Pensii 2024. Schimbarea care aduce mai mulţi bani seniorilor. Ce se întâmplă de la 1 septembrie

În noua lege a pensiilor, de la 1 septembrie, la calculul pensiilor vor fi luate în calcul și perioadele necontributive asimilate care constau în studii universitare, stagiu militar, concediu medical, șomaj, deportare, prizonierat sau detenție politică.
Filip Stan
23 mai 2024, 11:17
Pensii 2024. Schimbarea care aduce mai mulţi bani seniorilor. Ce se întâmplă de la 1 septembrie
Ministerul Muncii a publicat normele de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor

Pensii 2024.  Simona Bucura-Oprescu a făcut un anunț important pentru românii care urmează să se pensioneze în viitor.
Despre schimbările din noua lege a pensiilor s-a tot vorbit în ultima perioadă, autoritățile insistând că aceasta este menită să aducă numai beneficii seniorilor.

Important de știut este că această nouă lege a pensiilor, care urmează să fie implementată începând cu 1 septembrie 2023, nu se referă doar la pensionarii aflați deja în plată, ci și la cei care urmează să se pensioneze în viitor. Cu privire la acest lucru au tras semnale de alarmă mai multe autorități în domeniu, de-a lungul timpului.

„Colegii din casele teritoriale de pensii preiau tot ce înseamnă stagiu de cotizare şi ceea ce noi am lucrat şi lucrăm în această perioadă, pentru că această lege nu se adresează doar actualelor generații de seniori, ci şi nouă celor care suntem acum în câmpul muncii, se preiau stagiile de cotizare şi se separă în perioade asimilate şi perioade directe de cotizare, sporurile se separă în sporuri cu caracter permanent şi nepermanent.

EXCLUSIV / Simona Bucura-Oprescu, noi detalii despre recalcularea pensiilor. Ce trebuie să facă cei ce vor mai mulți bani lunar: „Noi dăm dreptul, dar pensionarii aduc actele”

Principiile de bază, echitate, solidaritate pentru muncă şi contribuție egală să fie pensie egală, încurajarea muncii, acele puncte suplimentare pentru cei care stau în câmpul muncii mai mult de 25 de ani, dar şi încurajarea natalității prin acea prevedere cu reducerea vârstei de pensionare pentru doamnele care nasc şi câți copii până la cel puţin vârsta de 16 ani”, explica Marius Budăi la România TV la finele anului trecut.

„În momentul în care noi am negociat cu Comisia jalonul 214, reforma sistemului public de pensii, ca urmare a negocierilor cu Comisia am reușit să menținem grupele de muncă până în anul 2035 cu niște ajustări și ale condițiilor de eligibilitate și ale beneficiilor.

Beneficiile rămase sunt beneficii semnificative în continuare, adică ai punctaj suplimentar, ai spor de grupă, ai reducerea vârstei de pensionare. E drept că la condițiile generale – fiindcă de exemplu la anumite categorii – mineri sau respectiv cei din zonele de radiații sunt alte condiții, dar pentru condițiile generale reducerea vârstei era de 13 ani pentru condiții speciale, acum este de 10. Iar condițiile deosebite erau de 10 ani, acum este de 7.

Absolut toți pensionarii care au beneficiat de grupe de muncă își păstrează drepturile. Noua lege dispune doar pentru viitor. Deci de acum încolo vor fi aceste condiții”, spunea și Simona Bucura Oprescu joi.

Tot despre noutățile din legea pensiilor care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024 și care îi vizează pe angajații de azi a vorbit Ministrul Muncii.

Potrivit acestuia, în noua abordarea a pensiilor, de la 1 septembrie, la calculul pensiilor vor fi luate în calcul și perioadele necontributive asimilate care constau în studii universitare, stagiu militar, concediu medical, șomaj, deportare, prizonierat sau detenție politică. Acest lucru îi ajută atât pe pensionari, dar și pe cei care se vor pensiona în viitor.

”Vor aduce punctaj suplimentar și este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare, universitate, master, doctorat la zi, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 de puncte de pensie pe an.

EXCLUSIV Pensii 2024. Simona Bucura-Oprescu: „Grupele speciale de muncă rămân până în 2035”

De asemenea pentru stagiul militar, pentru concediul medical, pentru șomaj, deportare sau prizonierat politic, este important să se știe acest lucru. Noua formulă de calcul a pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțită cu valoarea punctului de referință. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, necontributive asimilate, și punctele de stabilitate. Toate aceste puncte se înmulțesc cu valoarea punctului de referință și dau o valoare mai mare a pensiei.

Pentru ca acestea să fie luate în calcul, trebuie să am un stagiu de cotizare de minimum 15 ani. Stagiul minim de cotizare rămâne neschimbat, stagiul minim de cotizare este 15 ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Pensii 2024. Ce este indicele de corecţie şi cum noua formulă de calculare ar putea dubla veniturile seniorilor

Pensii 2024. Legea Pensiilor și recalcularea acestora începând cu luna septembrie este un subiect foarte dezbătut în România. Recent, șeful CNPP a făcut niște prezicări despre indicele de corecție, care este foarte important pentru pensionari.

