Pensii 2024. Scandal la Ministerul Muncii, 20.000 de salariaţi ar fi afectaţi de „o chichiţă” din noua lege

Sindicaliştii reclamă inechităţi în noua lege a pensiilor şi acuză că s-au eliminat condiţiile speciale pentru o parte dintre silvicultori.
Filip Stan
09 iul. 2024, 20:32
Pensii 2024. Scandal la Ministerul Muncii, 20.000 de salariaţi ar fi afectaţi de

Pensii 2024. Sindicaliştii Federaţiei Sindicatelor SILVA au avut, marţi, o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii în care au reclamat o serie de inechităţi în noua lege a pensiilor, prin care s-au eliminat unele condiţii speciale pentru o parte dintre silvicultori . Afectaţi ar fi aproximativ 20.000 de salariaţi.

”Una dintre problemele importante cu care se confruntă silvicultorii în prezent este inechitatea creată de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care abrogă, începând cu data de 1 septembrie 2024, încadrarea unor activităţi din domeniul silvicultură în condiţii speciale, aşa cum prevede în prezent OUG nr. 59/2000 – Statutul personalului silvic. Abrogarea încadrării în condiţii speciale a anumitor locuri de muncă din domeniul silvicultură (…) încalcă principiul protecţiei sociale a muncii, reglementat la art. 41 alin. (2) din Constituţia României, conform căruia: «Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială». Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege”, transmit, marţi, reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.

Marcel Ciolacu, anunţ de ultimă oră despre majorarea pensiilor. Pentru cine va aduce poştaşul un plic mai greu de la 1 septembrie

Potrivit sursei citate, sindicaliştii Federaţiei Sindicatelor SILVA şi secretarul general al Confederaţiei Sindicale Naţionale MERIDIAN s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii cu scopul de a identifica soluţiile de prorogare a termenului de intrare în vigoare a unor articole din Statutul personalului silvic sau, după caz, de modificare a OUG 59/2000 printr-o Ordonanţă a Guvernului, astfel încât, perioada de 5 ani lucraţi în condiţii speciale să fie redusă la 4 ani şi 8 luni.

”În cazul în care această problemă nu va fi soluţionată până la data de 1 septembrie 2024, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii va crea o uriaşă inechitate pentru un număr de peste 20.000 de silvicultori”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia afirmă că reprezentanţii Ministerului Muncii le-au transmis că nu este necesară modificarea legislaţiei.

Citeşte şi

Pensii 2024. Anunţ oficial, creşte vârsta de pensionare pentru femei

”Secretarul de stat domnul Marius Stanciu şi secretarul general al Casei Naţionale de Pensii Publice, doamna Vasilica Robu, au menţionat în cadrul discuţiilor că modificările legislative solicitate în adresa Federaţiei SILVA nu sunt necesare şi că, din perspectiva celor două instituţii, există o rezolvare a acestei situaţii prin aplicarea noii legi a pensiilor, iar în acest sens, în cel mai scurt timp va fi formulat şi transmis un răspuns oficial clarificator”, se precizează în comunicat.

Spynews
După 40 de ani în care nu a spus nicio vorbă despre secretul teribil din viața sa, Antonya a dezvăluit, pe patul de moarte, cum și-a ucis copilul
Bzi.ro
Ileana Stana-Ionescu va fi incinerată pentru că „nu mai sunt locuri”! „Este o barbarie să o incinerezi!”
Fanatik.ro
Cine e tânăra de 19 ani ucisă de urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi. “A atacat-o pe potecă, a tras-o în vegetația de lângă și a scăpat-o într-o prăpastie”
Capital.ro
Lege pentru toți proprietarii de apartamente. Este obligatoriu în orice bloc din România
Playtech.ro
OOPS! Denise Rifai, prinsă în fapt pe plajă! Costumul de baie minuscul a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS de la stat pentru acești români! Cum îi pot obține?
Adevarul
Macron divulgă care sunt țările care se opun aderării Ucrainei la NATO
Spynews
Cum a fost iertat Vali Vijelie de soție după ce a avut mai multe „pofte ale inimii”
Spynews
Ana Baniciu a făcut publică prima imagine cu bebelușul ei! Aris, fiul artistei și al lui Edy Kovacs, e adorabil / FOTO
Evz.ro
Schimbare uriașă pentru șoferi. Își recuperează mai repede permisul
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Imagini fierbinți cu Aza Gabriela, iubita lui Horațiu Moldovan, în costum de baie!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!
Cancan.ro
Cristina Șișcanu, fără sutien!!! Fanii au taxat-o fără milă: „Oare ai o oglindă ca cea a…” VIDEO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a scăpat imaginile pe net
kanald.ro
Primele declarații ale Narcisei Modrîngă despre videoclipul indecent cu ea. Ce spune fosta iubită a lui Mădălin Păduran, tânărul care a murit într-un accident de mașină la Deveselu, despre imaginile care au apărut în mediul online
Capital.ro
Şoferii NU vor fi lăsați să plece. Poliția le reține permisul pe loc: E o lege bună
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani, într-un costum de baie alb și transparent!
stirilekanald.ro
Blestemul abătut asupra unei familii, care și-a pierdut cel de-al doilea fiu înecat, tot la vârsta de 17 ani, la 7 ani distanță de prima tragedie!
substantial.ro
Spania se califică în finala EURO 2024 după o victorie importantă în fața Franței
MediaFlux
PENSIONARII pierd 500 DE LEI după RECALCULAREA PENSIILOR!
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?