua formulă de calcul, stagiul de cotizare și vârsta de pensionare pentru femei și bărbați

Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani, iar până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani. Pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani. Acestea sunt o parte din prevederile noii legi a pensiilor, convenite în Coaliție.

Potrivit acesteia, stagiile de cotizare peste 25 de ani vor fi răsplătite cu puncte suplimentare, respectiv:

  • 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate.

Sporurile nepermanente contributive vor fi calculate la pensie, respectiv acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc.

Pensii 2024. Femeile cu mai mulți copii, reducere la vârsta de pensionare

Femeile cu mai mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. Astfel, reducerile pentru mamele care au născut și crescut copii cel puțin până la vârsta de 16 ani sunt:

  • Un copil: 6 luni
  • Doi copii: un an
  • Trei copii: un an și șase luni
  • Patru copii: doi ani
  • Cinci copii: doi ani și șase luni
  • Șase copii: trei ani
  • Șapte copii sau mai mulți: trei ani și șase luni

Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii și i-au crescut minim 14 ani.

Persoanele care lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat vor primi o suplimentare a numărului de puncte contributiv cu încă un număr fix de puncte, respectiv de 0,5 pct., respectiv 0,25 pct. pentru fiecare an.

Pensii 2024. Noua formulă de calcul

Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25, iar numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.

În termen de șase luni vor fi recalculate toate pensiile aflate în plată pentru care există la dosar documente cu sporuri/venituri contributive nepermanente. La calculul pensiei va fi avut în vedere venitul brut pentru care s-a reținut contribuția de asigurări sociale.

În situația în care, din diverse motive, nu se poate face dovada acestor venituri brute cu documente, la calculul punctajelor se utilizează, ca și in prezent, salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.

Formula de majorare are în vedere rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior. Procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și va fi stabilit în funcție de veniturile la BASS și inflația estimată de INS din anul precedent, potrivit proiectului.

Începând cu data intrării în vigoare a noii legi, cuantumul indemnizației va fi majorat anual cu același mecanism de majorare a pensiilor publice.

Tipurile de pensie prevăzute de proiectul de lege

  • Pensie pentru limită de vârstă – condiționată de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contributiv;
  • Pensie de invaliditate – se mențin cele trei grade (grav, accentuat sau mediu) care vor fi redefinite:
  • gradul I – deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută;
  • gradul II – deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată partial
  • gradul III – deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată;
  • Pensie anticipată – condiționată de un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani. ( Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare, cu o penalizare maximă de 24% față de 30% cât este în prezent. /Nu vor fi luate în calcul perioadele necontributive: șomaj, spor de grupă, etc.)
  • Pensie de urmaș – se mențin prevederile actuale.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Un cercetător a explicat cum ar putea avea loc sfârșitul lumii într-o carte clasificată de CIA: “Toate urmele civilizației dispar”
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a lui Victor Ponta despre divorțul de Daciana Sârbu: Doresc să-mi protejez familia!
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Averea lui Victor Ponta. Cât primește Daciana după divorț
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
O turistă coreeană a vizitat cel mai izolat sat din România, unde singura cale de acces e o scară din lemn. A rămas uimită când a văzut cum trăiesc oamenii aici
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Legendarul handbalist Cornel Oțelea a decedat la vârsta de 84 de ani
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!