Pensii 2024. Situație halucinantă în Iași. Un bărbat a primit o decizie de recalculare a pensiei pentru soția moartă

La Iași, morții primesc decizii de recalculare a pensiilor. Cum a reacționat un pensionar când a venit poștașul la ușă.
Filip Stan
27 aug. 2024, 10:06
Pensii 2024. Situație halucinantă în Iași. Un bărbat a primit o decizie de recalculare a pensiei pentru soția moartă

Pensii 2024. Peste 80% dintre pensionari vor primi mai mulţi bani în plic sau pe card în septembrie, după recalculare. Deciziile au început să fie deja trimise prin poştă, dar mai apar şi situaţii aberante.

O situație halucinantă s-a întâmplat la Iaşi. Un pensionar a crezut că este o glumă când poștașul a venit cu decizia de recalculare a pensiei pentru soția sa, care este decedată. Povestește că a rămas fără cuvinte când a văzut documentul. „Soția mea a murit pe data de 22 iulie 2024. Ieri (n.r-joi, 22 august 2024) a venit poștașul la ușă și mi-a adus decizia de recalculare a pensiei. M-am blocat. I-am spus: «ce decizie să-mi aduci dacă ea e decedată din iulie?». Poștașul nu mi-a mai dat decizia și a dus-o înapoi. Scria negru pe alb că i s-a recalculat pensia. Poștașul a zis că, probabil, e o greșeală de la ei, de la calculator”, povestește pensionarul Mihai din Iași, pentru BZI.

DOCUMENTUL austerităţii a fost revizuit. Guvernul taie stimulentele, salariile câştigate în instanţă se plătesc în rate timp de 5 ani, iar serbările câmpeneşti se sistează

Pensii 2024. Maria Andronache, directorul Casei Județene de Pensii Iași, susține că deciziile de recalculare a pensiilor au fost tipărite înainte de decesul femeii din Iași, de aceea s-a ajuns în situația în care documentul să fie adus de poștaș. „S-a ridicat ajutorul de deces pe 24 iulie 2024. Noi tipăriserăm deja decizii din 14 iulie 2024 și, pe flux, au ajuns la poștă. Nu se vor încasa banii în septembrie pentru că pensia este reținută de la plată”, susține Maria Andronache. În ceea ce privește nemulțumirile pensionarilor din Iași cu privire la recalcularea pensiilor, directorul susține că sunt puține cazuri de decizii greșite: „Au venit la sediul instituției în jur de 165 de persoane. Din acestea, nouă au făcut sesizare scrisă, dar în două cazuri, cred că vom avea de corectat. Vom vedea, exact, când vom verifica dosarele în detaliu. În rest, recalcularea este făcută corect”, mai spune Maria Andronache. Imediat după ce au primit deciziile de recalculare a pensiilor, ieșenii s-au prezentat la sediul instituției.

Pensii 2024.  Românii au 45 de zile să conteste recalcularea pensiei, inclusiv în instanță, sau să ceară explicații la Casa Județeană de Pensii Iași. Poșta Română a distribuit 58.000 de recalculări ale pensiilor, iar în următoarea perioadă le vor primi și ceilalți beneficiari. În total, 151.000 de pensionari din Iași beneficiază de recalcularea drepturilor de pensie. La nivel național, se estimează că 3,8 milioane de pensii vor crește. În urma recalculării pensiilor, creșterea medie va fi de 622 de lei, iar unele pensii își vor dubla valoarea în urma aplicării noii legi. Pensionarii cu stagii lungi de cotizare vor beneficia de creșteri substanțiale datorită includerii punctelor de stabilitate în calculul pensiilor. Poștașii vor înmâna documentele doar titularilor acestor drepturi, iar pensionarii au obligația să semneze de primire. Cei care nu vor fi acasă vor putea ridica deciziile de recalculare a pensiilor de la sediile poștale, în termen de 20 de zile, și apoi de la Casa Județeană de Pensii Iași.

Scrisoarea pe care o vor primi aproape cinci milioane de pensionari români. Este semnată de ministra Muncii şi de şeful Casei de Pensii

Pensii 2024. Casa Judeţeană de Pensii Alba a oprit de la distribuire peste 5000 de decizii de recalculare a pensiilor cu privire la care există suspiciunea că ar conţine erori. Directoarea instituţiei, Cornelia Miclea, a declarat luni că a început reverificarea dosarelor aferente deciziilor oprite de la distribuire, fără a putea preciza care sunt motivele care au stat la baza eventualelor greşeli ş nici termenul la care vor fi finalizare reverificările.

„Solicitarea care s-a făcut, de reţinere de la distribuire a deciziilor, a venit ca urmare a solicitării din partea Casei Naţionale de Pensii Publice de verificare a unor fişiere care cuprindeau elemente care stăteau la baza stabilirii unor drepturi începând cu 1 septembrie 2024 care în urma unor verificări am constatat că există anumite suspiciuni rezonabile de a fi eronate. Din dorinţa de a nu ajunge la beneficiarii noştri decizii greşite, care ulterior să genereze debite, am considerat important, la nivel de instituţie, ca aceste decizii să fie reţinute de la plată. Listele au fost comunicate atât Casei Naţionale de Pensii Publice cât şi Oficiului Poştal Judeţean. Aceste decizii vor fi reanalizate, nu înseamnă că sunt greşite, doar că, existând anumite suspiciuni de date eronate – fie elemente de stagiu, fie de cuantum al pensiei, fie de număr de puncte stabilit – am considerat că este extrem de important să nu generăm anumite nemulţumiri în rândul pensionarilor prin comunicarea unor decizii posibil eronate”, a declarat luni, pentru Ziarul Unirea, preşedintele Casei Judeţene de Pensii Alba.

Directoarea Casei de Pensii Alba a subliniat că au început reverificările deciziilor oprite de la distribuire şi s-a constatat că „multe dintre decizii sunt corecte”, acestea urmând a fi trimise beneficiarilor.

„Am avut pe listă undeva la cinci mii şi ceva de decizii care am dorit să le reanalizăm. Nu înseamnă că toate sunt greşite”, a subliniat Cornelia Miclea.

Aceasta a precizat că instituţia pe care o conduce a solicitat reţinerea de la distribuire a unor decizii de recalculare, dar niciodată nu a solicitat retragerea deciziilor de recalculare care fuseseră deja.
„În situaţia în care am reţinut anumite decizii şi se constată a fi cu elemente eronate ele vor fi revizuite. A preciza un termen este un pic greu de spus, pentru că suntem în curs de reanalizare a multor dosare. (…) Indiferent de data la care noi vom emite aceste decizii, drepturile se acordă începând cu data de 1 septembrie 2024. Nu putem face plata decât ca urmare a emiterii unor decizii corecte”, a mai afirmat Cornelia Miclea.

Cornelia Miclea a precizat că nu s-au făcut analize care să permită a spune cu certitudine dacă este vorba despre o eroare de soft informatic sau despre erori umane în recalcularea pensiilor.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Creierul Băncii Transilvania, anunț oficial despre ce trebuie să faci, de fapt, cu banii. În așa ceva trebuie să investești neapărat, câștigurile sunt garantate
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Orașul din România unde salariul mediu a sărit în aer. Cifrele sunt fantastice
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
SINGURUL mall deschis de Paște, în Capitală. Aici poți să-ți faci cumpărăturile duminică, 20 aprilie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ajutor financiar înainte de Paște! Ce trebuie să știi dacă ai pensie sub 2.574 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul