Pensii 2024. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit noi explicaţii despre pensiile pe care românii le vor primi din septembrie.
Pensionarii din România vor primi pensii recalculate începând cu 1 septembrie, conform noii legi a pensiilor. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că acest proces va aduce creșteri substanțiale pentru mulți pensionari, în special pentru cei cu un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani.
„Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%. Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă”, a declarat oficialul pentru Antena 3.
Șeful Casei de Pensii a anunțat și când vor fi tipărite deciziile de pensionare. „Începând din luna iunie, începem și procesul de tipărire și ulterior de distribuire a noilor decizii de pensionare, astfel încât de la 1 septembrie oamenii să știe exact care este noul cuantum al pensiei în urma recalculării prevăzute de noua lege a pensiilor”, a explicat șeful Casei de Pensii.
Pe talonul de pensie vor apărea noile valori ale punctului de referință, numărul total de puncte, și vor fi incluse mici modificări specifice. Oficialul a subliniat că, în urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea.
„Rămân cei 1 milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Aceștia sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor continua să beneficieze, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a precizat Daniel Baciu.
Care pensii vor trece printr-o a doua recalculare. Aceste sporuri includ venituri brute care provin din sporuri cu caracter nepermanent, cum ar fi al 13-lea salariu, acorduri globale sau diverse prime și sporuri primite sporadic pe parcursul activității. De la 1 septembrie 2024, aceste sporuri vor fi luate în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra lor să fi fost datorate și achitate contribuții de asigurări sociale.
„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, a declarat şeful CNPP.
Schimbarea va afecta atât pensionarii viitori, care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024, cât și pensionarii aflați deja în plată. Pentru aceștia din urmă, dacă sporurile nu sunt deja în dosarele lor de pensie, vor trebui să obțină adeverințe de la angajatorii lor anteriori pentru a demonstra existența acestor sporuri. Totuși, pentru cei care deja au aceste sporuri în dosarele lor de pensie, acestea vor fi luate în calcul automat de către Casa de Pensii, fără a mai fi necesară prezentarea de adeverințe suplimentare.
„Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a mai spus Daniel Baciu.
Citeşte şi: Pensia care va dispărea de la 1 septembrie, după ce noua lege va intra în vigoare
Această modificare în legea pensiilor urmărește să asigure o mai mare corectitudine și echitate în stabilirea pensiilor, luând în considerare toate veniturile pe care un pensionar le-a obținut în timpul vieții active și pentru care a contribuit la sistemul de asigurări sociale.