Pensii 2024. Se anunţă majorări de 80%, cine pierde la recalcularea din septembrie. Anunţul Casei de Pensii

Recalcularea pensiilor 2024. Președintele Casei Naționale de Pensii a dat detalii despre stadiul de digitalizare a dosarelor.
Filip Stan
22 ian. 2024, 17:56
Pensii 2024. Se anunţă majorări de 80%, cine pierde la recalcularea din septembrie. Anunţul Casei de Pensii

Pensii 2024. Potrivit directorului Casei Naționale de Pensii despre digitalizarea dosarelor, 95% dintre dosarele de pensie au fost digitalizate şi introduse în sistem electronic.

„Practic noi facem două operaţiuni: dosarele sunt trecute într-un format electronic de ultimă generaţie, de colegii care lucrează exclusiv pentru această operaţiune.

Pensii 2024. Cum poţi să încasezi mai multe pensii în acelaşi timp
Dosarele sunt şi verificate, deci noi verificăm dosarele de la prima pagină până la ultima, astfel încât să fim siguri că sunt corect calculate pensiile. Suntem la 95%”, a spus preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Baciu a precizat că sunt în lucru cele mai grele dosare, cele complexe.

”Sperăm să terminăm acest proces de evaluare într-o perioadă foarte scurtă de timp. Este esenţial pentru a putea să facem ulterior recalcularea mult aşteptată de toţi românii”, a precizat șeful Casei de Pensii.

De la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie a crescut cu 13,8%, de la 1.785 lei la 2.032 lei. În septembrie, pensiile vor fi recalculate, după noua formulă din noua lege a pensiilor.

”Vor fi români care vor avea poate o creștere de 1%, vor fi români care vor avea o creștere de 80%, depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se va calcula numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate.

Pensiile vor fi majorate în fiecare an în luna ianuarie. Exemple de calcul pentru categorii de pensii după indexare și recalculare
Fiecare român va avea un punctaj care se va înmulți cu valoarea punctului de referință, care, anul următor, va fi de 81 de lei, și datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată.

Peste trei milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

 

Pensii 2024. Cine iese pe minus la recalcularea din septembrie

Pensii 2024. Majorarea de 13,8% nu se aplică tuturor. Noutatea vine cu scopul de a asigura că toți pensionarii primesc cu adevărat pensia mărită. Cu toate acestea, această majorare nu se aplică în mod universal, fiind unele excepții notabile, precum pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor, care nu vor beneficia de această creștere.

În primul rând, pentru a înțelege impactul acestei majorări, este esențial să ne uităm la valoarea punctului de pensie, care a fost recent actualizată. Șeful Casei de Pensii a dezvăluit că, începând cu luna ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. Această creștere semnificativă ar trebui să se reflecte pe noile taloane de pensie, oferind o creștere substanțială a veniturilor pentru pensionarii din România.

Potrivit declarației oficialului, „Și profit pentru că văd că aveți aici și taloanele, taloanele pregătite cu noul punct de pensie majorat. Este vorba de luna ianuarie 2024 și se vede foarte clar valoarea punctului de pensie, în valoare de 2.032 de lei începând cu 1 ianuarie.”
Pensionarii pot verifica cu ușurință această informație pe propriile lor taloane de pensie și pot fi siguri că beneficiază de această majorare.

Tichete creşă 2024. Se dau 2.120 de lei lunar pentru fiecare copil în plus la salariu

În plus, este demn de menționat că această majorare nu se aplică doar punctului de pensie, ci și indemnizației sociale minime. Aceasta a urmat același proces de indexare de 13,8%, crescând de la 1.125 de lei la 1.281 de lei, astfel oferind un sprijin semnificativ pentru cei mai vulnerabili pensionari din țară.

Pensii 2024. Printre cei care nu vor beneficia de majorarea de 13,8% se numără pensionarii speciali, cu excepția judecătorilor și procurorilor. Acești ultimi vor rămâne neschimbați, deoarece pensiile speciale ale magistraților sunt protejate de anumite reglementări și nu vor fi actualizate cu rata anuală a inflației.

Un alt grup care nu va avea parte de această majorare sunt cei care primesc pensii pentru activitatea artistică sau pentru că au fost liberi profesioniști. De asemenea, cei care trebuiau să primească pensii de urmaș pentru că au fost persecutați din motive etnice nu vor beneficia de această creștere.

DOCUMENT BURSE şcolare 2024: De ce intră mai puţini bani pe cardul elevilor de luni

Casa de Pensii a emis o declarație oficială: „Prin derogare de la prevederile art. 5 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările și completările aduse prin Legea nr. 154/2021, drepturile stabilite potrivit art. 3^1 din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, se acordă și se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2025.”

Pensii 2024. Motivul pentru care peste două milioane de români nu vor primi niciun ban în plus la recalcularea pensiilor din septembrie

Oficialii au lăsat să se înțeleagă că 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie, la recalculare. Numărul de pensionari cărora nu le va fi crescută pensia a fost oferită, indirect, la sfârşitul anului trecut, de șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.

Profesorul Anton Hadăr a explicat, la Antena 3, motivele pentru care acești cetățeni români nu vor înregistra creșteri ale cuantumului pensiei.

Acesta a oferit un exemplu al unui bărbat care a avut o carieră în calitate de mecanic utilaj în industria textilă, cu un stagiu de cotizare contributivă de 15 ani și 28 de zile.

„A muncit mai puțini ani, aceasta este marea problemă, iar formula nu-l avantajează. A primit mărirea de 13,8%, dar doar cu ea rămâne.  Totul pentru că el a lucrat doar 15 ani și știm foarte bine că acum cântăresc foarte mult, mai ales la pensiile mici, punctele de stabilitate.

Punctele de stabilitate se dau pentru ani mulți petrecuți în câmpul muncii. Cine a muncit între 15 și 25 de ani, primește zero puncte, pentru că așa prevede legea”, a explicat profesorul.

Astfel, cei care au avut o perioadă de muncă cuprinsă între 15 și 25 de ani în România nu vor înregistra creșteri ale pensiei conform noii legislații.

Citeşte şi: Bonuri de masă 2024. Românii fac cozi uriaşe pentru a încasa 280 de lei gratis de la stat

Fosta șefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, spunea că pensiile femeilor din România născute în perioada ianuarie-martie 1950, care au ieșit la pensie la vârsta de 59 de ani, nu vor înregistra creșteri semnificative. Femeile născute între aprilie-iunie 1950, și care au ieșit la pensie la aceeași vârstă, vor beneficia doar de o creștere infimă.

Pentru femeile născute între ianuarie-martie 1945 nu se va aplica nici o creștere, cele născute între aprilie și august vor beneficia de o creștere de 0,3%, iar cele născute între septembrie 1945 și ianuarie 1946 vor primi o creștere de doar 0,66%.

„Trebuie spus că acolo unde sunt creşterile negative, cu minus, românii vor rămâne cu cuantumul pensiei aflat în plată. Nu se va diminua nimic ”, a dat asigurări fosta şefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu.

Astfel, românii născuți între octombrie 1958 și iunie 1961, care au ieșit la pensie la vârstele de 61 sau 62 de ani, nu vor înregistra creșteri ale pensiei în urma recalculării.

Citeşte şi: Anunț de ultimă oră! Poșta Română a dezvăluit până când pot fi utilizate cardurile de energie. Toți românii trebuie să știe acest detaliu

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Cea mai rea veste pentru șoferi. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Papa Francisc condamna atacul aerian israelian în urma morții unor copii din Gaza
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?