Totuși, trebuie făcute unele precizări menite să clarifice anumite aspecte. Se știe că valoarea pensiilor de care vârstinicii vor beneficia după 1 septembrie va fi determinată de mai multe criterii, printre care și acest indice de corecție, conform DC Business.

Înainte de toate merită amintit că acest indice de corecție a fost introdus prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. 170 și a fost aplicat tuturor pensiilor. În primul an el a fost de 1,12, urcând la 1,17 în 2012 și 2013, pentru ca apoi să scadă, în următorii ani până la 1,15, ba chiar 1,07, cum s-a întâmplat în 2014 și 2014. În 2019, el a fost de 1,20, pentru ca din 2020 să fie de 1,41.

În noua Lege a pensiilor, acest element nu se mai regăsește, iar seniorii care s-au retras din activitate înainte de anul 2011 vor avea parte de cele mai mari majorări de pensii. Veniturile lor s-ar putea dubla aproape, dacă au muncit mai mult de 25 de ani.

Pensii mai 2024. Veste proastă pentru aproape 3 milioane de pensionari, de ce ajung banii mai târziu de Paşte

În același timp, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat că „pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creșteri mai mici, iar cei care nu au beneficiat de indice de corecție vor beneficia de creșteri mai mari. Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional”, a subliniat șeful CNPP.

Alt factor care va spori veniturile pensionarilor sunt punctele de stabilitate care, după cum declara recent ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, ”ne ajută în special să adecvăm pensiile cu venituri mici”.

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia, inclusiv cele aferente perioadelor de necontributivitate, și a numărului de puncte de stabilitate. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

– 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani. Exemplu: între 25 și 30 de ani se acordă 2,5 puncte;

– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani. Exemplu: între 30 și 35 de ani se acordă 3,75 puncte;

– 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Pensii 2024. Formula de calcul. Tipuri de pensii. Majorări. Cumpărarea de vechime

Ministerul Muncii a arătat digieconomic.ro sistemul prin care pensiile vor fi recalculate. În răspunsul Ministerului am găsit principiile sistemului, formula de calcul a pensiilor, tipurile de pensii, termenele și indicii după care acestea se majorează. Varsta de pensionare devine egală pentru femei și bărbați. Femeile cu copii vor ieși mai repede la pensie. Guvernul și Parlamentul au aprobat actul normativ privind recalcularea pensiilor din România, care este programată să aibă loc în septembrie.

Proiectul de lege a avut in vedere doua principale obiective: eliminarea inechitatilor din sistem si adecvarea pensiilor mici, precum si asigurarea unei stabilitati pe termen mediu si lung a sistemului de pensii.

Este cea mai amplă reformă a pensiilor de la fosta recalculare, din 2010. Proiectul a fost realizat împreună cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale care au confirmat că noua lege ar fi sustenabilă și că va aduce stabilitate sistemului de pensii din România.

Principiile noului sistem

Ministerul enumeră principiile care au stat la baza recalculării. Principiul contributivității este consolidat prin condiționarea stagiului minim si complet de cotizare de vechimea realizată efectiv.

Principiul stabilității contribuției la sistemul public de pensii este un principiu nou potrivit căruia stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani să fie ajustat cu un număr de puncte pentru stablitatea în câmpul muncii.

Principiul solidarității conform caruia asigurații sistemului public de pensii își asumă reciproc obligații.

Principiul egalității potrivit căruia beneficiază de tratament nediscriminatoriu, în ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege.

Formula de calculEste reprezentată de două elemente: un VPR care reprezinta o valoare a punctului de referință și un număr total de puncte.

Pensie = VPR x Număr total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie împărțit la 25

Număr total de puncte.= puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive

Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani).

Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul pentru care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul Romaniei.

La calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributive de 25 de ani, si anume:

0,50 puncte /an pentru anii din internalul 26-30 inclusiv;
0,75 puncte/an pentru anii din internalul 31-35 inclusiv;
1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie. Aceste puncte se vor stimulente pentru prelungirea vieții profesionale.

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR. Valoarea VPR va fi cea care se va majora pe viitor, nu parametrii de calcul ai VPR.

Majorări anuale de pensii

Mecanismul de majorare al pensiilor – Rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.În anul 2024 valoarea punctului de pensie prevăzut pentru anul 2023, de 1.785 lei, se majorează cu 13,8% si va fi de 2.032 lei. Raportandu-ne la valoarea punctului de pensie de 2.023 lei, valoarea punctului de referință VPR, la data intrării în vigoare a noii legi, va fi de 81 lei.

Majorarea pensiilor se va realiza la inceputul fiecărui an, în luna ianuarie și va depinde de procentul de creștere a veniturilor din contribuții de asigurări sociale la bugetul sau rata medie anuală a inflației din ultimii doi ani, acordându-se valoarea cea mai avantajoasă.

