Pensii 2024. Casa de Pensii a venit cu precizări și recunoaște anumite disfuncționalități în recalcularea pensiilor după nouă lege. Într-un comunicat, instituția a precizat că acestea vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil.
Având în vedere ultimele știri din spațiul public referitoare la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, facem următoarele precizări:
➢ Procesul de recalculare a reprezentat cea mai amplă reformă a sistemului public de pensii ce vizează recalcularea tuturor pensiilor în plată, la data de 31.08.2024, impactând cca 4,6 milioane de pensionari.
➢ În această perioadă, odată cu transmiterea deciziilor de recalculare și a taloanelor de pensie, au apărut unele neconcordanțe.
➢ Facem referire în special la situația în care pensionarul a primit talonul de plată cu pensia aferentă lunii august 2024, deși intrase în posesia deciziei de recalculare în cuprinsul căreia era evidențiat un venit mai mare.
➢ Aceste situații izolate au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii.
➢ Aceste disfuncționalități au fost identificate și vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi, a transmis Casa Națională de Pensii.
Pensii 2024. Marcel Ciolacu: Legea pensiilor priveşte închiderea inechităţilor din sistemul de pensii a României / Am înţeles că sunt în acel moment în jur de 2.500 de cereri de recalculare
Premierul Marcel Ciolacu a explicat, marţi seară, că au fost persoane care s-au pensionat la 40 de ani, cu pensii ”astronomice”, mai mari decât salariile pe care le aveau când erau în activitate, însă noua lege a pensiilor va închide această inechitate din societate. Ciolacu a precizat că, de 17 ani, România a încercat tot felul de modificări ale legii pensiilor, în funcţie de lobby-ul care se făcea în Parlament sau la Guvern. În urma actualei legi, premierul afirmă că există aproximativ 2.500 de cereri de recalculare.
”Legea pensiilor priveşte închiderea inechităţilor din sistemul de pensii a României. O perioadă de aproape 17 ani de zile, de când suntem membri ai Uniunii Europene, am făcut tot felul de modificări, tot felul de intervenţii pe anumite categorii socio-profesionale, în funcţie de cât lobby se făcea la nivelul Guvernului sau la nivelul Parlamentului. Aceeaşi persoană, cu aceeaşi contribuţie, avea pensie diferită, nu mai mare, mult mai mică. Această lege a închis aceste inechităţi”, a declarat Marcel Ciolacu, în exclsuivitate la România TV.
”Ne-am trezit că unii se pensionau la 40 de ani şi aveau nişte pensii astronomice. Mai mult, aveau pensii mai mari decât câştigau când erau în activitate (…) Am venit cu o lege negociată, sustenabilă pe termen mediu şi de a închide toate inechităţile din societate (…) Am înţeles că sunt în acel moment în jur de 2.500 de cereri de recalculare”, a mai declarat premierul.
Acesta a adăugat că ”viitorul este în funcţie de contribuţia fiecăruia la sistemul de pensii”. Marcel Ciolacu a adăugat că nu scade nicio pensie, iar la 3,8 milioane de oameni au crescut pensiile în urma recalculării.
În plus, premierul a adăugat că ”nu se ia niciun ban înapoi”, chiar dacă unora li se pare că au primit mult la recalculare.
Premiercul a precizat că există o prevedere care afectează nevăzătorii, aproximativ 2.500 de persoane, situaţia urmând a fi renegociată cu Comisia Europeană.