Pensii 2024. Şeful Casei de Pensii anunţă o nouă majorare la 1 ianuarie 2025: „Înlăturăm inechităţile astfel încât, la contributivitate egală, să avem pensii egale în plată”

Șeful Casei de Pensii a anunțat noi majorări de pensii în România. Pensiile a peste 80% din români s-au majorat după recalculare, iar majorările se vor achita din septembrie.
Irina Dumitrescu
26 aug. 2024, 00:07
Pensii 2024. Şeful Casei de Pensii anunţă o nouă majorare la 1 ianuarie 2025:

Daniel Baciu spune că o altă majorare urmează din ianuarie, atunci când pensiile cresc după o formulă clară de calcul.

Suntem în plin proces de distribuire a deciziilor de recalculare catre pensionari. Unii chiar nu inteleg acesti indicatori care sunt in decizii. Avem o mare afluenta de public la ghiseele Caselor teritoriale de pensii. Le-am cerut colegilor sa mareasca numărul de salariaţi, să gestioneze cu calm şi cu stapanire de sine situatia.

Noi trebuie sa dam toate informaţiile pe care le cer pensionarii pentru că e o lege noua. Sunt noutati majore si trebuie explicate celor care ne cer aceste informaţii suplimentare.

Cum s a facut recalcularea?

Recalcularea s-a facut dupa formula de calcul care e parte integrantă din noua lege a pensiilor, 360/2023, care respectă si intareşte principiul contributivităţii. S-au introdus in plus punctele de stabilitate pentru toti pensionarii cu stagii de cotizare mai mari de 25 de ani pe cele 3 paliere: 0,5, 0,75 si 1 punct în plus pentru toti pensionarii care realizeaza stagii de cotizare mai mari de 35 de ani.

Citeste si Pensii 2024. Cum se poate contesta decizia de recalculare a pensiei. Paşii de urmat şi recomandările Ministerului Muncii

Am luat efectiv punctele adunate de pensionari in ultima decizie de pensionare pe care o are la dosarul de pensie, la care am adaugat punctele de stabilitate si punctele aferente stagiilor asimilate. Rezulta un număr total de puncte care s-a inmultit cu valoarea punctului de referintă si rezulta un nou cuantum al pensiei. Asta e formula de calcul pentru toti pensionarii la data de 31 august.

Majorarile sunt de la 1% pana la 100%. Am avut si cazuri de dublare a pensiilor, majorarile s-au dat in funcţie de istoricul profesional pe care l-a avut fiecare pensionar in funcţie de anii de contributie, de data stabilirii dreptului, de momentul cand s-a pensionat. Aceste criterii au determinat cresterile de pensii.

Să luăm trei exemple de trei pensionari care au iesit in momente in momente diferite de timp la pensie. Am luat contributivitate de referinţă 50 de puncte pentru toti pensionarii.

  • Pensionar ieşit la pensie în 2000, cu o pensie in plata de 4.064 lei.
  • Pensionar ieşit la pensie în 2010 – 3.673 lei.
  • Pensionar ieşit la pensie în 2024 – 4.384 lei, deoarece mai avem 1,41 indice de corectie.

Acestea sunt inechitatile din sistem pe care incercam sa le inlaturam odata cu aplicarea noii formule care face parte din lege. Din septembrie, aceste 50 de puncte se inmultesc cu valoarea punctului de referintă si rezulta o pensie de 4.253 lei. Vor avea o crestere de 189 lei, respectiv de 580 lei iar la pensionarul nr 3 creşterea va fi zero.

De la 1 septembrie – 2 pensionari dupa noua formula de calcul inca nu ajung pensionarul 3, cel cu pensie de 4.300 lei. Inechitatea inca nu s a inlaturat definitiv.

De la 1 ianuarie 2025, principiul de indexare de anul viitor e foarte transparent, foarte predictibil. Toate majorarile se fac in ianuarie, nu in timpul anului, si avem niste indicatori foarte clari comunicati de Institutul Naţional de Statistică: rata inflatiei, castigul salarial mediu brut pe economie, asfel încât toate pensiile vor creste 100% din rata inflatiei la care se mai adauga 50% din castigul salarial mediu brut pe economie.

Daca in ianuarie această valoare a punctului de referintă va creste la 90, atunci toate 3 pensiile ajung la 4.500 lei, inclusiv a celui care acum in septembrie nu primeste nimic. Aceasta era cea mai mare problemă din sistemul public. Erau pensii in plata la momente diferite cand legea prevedea stagii de cotizare diferite. 

Citeste si Pensii 2024. Cea mai mare reformă socială, 82% din totalul pensiilor cresc cu 41%, seniorii încasează în medie cu peste 600 de lei mai mult din septembrie

Din cauza aceasta, ca legislatia era diferita in momente diferite, aveam aceste discrepante. Asta facem acum, inlaturam aceste inechitati astfel încât toti pensionarii sa ajunga la aceleasi pensii, la contributivitate egala sa avem pensii egale in plata.

Dupa recalculare nicio pensie nu va scadea. În subsolul deciziilor de recalculare scrie clar: daca rezulta din cunatumul pensiei o pensie mai mica de 4.253 lei, va ramane in plata o pensie de 4.386 lei. Ramane cuantumul cel mai avantajos in plata. Avem peste 3,8 mil de pensionari ale caror pensii cresc.

Pensie sociala minima de 1281 lei. Ce pensii vor avea?

În ceea ce priveşte persoanele care primesc pensia socială minimă de 1.281 de lei, numai prin aplicarea acestei formule circa 100.000 pensionari ies din aceasta sfera a indemnizatiei sociale, pentru că trec de pragul de 1.281 lei datorita punctelor de stabilitate. Toti pensionarii care au lucrat peste 25 de ani, au contribuit la sistem, primesc acele puncte de stabilitate.

Domnul presedinte, dar ce trebuie sa faca pensionarii care cred ca au primit o decizie d epensionare gresita?

Afluenta mai mare pensionari, eu stau zilnic in leg cu directorii caselor de p,  sa mareasca nr angajati. Sa raspunda la toate solicitarile, sa nu plece nici macar un pensionar care sa nu primeasca raspunsurile pe care le cer. Sa mearga la ghisee, fie in audienta la director, fie sa faca o petitie pe email sa spuna care e nelamurirea. Noi tb sa raspundem la info din partea pensionarilor. E o lege noua, e normal ca unii oameni s anu inteleaga toate aceste prevederi a noii legi.

 

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Afacerea care a înflorit pe timp de secetă într-o localitate din România. Planta care aduce zeci de mii de euro profit
Capital.ro
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Playtech.ro
Dumnezeule cum arată fosta soție a lui Florin Piersic ACUM. E de o frumusețe RARĂ
DailyBusiness
Au crescut PENSIILE! Cât primește un român, din septembrie 2024, după aproape 30 de ani de muncă
Adevarul
Pățania unui turist român pus să plătească sute de euro pentru curățenie la o rezervare în Turcia, deși a refuzat cazarea
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Tragedie pe o plajă cunoscută din Constanța: Un copil de 11 ani s-a înecat sub privirile turiștilor
Capital.ro
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Obligație în 5 minute. Sunt amenzi mari
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Crin Antonescu despre tensiunile PNL-PSD: „O piesă de teatru electoral”
MediaFlux
A DOUA MAJORARE A PENSIILOR! ȘEFUL Casei de PENSII a confirmat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...