În cadrul negocierilor tehnice cu serviciile Comisiei Europene, a fost făcută în mod repetat solicitarea, în vederea asigurării sustenabilității pe termen lung a reformei și a menținerii angajamentelor asumate, de implicarea a unui organism de experți independenți pentru analiza și eventuala revizuire periodică a parametrilor reformei.

Consiliul Fiscal a fost considerat a fi cel mai bun organism care sa îndeplinească aceste cerințe. Referirea la datele si informatiile prezentate in cadrul Aging Working Group din proiectul de lege nu este una exhaustiva, de natura a limita sursa de date pe baza carora se vor elabora rapoartele mentionate in raportul de lege, ci de a indica parametrii indicativi si periodicitatea ce vor fi avute in vedere.

Aceste condiții au fost introduse la solicitarea expresă a Comisiei Europene ca o asigurare suplimentară că se respectă jalonul din PNRR și că viitoarele guverne nu vor opera creșteri de pensii la discreție, care să dea peste cap echilibrul bugetar.

Majorările de pensii nu pot fi mai mari decât rata medie anuală a inflației sau decât creșterea veniturilor din CAS ca urmare a creșterii salariilor și a numărului de locuri de muncă.

Pensii 2024. Tipuri de pensii

Proiectul de lege prevede patru tipuri de pensie:

Pensie pentru limită de vârstă;
Pensie anticipată;
Pensie de invaliditate;
Pensie de urmaș.

Pensia pentru limită de vârstă  – Accesul la pensia pentru limită de vârstă este condiționat de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contributiv. La totalizarea stagiului minim de cotizare nu se au în vedere perioadele asimilate și perioadele necontribitive. Exceptie o constituie perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimii necesare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă.

Pensia anticipată – Accesul la pensia anticipată este condiționat de realizarea unui stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani. Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare prevăzută de lege. Pensionarea anticipată cu 5 ani mai devreme a persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv, de 35 ani, cu cel mult 5 ani de stagiu de cotizare va fi penalizată cu maximum 24% .

Pensii 2024. „Bani albi pentru zile negre!” – artificiul din noua lege care îţi aduce un bonus suplimentar la bătrâneţe

Pensia de invaliditate – vor exista în continuare cele trei grade de invaliditate. Noutatea penstru această categorie este redefinirea gradelor de invaliditate în funcție de deficiența funcțională a persoanei (grav, accentuat sau mediu). Pentru oricare dintre gradele de invaliditate în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale.

Pensia de urmaș – Se mențin prevederile din legislația veche.

Valorificarea sporurilor nepermanente

Valorificarea sporurilor acordate sporadic de-a lungul activității profesionale. Valorificarea tuturor veniturilor brute realizate pentru care s-au datorat contribuțiile de asigurări sociale : acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc.. În situația în care din diverse motive nu se poate face dovada acestor venituri brute cu adeverințe, la calculul punctajelor se utilizează ca și in prezent salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii noi se recalculeaza din oficiu toate dosarele care au adeverinte cu sporuri nepermenente si nevalorificate conform vechii legislații. Pentru pensionarii care nu au depus la dosar inca aceste adeverințe pot să le depună. Modelul de adeverință pentru anagajatori e cel prevăzut de lege. Pentru pensionarii care au adeverințele la dosar nu mai este necesar sa prezinte o altă adeverință decât dacă cea de la dosar este incompletă. Sunt valabile adeverințele care au fost emise și înainte de intrarea noii legi în vigoare dacă respectă fondul și forma prevăzută de legislația de la momentul emiterii. Drepturile recalculate urmare adăugării de sporuri nepermanente de acordă de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Pensii 2024. Egalizarea vârstelor standard de pensionare dintre bărbați și femei

Egalizarea vârstei de  pensionare a femeilor cu cea a barbaților, la 65 de ani, eșalonat până în anul 2035. În prezent atingerea varstei standard de pensionare la femei de 63 de ani și se face eșalonat până în 2030. Conform anexei nr. 5 din proiectul de lege nou esalonarea vârstei standard pentru femei se va face, conform criteriilor din jalon, până în anul 2035. În proiectul de lege s-a avut în vedere si recomandarea asumată de Romania prin PNRR, referitoare la mentinerea in activitate a angajatilor până la vârsta de 70 de ani, dar cu acordul angajatorului.

Reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile cu copii
Cine a născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: 6 luni pentru primul copil, un an pentru doi copii…..mergând cu reducerea până la 3 ani si 6 luni, pentru 7 copii. Reducerea vârstei de pensionare prevăzută în tabelul din proiectul de lege se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani. Pentru acest beneficiu femeile vor prezenta copii după certificatele de nastere ale copiilor și o declarație pe proprie răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani. Acest mod de lucru a fost utilizat și pe parcusul implementării legii nr. 19/2000. Această reducere se poate cumula si cu reducerile in baza grupelor de muncă.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile pe final de an. Este important să faci asta pentru a avea noroc și bunăstare
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Încoronarea Regelui Charles al III-lea a costat 72 de milioane de lire sterline
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni