PENSII 2024: Se schimbă vârsta de pensionare la femei. Legea intră în vigoare de la 1 septembrie

Începând cu data de 1 septembrie 2024, intră în vigoare o nouă lege care va schimba vârsta de pensionare pentru femei. Vestea bună este că mamele beneficiază de reduceri.
Filip Stan
17 aug. 2024, 15:35
PENSII 2024: Se schimbă vârsta de pensionare la femei. Legea intră în vigoare de la 1 septembrie

Pensii 2024. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a venit cu toate amănuntele. Sunt cazuri în care doamnele vor ieși mai târziu la pensie, dar și în care se vor bucura, mai devreme, de indemnizația de la stat. În funcție de caz, este un alt scenariu.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a transmis recent că va crește vârsta de pensionare a femeilor, ajungând până la 65 de ani. Se dorește la stabilirea unei egalități de gen în întreaga Uniune Europeană, nu doar în țara noastră. Schimbarea va intra în vigoare eșalonat, până în anul 2035, când urmează să fie atins obiectivul.

Pensii 2024. Peste 500.000 de români au primit deciziile de recalculare în prima zi. Cei nemulţumiţi pot face apel doar în instanţă

Pensii 2024. Un alt aspect important este că femeile care au copii vor ieși la pensie mai devreme decât cele care nu sunt mame. Dacă au stagiu minim de cotizare, au crescut minorii până la 16 ani, vor avea reducere astfel:

  • pentru un copil – cu un an;
  • pentru 2 copii – 1 an şi 6 luni;
  • pentru 3 copii – 2 ani;
  • pentru 4 copii – 2 ani şi 6 luni;
  • pentru 5 copii – 3 ani;
  • pentru 6 copii sau mai mulţi – 3 ani şi 6 luni.

Pensii 2024. „Vârsta de pensionare pentru doamne va crește la 65 de ani până în 2035. Astăzi în sistemul public de pensii vârsta de pensionare este la 62 de ani și trei luni. Până în 2030 trebuie să ne ducem la 63 de ani. Până în 2035 vârsta va crește eșalonat și nu va putea să depășească 65 de ani”, a precizat Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Am, de asemenea, o veste foarte bună pentru doamne, imediat vă spun – vârsta va crește eșalonat până în 2035 la 65 de ani, dar – pentru a nu pedepsi femeile – legea vine cu două elemente importante Unul – pentru fiecare copil născut avem o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni și concediu de creștere copilului este considerat perioadă contributivă. Cu alte cuvinte, dacă ești femeie și ai 40 de ani, și trei copii te poți pensiona la 60 de ani, având o reducere de până la 5 ani”, a transmis minustrul.

Pensii 2024. Ce vechime trebuie să aibă românii pentru a primi 1.000 de lei în plus la pensie. Formula de calcul este simplă

Noua legislație subliniază importanța vechimii în câmpul muncii pentru creșterea pensiei. Pensionarii care au lucrat mai mult de 25 de ani sunt eligibili pentru puncte bonus, denumite „puncte de stabilitate”, care se adaugă la pensia recalculată și contribuie astfel la o creștere suplimentară a acesteia. Punctele de stabilitate se acordă în funcție de numărul efectiv de ani lucrați, fără a lua în considerare condițiile deosebite sau speciale de muncă.

Punctele de stabilitate

Conform noii legi, punctele de stabilitate se acordă astfel:

Până la 25 de ani de muncă: 0 puncte bonus
30 de ani de muncă: 2,5 puncte bonus (aproximativ 202 lei)
35 de ani de muncă: 6,25 puncte bonus (aproximativ 506 lei)
40 de ani de muncă: 11,25 puncte bonus (aproximativ 911 lei)
45 de ani de muncă: 16,25 puncte bonus (aproximativ 1.300 lei)

Controverse legate de grupele de muncă

Un aspect care a generat nemulțumiri este faptul că legea nu acordă puncte bonus suplimentare pentru anii lucrați în condiții deosebite sau speciale. Ministrul Muncii, Bucura Oprescu, a confirmat că punctele de stabilitate sunt acordate doar pentru anii efectiv lucrați, fără a ține cont de grupa de muncă. Acest lucru a provocat nemulțumiri în rândul pensionarilor care au lucrat în condiții dificile, deoarece nu vor primi majorări suplimentare la recalculare.

Impactul recalculării pensiilor

Recalcularea pensiilor are potențialul de a aduce majorări semnificative pentru mulți pensionari, dar nu toate categoriile beneficiază pe deplin de aceste ajustări. Pensionarii care au lucrat în condiții deosebite sau speciale, dar nu au acumulat suficiente puncte bonus din vechime, se confruntă cu situația de a avea pensii mai mici decât se așteptau. Aceasta subliniază importanța unei vechimi mari în muncă pentru a beneficia de creșteri substanțiale ale pensiei, conform noii legislații.

În următoarele săptămâni, pensionarii vor primi primele decizii privind noile pensii, iar impactul acestor schimbări va deveni mai clar. Recalcularea pensiilor reprezintă un pas important în încercarea de a aduce beneficii suplimentare pentru pensionari, însă există încă provocări și nemulțumiri care trebuie abordate pentru a asigura o echitate mai mare în sistemul de pensii.

Citește și: Ce categorii de pensionari vor primi aproximativ 1.600 de lei după recalculare. Simulările specialiştilor

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ce înseamnă triunghiul albastru pus în pătrat portocaliu care a apărut pe multe blocuri din România. Este important ca locatarii să afle asta
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Te înfiori! Blestemul cimitirului de lângă închisoarea Doftana. Ce se aude noaptea
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Zelenski susține aderarea Ucrainei la NATO ca garanție cheie de securitate
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)