Pensii 2024. Situație halucinantă în Iași. Un bărbat a primit o decizie de recalculare a pensiei pentru soția moartă

La Iași, morții primesc decizii de recalculare a pensiilor. Cum a reacționat un pensionar când a venit poștașul la ușă.
Filip Stan
27 aug. 2024, 10:06
Pensii 2024. Situație halucinantă în Iași. Un bărbat a primit o decizie de recalculare a pensiei pentru soția moartă

Pensii 2024. Peste 80% dintre pensionari vor primi mai mulţi bani în plic sau pe card în septembrie, după recalculare. Deciziile au început să fie deja trimise prin poştă, dar mai apar şi situaţii aberante.

O situație halucinantă s-a întâmplat la Iaşi. Un pensionar a crezut că este o glumă când poștașul a venit cu decizia de recalculare a pensiei pentru soția sa, care este decedată. Povestește că a rămas fără cuvinte când a văzut documentul. „Soția mea a murit pe data de 22 iulie 2024. Ieri (n.r-joi, 22 august 2024) a venit poștașul la ușă și mi-a adus decizia de recalculare a pensiei. M-am blocat. I-am spus: «ce decizie să-mi aduci dacă ea e decedată din iulie?». Poștașul nu mi-a mai dat decizia și a dus-o înapoi. Scria negru pe alb că i s-a recalculat pensia. Poștașul a zis că, probabil, e o greșeală de la ei, de la calculator”, povestește pensionarul Mihai din Iași, pentru BZI.

DOCUMENTUL austerităţii a fost revizuit. Guvernul taie stimulentele, salariile câştigate în instanţă se plătesc în rate timp de 5 ani, iar serbările câmpeneşti se sistează

Pensii 2024. Maria Andronache, directorul Casei Județene de Pensii Iași, susține că deciziile de recalculare a pensiilor au fost tipărite înainte de decesul femeii din Iași, de aceea s-a ajuns în situația în care documentul să fie adus de poștaș. „S-a ridicat ajutorul de deces pe 24 iulie 2024. Noi tipăriserăm deja decizii din 14 iulie 2024 și, pe flux, au ajuns la poștă. Nu se vor încasa banii în septembrie pentru că pensia este reținută de la plată”, susține Maria Andronache. În ceea ce privește nemulțumirile pensionarilor din Iași cu privire la recalcularea pensiilor, directorul susține că sunt puține cazuri de decizii greșite: „Au venit la sediul instituției în jur de 165 de persoane. Din acestea, nouă au făcut sesizare scrisă, dar în două cazuri, cred că vom avea de corectat. Vom vedea, exact, când vom verifica dosarele în detaliu. În rest, recalcularea este făcută corect”, mai spune Maria Andronache. Imediat după ce au primit deciziile de recalculare a pensiilor, ieșenii s-au prezentat la sediul instituției.

Pensii 2024.  Românii au 45 de zile să conteste recalcularea pensiei, inclusiv în instanță, sau să ceară explicații la Casa Județeană de Pensii Iași. Poșta Română a distribuit 58.000 de recalculări ale pensiilor, iar în următoarea perioadă le vor primi și ceilalți beneficiari. În total, 151.000 de pensionari din Iași beneficiază de recalcularea drepturilor de pensie. La nivel național, se estimează că 3,8 milioane de pensii vor crește. În urma recalculării pensiilor, creșterea medie va fi de 622 de lei, iar unele pensii își vor dubla valoarea în urma aplicării noii legi. Pensionarii cu stagii lungi de cotizare vor beneficia de creșteri substanțiale datorită includerii punctelor de stabilitate în calculul pensiilor. Poștașii vor înmâna documentele doar titularilor acestor drepturi, iar pensionarii au obligația să semneze de primire. Cei care nu vor fi acasă vor putea ridica deciziile de recalculare a pensiilor de la sediile poștale, în termen de 20 de zile, și apoi de la Casa Județeană de Pensii Iași.

Scrisoarea pe care o vor primi aproape cinci milioane de pensionari români. Este semnată de ministra Muncii şi de şeful Casei de Pensii

Pensii 2024. Casa Judeţeană de Pensii Alba a oprit de la distribuire peste 5000 de decizii de recalculare a pensiilor cu privire la care există suspiciunea că ar conţine erori. Directoarea instituţiei, Cornelia Miclea, a declarat luni că a început reverificarea dosarelor aferente deciziilor oprite de la distribuire, fără a putea preciza care sunt motivele care au stat la baza eventualelor greşeli ş nici termenul la care vor fi finalizare reverificările.

„Solicitarea care s-a făcut, de reţinere de la distribuire a deciziilor, a venit ca urmare a solicitării din partea Casei Naţionale de Pensii Publice de verificare a unor fişiere care cuprindeau elemente care stăteau la baza stabilirii unor drepturi începând cu 1 septembrie 2024 care în urma unor verificări am constatat că există anumite suspiciuni rezonabile de a fi eronate. Din dorinţa de a nu ajunge la beneficiarii noştri decizii greşite, care ulterior să genereze debite, am considerat important, la nivel de instituţie, ca aceste decizii să fie reţinute de la plată. Listele au fost comunicate atât Casei Naţionale de Pensii Publice cât şi Oficiului Poştal Judeţean. Aceste decizii vor fi reanalizate, nu înseamnă că sunt greşite, doar că, existând anumite suspiciuni de date eronate – fie elemente de stagiu, fie de cuantum al pensiei, fie de număr de puncte stabilit – am considerat că este extrem de important să nu generăm anumite nemulţumiri în rândul pensionarilor prin comunicarea unor decizii posibil eronate”, a declarat luni, pentru Ziarul Unirea, preşedintele Casei Judeţene de Pensii Alba.

Directoarea Casei de Pensii Alba a subliniat că au început reverificările deciziilor oprite de la distribuire şi s-a constatat că „multe dintre decizii sunt corecte”, acestea urmând a fi trimise beneficiarilor.

„Am avut pe listă undeva la cinci mii şi ceva de decizii care am dorit să le reanalizăm. Nu înseamnă că toate sunt greşite”, a subliniat Cornelia Miclea.

Aceasta a precizat că instituţia pe care o conduce a solicitat reţinerea de la distribuire a unor decizii de recalculare, dar niciodată nu a solicitat retragerea deciziilor de recalculare care fuseseră deja.
„În situaţia în care am reţinut anumite decizii şi se constată a fi cu elemente eronate ele vor fi revizuite. A preciza un termen este un pic greu de spus, pentru că suntem în curs de reanalizare a multor dosare. (…) Indiferent de data la care noi vom emite aceste decizii, drepturile se acordă începând cu data de 1 septembrie 2024. Nu putem face plata decât ca urmare a emiterii unor decizii corecte”, a mai afirmat Cornelia Miclea.

Cornelia Miclea a precizat că nu s-au făcut analize care să permită a spune cu certitudine dacă este vorba despre o eroare de soft informatic sau despre erori umane în recalcularea pensiilor.

Spynews
Ai văzut-o pe fetița din imagine? Dacă da, sună la 112! Alexia are 13 ani și a dispărut / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! „Văd la conducerea României o femeie blondă!”
Fanatik.ro
Câți bani primești în plus la pensie dacă ai lucrat între 20 și 45 ani. Suma exactă încasată după recalculare
Capital.ro
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au tras preșul de sub picioare
Playtech.ro
Doamne cum a ajuns să arate Pamela Anderson. A rămas doar o umbră, imagini șoc
DailyBusiness
Ce se întâmplă cu creditele românilor? Situație halucinantă după reducerile de dobândă
Adevarul
Noua autostrada cu tuneluri stârnește controverse. De ce sunt românii nemulțumiți de lucrări VIDEO
Spynews
Cristian Marinescu și Deni Stavăr de la Mireasă, ceartă aprinsă în fața tuturor. De la ce a pornit totul. Cum a reacționat Antonia, fosta iubită a bărbatului
Spynews
Bunicul Luizei Melencu, mărturisiri uluitoare. Gheorghe Dincă nu ar fi ucis-o pe adolescenta de 18 ani
Evz.ro
Zborurile cu avionul, schimbare totală. Marile riscuri ignorate până acum
Ego.ro
SECRET: Ce să pui în zacuscă pentru un gust unic
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Noua analiză de sânge a pânzei în care a fost îngropat Iisus răstoarnă tot ce se ştia! Detalii de magnitudine biblică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Iulia, studenta moartă după operația din Turcia, urmează să fie repatriată! Cum va fi adusă înapoi în țară și de ce familia nu are voie să-i deschidă sicriul
Capital.ro
Tragedie în familia artistei Mariah Carey. Amândouă au decedat în aceeași zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
stirilekanald.ro
Sabrina Voinea, apel la Tribunalul Suprem Elvețian. Românca nu renunță la medalia de bronz
substantial.ro
Circulația trenurilor reluată în gara Keleti din Budapesta după deraierea unui tren InterCity
MediaFlux
REVOLTA PENSIONARILOR!. Recalcularea pensiilor, un fiasco
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...