Pensii 2024. Întrucât noua formulă de calcul nu numai că nu aduce creşteri ale pensiei, ba chiar scăderi în unele cazuri, Baciu a ținut să facă precizările necesare.
În România, sunt aproximativ cinci milioane de pensionari, iar din aceştia vor avea parte de creșteri ale pensiilor în jur de trei milioane.
„Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit. (…) În 2024, toate pensiile vor creşte, ele vor veni mărite. E important ca pensionarii să ştie că există bani în buget pentru acest lucru. Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget”, declara, la sfârşitul anului trecut, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Daniel Baciu a explicat că pensionarul va rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată. Deci acestea nu vor scădea, indiferent de ce iese la recalculare, deoarece aşa prevede Constituţia.
„Este foarte important să spunem lucrul acesta, pentru că dacă din calcul rezultă o sumă mai mică decât valoarea care există în momentul de față în plată, există un principiu care a fost tot timpul valabil în sistemul public de pensii: pensionarul va rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată. Vorbim despre persoanele care au realizat un stagiu mic de cotizare, pentru să sistemul public de pensii spune foarte clar pentru a fi eligibil pentru un tip de pensie din sistemul public trebuie să îndeplinești cumulativ două condiții. Este vorba despre vârsta de pensionare și stagiul minim de cotizare. Cei care se află în această zonă a stagiului minim de cotizare, practic ei se află sub acel procent de 25% pe care noi l-am considerat că este un stagiu mediu de cotizare. Cine se află sub acest stagiu de 25 de ani ca stagiu de cotizare practic nu mai primește acele puncte de stabilitate.
Ei sunt cei care nu reuşesc să acumuleze acele puncte suplimentare pentru a putea să le crească pensia. Eu vreau să spun foarte clar: în urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea”, a spus şeful Casei de pensii, Daniel Baciu.
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a recunoscut, la Antena 3, că lipsesc 15 miliarde de lei de la bugetul pentru pensii. Șeful Casei de Pensii îi asigură pe români că, în ciuda minusurilor de la buget, vor primi banii pentru care au muncit.
„An de an, colectarea este din ce în ce mai bună. Noi sperăm ca și în anul 2024 să avem o colectare bună, astfel încât subvenția de la bugetul de stat să fie diminuată. Dar nu este nicio problemă, nu suntem noi singurul stat din Uniunea Europeană care se confruntă cu această situație. Pensiile din Pilonul I sunt garantate de Constituție și de stat, astfel încât oamenii trebuie să-și primească pensia cuvenită pentru o muncă pe care au făcut-o de-a lungul vieții”, a spus șeful Casei de Pensii.
Întrebat despre suma care se suplimentează de la bugetul de stat pentru plata pensiilor, șeful Casei Naționale de Pensii a răspuns:
„În momentul de față avem o proiecție pentru anul următor, dar această proiecție este posibil să nu fie chiar exactă, pentru că depinde foarte mult de nivelul de colectare, însă vorbim despre aproximativ 15 miliarde”, a spus Daniel Baciu.
În acest caz, ne întrebăm de unde va lua Guvernul banii pentru recalcularea pensiilor. Între timp, premierul Marcel Ciolacu a avut o ieşire nervoasă la adresa celor care critică măririle de pensii.
Acesta i-a numit măgari pe cei care spun că nu sunt bani pentru pensii şi ar trebui folosiţi pentru altceva. „Nu mai pot să rabd, să îi văd la televizor că în continuu discută de unde sunt bani pentru pensionari.Măi măgarilor, oamenii ăia au construit România. Oamenii aceia sunt părinţii şi bunicii noştri. Eu nu pot lăsa acei oameni să moară de foame, să nu aibă bani de medicamente”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României şi preşedintele PSD.