Pensii 2024. Unii români vor beneficia de dublarea veniturilor din septembrie, iar alţii vor aştepta indexarea la inflaţie din 2025

Compania Naţională ”Poşta Română” anunţă că peste 500.000 de decizii de recalculare a pensiilor au fost distribuite de poştaşi, vineri, în prima zi în care are loc această acţiune. Şeful Casei de Pensii plusează şi anunţă că anumite pensii aproape de vor dubla din septembrie.
Filip Stan
18 aug. 2024, 20:07
Pensii 2024. Unii români vor beneficia de dublarea veniturilor din septembrie, iar alţii vor aştepta indexarea la inflaţie din 2025
Cine sunt românii care nu vor primi măriri în etapa a doua de recalculare a pensiilor. Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii: "Nu vor beneficia toţi pensionarii!"

Pensii 2024. Reprezentanţii Companiei Poşta Română arată, într-un comunicat de presă transmis vineri seară, că peste 10.000 de poştaşi aflaţi în cursul zilei pe teren au reuşit să înmâneze beneficiarilor din toate judeţele ţării un număr record de plicuri: peste 500.000 de decizii de recalculare a pensiilor.

”Compania Naţională «Poşta Română» le mulţumeşte pentru profesionalism şi implicare tuturor angajaţilor angrenaţi în această acţiune amplă care au distribuit încă de la primele ore deciziile de recalculare către beneficiari. Asigurăm toţi pensionarii că vor primi documentele mult aşteptate până la termenul prevăzut, respectiv 30 august 2024”, a adăugat compania.

Cine sunt românii care nu vor primi măriri în etapa a doua de recalculare a pensiilor. Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii: „Nu vor beneficia toţi pensionarii!”

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a oferit detalii despre valoarea pensiilor din septembrie. El susține că vor fi seniori care își vor primi veniturile luna în septembrie chiar dublate, dar recunoaşte că un milion de seniori nu vor primi niciun leu în plus pe noile taloane în special din cauza vechimii mici.

Procesul de recalculare a pensiilor presupune şi dublări reale ale acestor venituri, asigură Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Daniel Baciu într-o declarație.

„Actuala reformă a sistemului de pensii este, aşadar, un demers istoric”, declară Baciu, în exclusivitate la România TV, care a precizat că legea încurajează munca şi contributivitatea.

„Procesul de recalculare a pensiilor presupune şi dublări reale ale pensiilor. Precizez ca legea este una eminamente liberală pentru că încurajează munca şi contributivitatea. Aş vrea să ofer şi exemple reale pentru ca românii să înţeleagă şi mai bine ce presupun aceste noi majorări.

EXCLUSIV Pensii 2024. Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii: „Peste 3,8 pensionari vor avea creşteri, 83% vor beneficia de măriri. Măriri de la 1% până la 100%”. Când ajung efectiv banii la pensionari

Daniel Baciu a oferit şi un exemplu concret, de unde rezultă că pensiile foarte mici beneficiază de majorări substanţiale. „O pensie de 1.494 lei aferentă unui stagiu de cotizare de peste 43 ani, va ajunge la 1 septembrie la valoarea de 2.978 lei. Asta înseamnă o dublare, respectiv o creştere reală de 1.484 lei (99%). Există bani în acest sens, ca să risipim orice formă de îndoială”, a declarat Baciu.

Un alt exemplu oferit de preşedintele Casei Naţionale de Pensii se referă la o pensie de 1.514 lei a unei persoane cu peste 42 de ani stagiu cotizare. Aceasta înseamnă peste 17 ani perioadă aferentă punctelor de stabilitate.

Astfel această pensie va creşte cu 1.457 lei (96%) ajungând la 2.971 lei.

De asemenea, o altă pensie de 1.510 lei va ajunge din septembrie la 2.963 lei

”Sunt doar câteva exemple care arată majorări substanţiale ale pensiilor românilor. Aşa cum am declarat, prin această lege profund liberală am vrut să răsplătim munca de o viaţă a românilor, respectând principiul contributivităţii, prelungirea vieţii active, asigurând sustenabilitatea sistemului public de pensii, pe termen mediu şi lung.

În acest sens, am introdus punctele de stabilitate, o noutate în această lege, care oferă venituri în plus românilor”, afirmă Daniel Baciu.

În total, peste 80% dintre pensionari vor beneficia de majorări în urma aplicării acestei legi, dar majorarea medie va fi de 620 de lei, dublarea veniturilor fiind posibilă în puţine cazuri.

Pensii 2024. Ce se întâmplă cu cei peste un milion de români care nu vor primi pensiile majorate în septembrie 2024.

Ce se întâmplă cu cei peste un milion de români care nu vor primi pensiile majorate în septembrie 2024. Noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, introduce o formulă nouă de calcul și prevede creșterea pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024. Punctul de pensie va fi de 2.032 lei, iar valoarea punctului de referință (VPR) va fi de 81 de lei. Stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă este de 15 ani, iar vârsta de pensionare va fi uniformizată la 65 de ani pentru bărbați și femei, fiind introdusă gradual .

Formula de calcul a pensiei se bazează pe numărul total de puncte acumulat de fiecare pensionar, care include punctele de contributivitate, stabilitate și perioadele asimilate și necontributive. Punctele de necontributivitate includ perioadele de armată, șomaj sau studii universitare.

Legea introduce și o schimbare importantă în ceea ce privește vârsta de pensionare, care va fi uniformizată la 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, această măsură fiind introdusă treptat. De asemenea, stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă este stabilit la 15 ani.

Citeşte şi: Pensii 2024. Ce români vor avea pensia majorată cu 90%. Formula de calcul pentru un stagiu de cotizare de 30 de ani

Rămân cei un milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Vreau să spun foarte clar că, în urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea, pentru că e vorba de pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, pe fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a spus şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Palatul puțin cunoscut din România care e o bijuterie arhitecturală. Mai multe lucruri tragice s-au întâmplat aici
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia finală luată astăzi, pe 18 August
Playtech.ro
Surpriza uriașă de care au avut parte turiștii pe Transalpina: “Ninge în august”
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Imagini terifiante într-un oraș britanic. Găști înarmate se taie cu macetele ziua în amiaza mare. Localnici: „Este o zonă de război” VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Bucureștiul de coșmar. Motivul pentru care nu se va mai putea circula
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Ioana, după ce Năstase a prins-o vorbind cu altul: 'Du-te, eşti BĂTRÂN'
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor al tuturor timpurilor. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, susține că bolile psihice sunt „slăbiciuni” legate de păcatele părinților
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...